Svaneke oplever flere turister end normalt: Vi kan knap nok følge med

Svaneke oplever flere turister end normalt: Vi kan knap nok følge med
Brænderigænget i Svaneke ser i disse uger langt flere turister end normalt. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 11. JUL 2020 • 18:31
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
11. JUL 2020 • 18:31
Turisme 

– Vi er nok nødt til kun at holde os i højre side, griner en far, der er på vej ned mod havnen med en barnevogn af Brænderigænget i Svaneke.

Klokken har sneget sig over 10 lørdag formiddag, hvor solen er begyndt at titte frem efter flere dages regn. Og trods det relativt tidlige tidspunkt for en lørdag er Svaneke by allerede stuvende fuld. Og man er - ganske som faren foreslog det - nødt til at overholde trafikretningen på den smalle gade, hvor folkemængden færdes i en konstant strøm begge veje.

For siden sommerferien for alvor begyndte for et par uger siden, har Svaneke som et yndet bornholmsk turistmål været lagt ned af turister. Og det er flere end normalt efter coronakrisen, fortæller flere af byens aktører. En af dem er Marie Lyster, ejer af pizzariaet Bonalâs på Glastorvet. Bornholms Tidende møder hende en time før åbningstid. Her kommer hun ud fra køkkenet og griner lidt af, at hun ikke kan give hånd, fordi hun har mel op til begge albuer. For der er nok at gøre med at foreberede pizzadej til de mange sultne munde, der snart stimler sig i kø.

– Det har været voldsomt. Vi kan knap nok følge med. Nogle aftener ligger vi tyve procent over omsætningen fra de forrige år, og det er vildt, når man tænker på, at vi har færre siddepladser, siger Marie Lyster, der vurderer, at hun lige nu i hvert fald mangler to ekstra mand i køkkenet.


Ærgerligt for oplevelsen

– Desværre, vi åbner først klokken 12, smiler Magnus Rasmussen høfligt til en gruppe turister, der allerede stimler sammen, da han åbner døren til Restaurant Pakhuset. Ligesom hos Bonalâs kan man her mærke en mere intens sæson end tidligere, hvor turisterne allerede inden åbningstid stiller sig klar.

– Mængden af turister er mildt sagt voldsom. Folk kan ikke komme ud at rejse, så de tager til Bornholm - det mærker vi helt tydeligt, siger Magnus Rasmussen, der er daglig leder af Restaurant Pakhuset. Han understreger, at det kun er glædeligt, at så mange turister vælger Bornholm til. Men coronaregler og ekstra mange mennesker kan skabe en anden oplevelse for turisterne. Og det er ærgerligt, mener han.

– Mange er lidt i chok over, at de får et nej på så mange restauranter. Det er ikke helt normalt på en højsæson, at det skal være så svært for gæster at få bord - og det er jo også ærgerligt for os, for vi tager gladeligt imod alle, men vi er også nødt til at sige nej, hvis alle skal have en god oplevelse, siger Magnus Rasmussen, der ligesom Marie Lyster fra Bonalâs vurderer, at Pakhuset ligger 20 procent over omsætningen fra sidste år.

Og begge holder nu også vejret inden industriferien, der formelt set først begynder fra næste uge af.

– Fra næste uge af bliver det vores absolutte højsæson, så det kan være, at vi kigger ind i endnu mere travlhed - hvis det altså overhovedet er muligt at kunne få mere travlt, griner Magnus Rasmussen.


Fortsat mange trafikproblemer

På Svaneke Torv klokken 12 er lørdagens torvedag på sit højeste. Også her mærker man en anderledes puls, fortæller Susanne Stenholm, der sælger sin honning fra Bornholms Bikompagni.

Her er kø til hendes bod, hvor turister gerne vil prøvesmage det lokale produkt.

– Det er skønt at se så mange turister. Rigtig mange har valgt Bornholm til i år på grund af coronaomstændighederne, men jeg oplever også, at mange er interesseret i at få en dansk ferieoplevelse, siger hun.

Skråt over gaden har Susan Trolle sin bod, hvor hun sælger hjemmedyrkede blomster og krydderurter. Hun havde i sidste uge sin familie på besøg og beskriver det som en blandet fornøjelse, at måtte stå i kø så mange steder. Også den tilbagevendende problematik om trafik og parkering i Svaneke er ærgerlig, påpeger hun.

– For mig skaber det ikke de store problemer, fordi jeg bor i Gudhjem. Men jeg tror, at for både lokale og turister, ville det skabe mindre gnidninger her i byen, at man fik styr på trafikforholdene, siger Susan Trolle.

 

 

Richardt Magistrado og Anne-Sofie Magistrado, København:

Her plejer ikke at være så crowdet



Hvorfor er I taget på ferie på Bornholm i år?

– Vi er begge oprindeligt fra Bornholm, så vi er tilbage på sommerferie her hvert år. I år bor vi i sommerhus i Listed.

Hvordan oplever i sæsonen i år?

– Coronasituationen spiller en stor rolle i, hvornår vi tager ud i byerne. Vi vil ikke komme, når der er for mange mennesker. Derfor kan vi ikke sige med sikkerhed, at der er flere mennesker, men der her plejer ikke at være så crowdet på det her tidspunkt i sæsonen. Det plejer at komme senere. Jeg synes også, at vi ser også langt flere biler på vejene.

Får det nogen betydning for jer, at der er flere mennesker?

– Vi havde planer om at tage i Brændesgårdshaven, det har vi droppet, fordi vi synes, at det er for usikkert med så mange mennesker. Ellers er vi rimelig privilligeret, fordi vi jo er bornholmere og har set alle attraktioner mange gange, så vi kan trække os lidt tilbage i vores sommerhus.

 

Maria Vilholm og Brian Zeeberg, Vejle:

Det er lidt ærgerligt for oplevelsen



Hvorfor er I taget på ferie på Bornholm i år?

– Vi bestilte faktisk billetter inden coronakrisen kom. Sidst vi havde været på Bornholm var for mange år siden, og det er et sted i Danmark, man ikke lige kommer normalt. Så hedder det jo også solskinsøen, og det lever heldigvis også op til sit navn lige i dag haha.

Hvordan oplever i sæsonen herovre?

– Det her er kun vores første dag, men vi havde faktisk forventet langt flere mennesker. Der var rigtig mange mennesker med færgen i går, men vi synes ikke rigtigt, at vi har oplevet så mange i byen endnu.

Får det nogen betydning for jer, hvis der er flere turister end forventet?

– Lidt af det specielle ved at komme hertil går selvfølgelig af. Vi bestilte vores tur hertil, fordi vi gerne ville over og opleve de mere uberørte steder - nu føles det som om alle er på Bornholm. Heldigvis har Bornholm mange store, dejlige naturarealer, som vi håber at kunne opleve mere ubefolket.