Nu kan du glampe og campe på Balka Strand

Nu kan du glampe og campe på Balka Strand
– Jeg er glad, rigtig glad, siger Christina Rind Helsbro, ejer af Eco Beach Camp sammen med sin mand. Campingpladsen har nu efter fire år endelig sammen med flere myndigheder fået fundet en løsning på, hvordan man kan drive campingpladsen med det koncept, som ejerne ønsker. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. JUL 2020 • 16:10
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
7. JUL 2020 • 16:10
CAMPING

Sov i en rigtig seng med dyner og puder, få rene håndklæder og få gjort rent i teltet. Det kan man nu, klos op ad den brede hvide sandstrand på Balka.

Her har Eco Beach Camp efter fire år endelig åbnet og tilbyder luksuscamping, der minder om et hotelophold, blot er man bag teltdug å en campingplads med sand mellem tæerne lige uden for teltdøren og lige ved stranden.

Gæsterne behøver hverken medbringe soveposer, underlag eller håndklæder, men kan blot ankomme med en taske og flytte ind.

Konceptet er også døbt glamping – en slags luksuscamping.

Udover de store telte kan man også leje lidt mindre telte med senge, men uden dyner. Pladsen har også få pladser til egne medbragte telte samt en strandcafé.


Tidligere hed campingpladsen Holms Camping, men i 2016 fik campingpladsen nye ejere med nye planer, og campingpladsen blev omdøbt til Eco Beach Camp.

I en lille café i bestyrerboligen brygger espressomaskinen kaffe til både campinggæster og strandgæster. Torsdag – inden regn og blæst slog til – hygger gæsterne sig på pladsen, der fremstår som en naturgrund med sand og buske og kun få telte.

Men vejen til at ejer af pladsen Christina Rind Helsbro i dag kan stå her og brygge kaffe til gæsterne har været lang.

Hun ejer pladsen sammen med Steffen Rind Helsbro. De har været ejere siden 2016, og ideen var – og er – at give mulighed for en ny ferieform, men ejerne løb ind i en række problemer, som først nu har fået sin afslutning.

– Indtil i går måtte vi kun have tre af de store telte, nu må vi have op til 17 enheder. Det fik jeg på skrift i går, så dybest set var det en glædens dag i går. Så jeg er meget glad. Alt blev ændret i går, siger Christina Rind Helsbro, da Bornholms Tidende besøger campingpladsen torsdag.

– Fra næste år kan vi gøre det, som vi oprindelig gerne ville tilbage i 2016, forklarer hun.

Det var at give folk adgang til at leje store møblerede telte – såkaldt glamping – med senge, dyner, håndklæder og rengøring.

Eco Beach Camp kommer dog ikke til at tilbyde luksuscamping på hele pladsen allerede fra i år.

Tilladelsen til, at stille flere af de store telte op, er kommet så sent, at pladsen i år er i gang med en midlertidig løsning med nogle få luksustelte til udlejning, nogle mindre møblerede telte, også til udlejning, samt et antal pladser til almindelig camping.

– Vi er i år åbnet med et noget andet koncept end det, vi ønsker, men det har været det muliges kunst. Kystdirektoratet har egentlig givet os lov til mere, end hvad der er muligt inden for campingreglementet, så der er vi nødt til at overholde sidstnævnte – det skal ikke være let, siger Christina Rind Helsbro.

Flyvende start

Trods den lidt kaotiske indflyvning til drømmen om en bæredygtig og luksuøs campingplads, så har Eco Beach Camp fået en flyvende start på årets sæson.

– Vi har ikke nået at lave markedsføring, men man kan sige, at vi er blevet voldsomt hjulpet af corona i år. Det havde vi jo ikke lige set komme. Folk vil holde ferie i Danmark, og vi har simpelthen udsolgt hele juli med kun meget få pladser tilbage. Men vi er så også Danmarks mindste campingplads, kun 17 enheder, siger Christina Rind Helsbro.

Christina og Steffen Rind Helsbro ønsker med Eco Beach Camp at skabe en ny ferieform som et bæredygtigt alternativ til en traditionel campingplads. Gæsten skal bare ankomme og være i et med naturen. Samtidig forsøger ejerne, at alt til opbygning af pladsen og til brug ved driften, er så lokalt som muligt og gerne økologisk.


 

Campingpladsejere: Vi gør alt efter bogen


 

Ejerne af Eco Beach Camp købte pladsen i 2015, og at Eco Beach Camp ikke allerede har været i drift i flere år, skyldes et langs sagsforløb med flere myndigheder og en nu opsagt forpagter.

Oprindeligt ønskede ejerne at udleje store telte ståede på træplatforme, men Kystdirektoratet sagde nej og krævede, at platformene skulle væk. Det er de nu, og alle telte står direkte på jorden.

– Vi dropper alt det her med træplateauerne. Vi blev bedt om at fjerne dem allesammen, og de er væk nu. De er blevet til bænke og havemøbler, fortæller Christina Rind Helsbro.

