Vandet ved Balka Strand er kun 16 grader, så de unge har alle våddragt på. Foto: Jacob Jepsen

Unge lærer kystlivredning: ‘Det værste er chillfaktoren’

IDRÆTSSKOLE

20 unge fra hele Bornholm har de seneste to dage deltaget i en livredningscamp på Balka Strand. Det er instruktør Anders Pedersen fra Bornholms Outdoor Center, der står for undervisningen på DGI-Bornholms Ocean Rescue Camp. Konceptet er landsdækkende, men det er første gang, at campen holdes på Bornholm.

– Vi plejer at holde en uges idrætsskole, hvor vi har forskellige aktiviteter, men på grund af coronaperioden har vi været nødt til at være afventende, siger DGI-Bornholms idræts og foreningskonsulent, Henriette Folkmann.

Det er der således kommet den første Ocean Rescue Camp ud af, dels fordi det hele foregår udendørs, hvilket mindsker risikoen for smitte, men også fordi DGI-Bornholm i noget tid har haft materialet til at holde en sådan camp liggende, men manglet den rigtige anledning.

Seneste tilmelding til kurset var den 18. juni, og interessen har været overvældende.

– Formentlig kunne man med succes have holdt både to-tre camps mere. Der har været virkelig stor interesse for den her sommerskole, så det må være en note til os selv og for fremtidige camps, siger Kasper Fruergaard Nissen, idræts- og foreningskonsulent, DGI-Bornholm.

Deltagerne, der er fra 10-13 år, kender nødvendigvis ikke hinanden. De repræsenterer flere forskellige idrætsgrene lige fra svømning til fodbold, men der er også deltagere på holdet, der ikke dyrker idræt i en klub.

Anders Pedersen fra Bornholms Outdoor Center har undervist de unge i kystlivredning. Foto: Jacob Jepsen

Løb i vand

På campen lærer deltagerne blandt andet om sikkerhed og farerne ved det åbne vand, kystlivredning og selvredning samt førstehjælp. Der skiftes mellem teori og praksis, men vejret mandag og tirsdag har været en udfordring. Vandets temperatur har ikke været over 16 grader, og det kraftige blæsevejr har også drillet.

– Det værste er jo den her chillfaktor, siger Kasper Fruergaard Nissen.

– Mandag havde vi en hård start, men det har været minimalt med piv og klynk, så jeg er meget imponeret faktisk, siger Casper Fruergaard Nissen.

Kravet for at deltage i kurset på Balka Strand er, at børnene skal kunne svømme 50 meter.

– Det er ikke en nybegyndercamp, de skal have lidt skills, siger Kasper Fruergaard Nissen.

– Ja, og så skal de også kunne lide at lege i vand, tilføjer Henriette Folkmann

Og det er der noget, der tyder på, at de kan. Instruktør Anders Pedersen får trods den kolde vandtemperatur ungerne til i ægte Baywatch-stil at løbe frem og tilbage i det kolde vand med høje knæløft. Flere falder undervejs, men er hurtigt oppe igen. Alle har en våddragt på, som de udover nye færdigheder også får med sig hjem fra den første DGI Ocean Rescue Camp på Bornholm.

Foto: Jacob Jepsen