22-årige Andrea Thisen arbejder i sommerferien som tjener på Nordbornholms Røgeri. Foto: Jacob Jepsen

Andrea er tjener på Nordbornholms Røgeri: Man bliver afhængig af travlheden

Bornholms Tidende sætter i en sommerserie fokus på de mennesker, der arbejder i turistbranchen. I dag besøger vi Andrea Thisen på Nordbornholms Røgeri

 

Bornholms Tidende sætter i en sommerserie fokus på de mennesker, der arbejder i turistbranchen. I dag besøger vi Andrea Thisen på Nordbornholms Røgeri

 

FERIE

– Det var fuldstændig sindssygt med mennesker i går, så jeg har lige fået lov at sove ud og møde lidt senere i dag, griner Andrea Thisen, da Bornholms Tidende møder hende onsdag eftermiddag på jobbet på Nordbornholms Røgeri.

Meldingen falder ovenpå måneders nedlukning under coronakrisen. Her blev også Bornholms sæsonstart udskudt et par måneder, og 22-årige Andrea Thisen har som mange andre trippet for at komme i gang.

– Jeg er på mit andet sabbatår, hvor jeg har arbejdet som lærervikar i vinteren. Det var der ikke mange timer i, så det er bare så dejligt at være tilbage og kunne knokle igennem i højsæsonen, siger Andrea Thisen, der beskriver denne sæson som usædvanlig travl.

– Vi har jo selvfølgelig en masse restriktioner, der betyder mere arbejde for os, men der er også mange flere mennesker i Allinge. Jeg har aldrig set så mange biler før, siger Andrea Thisen, der trods sin unge alder ved, hvad hun taler om, når hun taler sæsonarbejde. Allerede som 12-årig startede hun som ungarbejder i Nordbornholms Røgeris butik og efter efterskole, kom hun tilbage og fik arbejde i restauranten.

– Jeg elsker mit job. Der er fart på, og ikke to dage er ens. Man bliver lidt afhængig af det travle “rush”, der er om sommeren. Mit første arbejde var i Spar Købmanden i Sandvig. Der var travlt de første to timer. Resten af dagen var jeg heldig, hvis jeg så tre mennesker. Jeg kedede mig bare så meget, at jeg kunne begynde at skrive runer. Så er det her mere mit tempo, siger hun.

–Vi har altid været en sæsonfamilie, fortæller Andrea Thisen til journalist Marie Hofman. Foto: Jacob Jepsen

En sæsonfamilie

Men det ligger dog også i blodet for Andrea Thisen at arbejde sæsonbetonet. Siden hun var syv år gammel har hendes forældre drevet Grethas Pensionat i Allinge, der blev startet af hendes bedstemor tilbage i 1972.

– Vi har altid været en sæsonfamilie, hvor hele familien hjalp til om sommeren. Så boede hele familien i kælderen og hjalp til med alt fra opvask til at tage imod gæsterne. Om vinteren, når gæsterne var taget af sted, sov vi oppe på gæsteværelserne, fortæller Andrea Thisen, hvis forældre solgte pensionatet i 2018. Men smagen for sæsonarbejde har fulgt med hende og hendes to yngre brødre, der også har hver deres sæsonarbejde i Allinge.

Og sådan er det generelt for hele Andrea Thisens omgangskreds.

– Det er jo bare den bornholmske måde at gøre det på. Alle mine venner arbejder i sæsonjob rundt omkring på øen, hvor vi bare knokler hele sommeren. Det giver så også en anden frihed om vinteren. Tilbage da vi gik i gymnasium, kunne vi jo så bruge vinteren på at hygge os, gå til fester og koncentrere os om skolen. Og når vi alle gør det på den måde, er det okay, at man måske ikke har så meget tid til at ses om sommeren, siger Amalie Thisen, der vurderer, at hun sagtens kan nå op på at arbejde 200 timer på en måned i højsæsonen.

Kendte i badeshorts

Efter sommerferien skal Andrea Thisen starte på studie på DTU i København.

Her er planen at fastholde sommerjobbet på Nordbornholms Røgeri, så hun kan hellige sig studierne resten af året.

Samtidig mener hun heller ikke, at hun lige foreløbig vil kunne slippe sæsonarbejdet og det gode sammenhold, hun har fået med sine kollegaer.

– Selvom vi har travlt, har vi det altid sjovt. Og så bliver der altid arrangeret ture for medarbejderne for de drikkepenge, vi tjener i sæsonen. Sidste år var vi i Sverige og spille lasertag, siger Andrea Thisen.

Hun beskriver det sjoveste, hun har oplevet i jobbet, som dengang hun betjente forsangeren i bandet Duné, Matthias Kolstrup.

– Duné skulle spille på Gæsten om aftenen, og jeg glædede mig helt vildt til at se dem. Pludselig stod forsangere i restauranten kun iført badeshorts. Og selvom vi ligger ned til en strand, har vi en regel om, at gæster ikke kun må sidde i badetøj. Jeg blev så paf, at jeg slet ikke kunne sige noget. Det er sådan nogle ting, der er sjove at opleve på Bornholm, hvor alt er så afslappet, siger Andrea Thisen.