Til gengæld har ejerne nu fået lov at have op til 17 store telte på pladsen.

– Regionskommunen og Kystdirektoratet har i samråd besluttet, at vi gerne må stille store telte op. Fordi de har besluttet, at teltene, som de fremstår nu, ikke er en fast enhed. Regionskommunen har ændret holdning til, hvordan de store luksustelte skal kategoriseres, forklarer Christina Rind Helsbro.

– Plateauet afgør, om det er en fast enhed eller ej, forklarer hun og siger, at ejerne har det ok med at sige farvel til plateauerne under teltene.

– Det er ok. Hele ideen med det her sted er jo at lave noget med så lille påvirkning negativt af vores natur som muligt. Så alt, hvad der er her, er så vidt muligt bæredygtigt, økologisk og genbrug. At der ikke er træplateauer, er jo bare en endnu mindre påvirkning af naturen.

Endnu ligger dog stadig en stor træterrasse i klitterne over campingpladsen, som Kystdirektoratet også har krævet fjernet.

– Men vi prøver at søge dispensation til, at den må blive. Kystdirektoratet skal give tilladelsen, og vi har startet en dispensationsansøgning.

Hun understreger, at pladsen nu opfylder alle myndighedernes krav.


Svært at finde rundt i regler

Christina Rind Helsbro mener, at det kan være svært som ny campingpladsejer at finde ud af, hvad man må og ikke må.

– Kystdirektoratet gav lov til at sætte syv telte op. Da jeg så henvendte mig til regionskommunen, så sagde de, at det kan godt være, at Kystdirektoratet giver lov til det, men du er stadig underlagt campingreglementet. Og campingreglementet siger, at maksimalt tyve procent må være en fast enhed. Og de definerede vores telte som faste enheder. Men det er jo så det, der blev ændret i går. Nu betragter de ikke vores telte som faste enheder mere.

Hvorfor har det taget så lang tid at komme frem til det?

– Ja, det må du nok sige. De to af årene gik jo med anken til Kystdirektoratet. Der stod vi jo bare stille og måtte ikke gøre noget.

Sidste år prøvede vi så at søge både Kystdirektoratet og kommunen, om vi enten måtte udstykke pladsen til to sommerhusgrunde, fordi vi var bare løbet træt i det, eller om vi måtte bygge mobile minihuse. Eller om vi kunne få dispensation fra campingreglementet, så vi stadig havde de syv enheder, som Kystdirektoratet havde givet tilladelse til. Men det kunne vi så ikke og kom heller ikke i gang i 2019. I marts i år fik vi så besked om, at vi skulle åbne i år, ellers ville vi miste vores campingtilladelse. Du må ikke have været ude af drift tre år i træk. Så det her tredelte koncept, vi kører i år, er lidt en nødløsning, forklarer hun.

Det vi ville

Christina Rind Helsbro erkender, at det nemmeste havde været for fire år siden bare at have åbnet som en helt almindelig campingplads med campingvogne eller telte.

– Men det har bare aldrig været det, vi gerne ville. Vi ville gerne lave det her – en ny bæredygtig form for ferie, som måske også tiltrækker en anden type turister til Bornholm.

Hvorfor har I ikke bare givet op, når det nu var så besværligt?

– Ja, vi havde det da også sådan, at der var bare så meget dårlig karma om det, men blandt andet gav vi ikke op, fordi det er svært at bruge grunden til andet end netop camping. Pladsen bestod kun af to små huse på hver 32 kvadratmeter på en grund på to et halvt tusind kvadratmeter. Det, at have to så små huse og en toiletbygning, det er grænsende til det ubrugelige i privat sammenhæng. Vi valgte at kæmpe videre og trak vejret dybt ind. Da vi foråret fik besked fra kommunen om, at hvis ikke vi åbnede, så ville campingtilladelsen udløbe, tænkte vi, at så måtte vi jo bare åbne.

Ægteparret driver selv campingpladsen sammen med to ansatte. Ejerne har erfaring fra et lignende projekt på Sjælland, som også har åbnet med glamping i år.

Har den nedlukkede campingplads her kostet jer penge?

– Ja. Det første år havde vi brugt rigtig mange penge på både arbejdsløn, træ, telte, senge, dyner og sengetøj. Så stod vi med alt det, og det er jo ikke specielt bæredygtigt bare at lade det stå, og vi vidste jo ikke, hvor lang tid det ville tage, så vi forærede/solgte det til "Stedsans in the Woods", som også er et cirkulær økonomi hotelprojekt, men i Sverige. Det fik vi så en ejerandel af. Så alt her på pladsen er nyt.

Blind tillid

Hvad var det der gik galt med jeres projekt her?

