Peer Koefoed Andersen, kunstnerisk leder: – Vi går ikke ram forbi, det er helt sikkert. Arkivfoto: Allan Rieck

Stående koncerter hører fortiden og måske fremtiden til: Musikhuzet befinder sig i et vakuum

KULTUR

– Vi er lige nu ved at gå i dialog med myndighederne for at finde ud af helt præcist, hvor mange publikummer vi må ha’ inden døre.

Sådan siger kunstnerisk leder i Musikhuzet i Rønne, Peer Koefoed Andersen.

– Der er to modeller: Siddende og stående koncerter, og det ser meget, meget sort ud for de stående koncerter, fortsætter han.

– Vi kan jo se, at spillesteder, som i størrelse ligner os, må have under 50 stående publikummer. Det kommer lidt an på, hvordan man regner, men det er også derfor, vi er nødt til at få myndighederne ind over til at forklare, hvordan man skal tolke de her ting. Altså, hvis Vega i København normalt har kunnet have op til 1.500 og nu må have eksempelvis 50, så er det svært at få til at hænge sammen. Det viser sig jo også rent faktisk, at det personale, der skal til, er næsten lige så stort, som det plejer at være, for der skal en masse kontrollører til, som skal vise folk på plads og holde øje med, at retningslinjerne bliver overholdt.

– Man skal for eksempel også tegne nogle felter op, som folk så må opholde sig i, og så skal man vurdere, hvor mange der er, om de kender hinanden og så videre. Det kan være svært på forhånd at vide, om folk komme en eller ti, og hvordan felterne skal tegnes op. I den forbindelse har Vega sagt, at det er så graverende, at de hellere vil tvangslukkes, for de kan ikke lave en forretning ud af det, der er meldt ud. Men tvangslukkes de, giver det bedre mulighed for at komme ud af deres kontrakter.

Måske en idé

Det ser bedre ud i forhold til at lave koncerter for et siddende publikum, siger den kunstneriske leder. Men:

– Mange af koncerterne er jo booket ud fra en forventning om fuld kapacitet, og det kommer ikke til at ske, så der mangler noget billetsalg, omsætning i baren og så videre. Så vi skal finde ud af, hvad vi gør. Nogle orkestre er vi i dialog med i forhold til, om de kan lave to i stedet for en koncert, så vi kan fordele publikum, men som regel har de en koncert dagen før og dagen efter, og så skal det jo være på samme dag. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, og lige nu ved vi ikke helt, hvad der sker. Men vores brancheforening skal lige i disse dage mødes med kulturministeriet for at finde ud af, hvad der kan gøres.

I står simpelthen i et vadested?

– Ja, det er et mærkeligt vakuum.

Ville du hellere tvangslukkes?

– Nej, vi synes, vi har været tvangslukket meget længe. Men det kunne måske være en idé, som det har været fremme, at der kom en økonomisk ordning, som samlede det op, som vi uforvarende er havnet i. Kunstnerne skal tjene nogle penge, de kan ikke bare sige, at de skal have det halve i løn, for de hyrer også selv folk, som skal have deres penge. Så det er svært at få det hele til at hænge sammen økonomisk.

Men er det realistisk at få kunstnerne til at spille to frem for en koncert – så skal de vel også have dobbelt løn?

– Ja. Men jeg ved, der er nogle, der har leget med tanken om det.

Hvad med, at I rykkede ud i Musikhuzets have, hvor der er bedre plads?

– Jamen, vi starter jo under alle omstændigheder først den 1. september, og så er sæsonen for udendørs koncerter ved at være ovre – bortset fra, at vi arrangerer to TV-2-koncerter i slutningen af august i Oluf Høst Museets have i Gudhjem. Det er faktisk en koncert, hvor vi deler publikum ud over to dage. Men det er helt, som det plejer, at vi for alvor starter koncertsæsonen op omkring september. Og så har vi måske lavet nogle få koncerter i løbet af sommeren, men dem droppede vi i år på grund af situationen.

Meget fint

Kan I overhovedet få noget som helst afklaret nu? Der er jo ingen, der aner, hvordan det kommer til se ud, når vi nærmer os september?

– Ja, det er lidt mærkelige udsigter. Som smittetrykket er lige nu, ser det meget fint ud, men vi ser også i andre lande, at det kan gå galt igen. Vi krydser selvfølgelig fingre for, at det bliver ved med at gå i den rigtige retning, og at vi måske også kan trække på nogle erfaringer fra andre steder i forhold til håndteringen. Men vi ser også andre steder fra, at det er på barer, diskoteker og spillesteder, at der kan ske noget – uden at jeg helt forstår, hvordan måske én smittet kan smitte mange, bare fordi vedkommende går på bar.

Men det er jo umuligt at sige, om vi om en måned oplever, at nu skal der lukkes ned igen, så det må være svært for jer at planlægge noget som helst?

– Derfor planlægger vi også efter, hvad vi ved, der er nu. Og så kan vi blive glædeligt overraskede, hvis der pludselig kommer meldinger om, at vi må mere end nu. Men vi følger selvfølgelig statens henstillinger meget nøje, det er jo dem, der har kompetencen. Og så håber vi, der kommer en løsning for både musikere og spillesteder i forhold til, hvordan vi kan få et fornuftigt efterår. Men vi går ikke ram forbi, det er helt sikkert. De store koncerter, vi har haft i støbeskeen, bliver det nok svært at gennemføre, siger Peer Koefoed Andersen.