Snaps Bornholm håber, at man imødekommer Miljøstyrelsens påbud ved, at flaskerne med håndsprit får et klistermærke på. Eget foto

Snaps Bornholm håber at klistermærke og pumpe er nok

CORONA

Snaps Bornholm ApS satte i marts en produktion af håndsprit i værk.

Snaps Bornholm er et københavnsk firma, der får fremstillet sine produkter på Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø.

Miljøstyrelsen har i lighed med Wild Distillery også påbudt Snaps Bornholm, at deres produkt med navnet Håndsprit skulle tilbagekaldes fra markedet.

Da Danmark blev lukket ned i marts omlagde spritfabrikken midlertidigt produktionen til at kunne fremstille håndsprit. Håndspritten blev tappet på den type flasker, som normalt bruges til snaps for Snaps Bornholm, som siden 2016 har fået produceret snaps og siden også vodka på fabrikken i Nexø.

Men 18. maj meddelte Miljøstyrelsen så Snaps Bornholm, at det alligevel ikke var i orden. Produktet skulle straks tilbagekaldes fra forhandlere og brugere.

Miljøbestyrelsen begrundede sit påbud med, at Snaps Bornholm ApS markedsførte et hånddesinfektionsprodukt i den samme type flasker, som virksomheden også bruger til snaps.

“Kemikalieinspektionen finder, at produktet Håndsprit kan forveksles med virksomhedens spiritusprodukter, og der derved kan opstå farlige situationer, hvis brugerne forveksler Håndsprit med spiritusprodukterne, og kommer til at indtage hånddesinfektionsproduktet”, lød begrundelsen.

Kemikalieinspektionen har i påbuddet beskrevet, at produktet ikke må kunne forveksles med spiritusprodukterne og har i den forbindelse oplyst, at etiketterne skal adskille sig helt klart fra etiketterne på spiritusprodukterne, ligesom produktet kan påføres en doseringspumpe for at undgå overdosering af hånddesinfektionen samt undgå forveksling af produkterne.

Ifølge Miljøstyrelsen kan emballage, der også anvendes til fødevareprodukter, anvendes til hånddesinfektionsprodukter i den nuværende situation i Danmark, som efter inspektionens vurdering må betegnes som en nødsituation for så vidt angår hånddesinfektionsområdet, hvor der er et meget stort behov for hånddesinfektion, fremgik det af påbuddet.

Store konsekvenser

Lasse Rasmussen, medejer af Snaps Bornholm, oplyser, at Snaps Bornholm har skrevet ud til alle sine kunder og forhandlere og informeret om påbuddet. I stedet for at trække produktet tilbage, har Snaps Bornholm valgt at påsætte flaskerne et klistermærke med teksten “Advarsel: Kan ikke drikkes” samt påsætte en doseringspumpe på alle solgte og leverede produkter.

– Alle dem, der har købt af os, samt forhandlere har fået samme brev, og vi tager selv ud til forhandlerne og påsætter klistermærkerne, siger Lasse Rasmussen, der mener, at produkterne dermed lever op til Miljøstyrelsens krav.

Snaps Bornholm oplyser, at man har solgt 6.000-7.000 flasker håndsprit. Produktionen af håndsprit var kun kortvarig.

– Det har aldrig været på tale, at vi skulle være en håndspritproducent, så det er længe siden, vi stoppede med at producere, siger Lasse Rasmussen, der synes, det har været en hård kamp at opfylde påbuddet.

– Det har haft store konsekvenser for os, fordi vi har skullet bruge meget tid på det, så det har været tungt, og pumperne koster også penge. Det er tåbeligt, at vi skal bruge så meget energi på noget, der er solgt for længe siden, men vi er nødt til at gøre det.

 

 

Miljøstyrelsen: Det er ikke en godkendelse

Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen, bekræfter, at Snaps Bornholm er kommet med det som en mulighed, at virksomheden påsætter et klistermærke og en doseringspumpe, men understreger, at det ikke er ensbetydende med, at produktet nu er godkendt.

– Det er altid virksomhedens ansvar at sikre, at produktet den markedsfører er lovligt. Miljøstyrelsen godkender ikke produkter på forhånd. Det vil være op til en konkret vurdering. Vi ser på, hvordan det ser ud, når det reelt er gennemført, siger Kim Holm Boesen til Bornholms Tidende.