– Der gik det galt, at jeg ikke levede op til mit ansvar som direktør og tjekkede, at de aftaler, der retmæssigt skal indgåes, blev indgået. Jeg fandt jo først ud af tre uger før vi skulle åbne for fire år siden, at vi ikke engang havde en campingtilladelse. Der var ikke søgt om noget, så det var dyrt købte lærepenge. Jeg er virkelig blevet klog af skade, så nu gør vi alt efter bogen, siger Christina Rind Helsbro om forløbet med en forpagter, der ikke havde søgt de nødvendige tilladelser.

– Vi opsagde ham og så prøvede vi selv at råde bod på det, og nu – når vi så er startet med at skulle rette op på synderne – så har vi gjort alt, hvad vi kunne, for at alt så er lovligt.

Hun peger også på, at der er mange hensyn.

– Fredningshensyn, naturhensyn, der er Kystdirektoratet og offentlige regelsæt i det hele taget. Jeg var også så naiv, at jeg troede, at den planlov, som politikerne vedtog, rent faktisk gjorde, at kommunen fik et større råderum, for den nye planlov siger jo, at man er interesseret i at åbne kystnære områder. Jeg synes måske også, at kommunen har været meget tunge at danse med, hvis jeg skal være helt ærlig. Lige indtil i går.

Nu vil de nye ejere se fremad, siger Christina Rind Helsbro og vil ikke gøre noget ud af den lange sagsbehandling.

– Nej, tror ikke, der kommer noget ud af det. Jeg har kun brug for god karma her, og ikke mere dårlig karma, så jeg blev bare glad, da de skrev i går, at jeg kunne få tilladelse til teltene, og sagde tak, og jeg er virkelig taknemmelig for, at det kan lykkes nu.

Kommunen: Ejere må selv tage initiativ

Mugen Hilary Sue Adler, som arbejder med campingpladsreglementet i Bornholms Regionskommune oplyser, at det er korrekt, at Eco Beach Camp må have op til 17 store telte opstillet.

– Så længe det er telte, som ikke har permanent karakter. Jeg har set de telte, som de har nu, og de er ikke så høje og virker ikke bygningsagtige.

Hvorfor har det taget så lang tid at komme frem til den konklusion?

– Fordi det er campingpladsejeren selv, der skal komme med et koncept, som kommunen så tager stilling til. Det er deres koncept. Vi forholder os til det koncept, de præsenterer.


 
 

Sagen om Eco Beach Camp

De nuværende ejere købte pladsen på Vestre Strandvej i 2015. Der har siden 1962 været campingplads med tilladelse til sæsonvist at opstille campingvogne. Af luftfotos fra perioden 1995 til 2014 fremgår, at der har været placeret op til 28 campingvogne på pladsen, herunder i klitterne i første række ud til kysten.

Ejerne ansatte en forpagter til at drive pladsen, som skiftede navn til Eco Beach Camp.

Pladsen blev indrettet med otte store ens telte på træplateauer, ombygning af en toiletbygning og opsætning af en køkkenvogn, uden at have de nødvendige tilladelser, selv om hele campingpladsen er omfattet af Naturbeskyttelseslovens bestemmelser om strandbeskyttelseslinjen. Køkkenvognen var placeret på et træplateau ca. 7 meter bredt og 23 meter langt, umiddelbart bag klitten.

Der opstod uoverensstemmelser mellem ejerne og den forpagter, man havde ansat, da det viste sig, at forpagter ikke havde søgt de nødvendige tilladelser til campingpladsen. Ejerne opsagde forpagter, og søgte efterfølgende om dispensation til lovliggørelse af forholdene.

Bornholms Regionskommune mente, at en række forhold på pladsen var så ulovlige, at kommunen i maj 2016 anmeldte Eco Beach Camp til Kystdirektoratet.

Kystdirektoratet meddelte i november 2016 ejerne, at en række anlæg på pladsen var ulovlige og skulle fjernes. Flere etablerede træplateauer, en cafevogn samt el og kloak til vognen skulle fjernes inden den 10. januar 2017, da de var i modstrid med naturbeskyttelsesloven.

Campingpladsen klagede i december 2016 over afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnets afgørelse kom i slutningen af 2017, og ændrede Kystdirektoratets afgørelse. Miljø- og Fødevareklagenævnet gav ejerne medhold og en dispensation til, at campingpladsen må indrettes med træplateauer og telte. Dog skal telte og plateauer fjernes fra området udenfor sæsonen, der løber fra 1. maj til 15. september.

Campingpladsen fik stadig afslag på at opstille en køkken-og cafévogn med en tilhørende terrasse på pladsen op mod klitrækken.

Dog tillod Miljø-og Fødevareklagenævnet, at der kan placeres en café/ køkkenvogn et andet sted på pladsen, da der tidligere har været en kiosk på pladsen.

Efterfølgende meddelte regionskommunen, at campingpladsen også skal opfylde reglerne i campingpladsreglementet, og at det betyder, at kun tyve procent af de tilladte enheder (telte) må kunne defineres som faste enheder.

Kommunen har nu afgjort, at campingpladsen kan opstille op til 17 store telte, såfremt de ikke står på træplateauer, og dermed ikke defineres som faste enheder.