Frederik Blomquist Bay Andersen med sit svendestykke. Eget foto

‘Vi var tre ud af de syv smede, der sluttede af med et 12-tal’

DAGENS NAVN: Frederik Blomquist Bay Andersen var en af de tre første på Bornholm til at kombinere en teknisk erhvervsuddannelse som smed med en gymnasial eksamen (EUX). Han blev udlært fra Jensen Denmark og bestod svendeprøven med et 12-tal, men har nu andre planer for at finde et job.

 

Hvorfor ville du gerne tage smedeuddannelsen med EUX?

– Jeg startede egentlig på mekanikeruddannelsen, og så foreslog mine forældre, at jeg skulle tage på EUX. Det gjorde jeg så og blev færdig efter fem år.

Hvordan har det rent praktisk fungeret med skoleforløbene?

– Man kan en dag have værksted de fire første timer, og så ligger der matematik i de sidste lektioner. Nogle dage er det ren matematik og dansk med videre, mens det andre dage er ren smedeundervisning.

– Vi var i starten kun tre elever, så vi fulgte undervisningen i en htx-klasse. Senere kom der elever på EUX hovedforløb 1 og 2, og vi blev slået sammen til en klasse med 13 elever.

Du har været en af de tre første på uddannelsen – hvordan har det været?

– Det har været noget rodet på Campus Bornholm. Men det er en god idé, at man kan få en hue på hovedet og læse videre til for eksempel maskinmester eller ingeniør.

Afslutningen på din uddannelse blev vel speciel på grund af coronaen?

– Ja, vi tre EUX’ere fik forkortet vores kontrakt med en måned. Jeg skulle først have været udlært den 7. august.

– Det var ærgerligt, når man har fået så god en karakter som jeg fik, at Jensen ikke kunne tilbyde mig noget arbejde. Det sagde min værkfører også til mig.

– Vi var tre ud af de syv smede, der sluttede af med et 12-tal ved svendeprøven.

Hvad lavede du til svendeprøven?

– Jeg lavede en jordgrab med dobbeltskuffe til at grave jord og skærver med videre. Vi havde 14 dage til at tegne og 10 arbejdsdage til det praktiske arbejde.

Skal du bruge din EUX-eksamen til at læse videre?

– Nej, ikke foreløbig. Jeg er rimelig træt af skole lige nu. Hvis der ikke lige havde været corona, havde jeg håbet på at få arbejde på Jensen igen. Men det ser ikke godt ud i øjeblikket for smedevirksomhederne, så lige nu går jeg desværre ledig på dagpenge. Jeg vil bruge de muligheder, der er for at komme i arbejde, for det er lidt kedeligt at gå derhjemme.

Hvad er dine planer på længere sigt?

– Jeg vil gerne arbejde som smed og måske tage en anden håndværksuddannelse, måske som tømrer, så man har et supplement og kan skifte fra det ene til det andet.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg spiller fodbold i Nyker, hvor vi er ved at bygge et rigtigt godt hold op. Vi er gået fra nul til 30 spillere på kort tid. Jeg arbejder på huset, og så er jeg sammen med kæreste og venner.

Hvad skal du lave i sommerferien?

– Vi har talt om at tage en tur til Jylland og holde ferie i Danmark for en gangs skyld.

 

 

Frederik Blomquist Bay Andersen

21 år

Oprindelig fra Aarsballe

Bor i Hasle med sin kæreste