Dødsfald: Han var manden bag Hvide Hus i Saltuna

Dødsfald: Han var manden bag Hvide Hus i Saltuna
Vagn Aage Pedersen fotograferet, da han i 2015 fyldte 90 år. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. JUL 2020 • 15:04
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
7. JUL 2020 • 15:04
DØDSFALD

Vagn Aage Pedersen, Hvide Hus i Saltuna, er død, 94 år gammel.

Vagn Aage Pedersen blev født i 1925 på Nørrebro, København og voksede op i Brønshøj.

Børnene fortæller, at han var en engageret fodboldspiller i hele sin ungdom og scorede det første mål i den første tipskamp i Danmark i 1949. Fodboldinteressen bevarede han hele livet.

– Far var aktiv i modstandsbevægelsen i krigens sidste år, blandt andet i samarbejde med sin bror Arne. Han uddannede sig til typograf og supplerede med flere kurser, fortæller børnene.

På en rejse til Tunesien, kort tid efter krigen, mødte han sin kommende hustru, Lissy. I 1953 kom tvillingerne Solvej og Bjørn til verden, i 1957 kom Margit.

Vagn Aage og Lissy havde begge et iværksættergen og stor lyst til at skabe en bedre fremtid for familien. De købte et rækkehus i Herlev og i kælderen startede iværksætteriet, som udviklede sig til "Lissy & Vagn Aage Design".

Vage Aage Pedersen opsagde i 1965 sit faste job som typograf, og familien og virksomheden flyttede til Vestsjælland i en gammel skole med god plads.

– Vagn Aage havde stort talent for salg, hvilket resulterede i, at deres kjoler blev solgt i de ypperste kunsthåndværksbutikker i hele landet og eksporteret til blandt andet Tyskland, Schweiz og USA.

– Lissy og Vagn Aage var på Bornholm på bryllupsrejse og blev meget betaget af øen. I 1962 købte de huset i Saltuna. Alle ferier blev tilbragt her, hvor Vagn Aage udskiftede de lerklinede vægge med murværk, fortæller børnene.

Samtidig med arbejdet på kjolefabrikken fødtes også ideen om at skabe en butik i huset i Saltuna med deres kjoler og keramik fra øens keramikere. I 1969 åbnede butikken, som hurtigt voksede. Børn og svigerbørn var en fast del af fællesskabet i deres ferier.

I 1979 bosatte Vagn Aage og Lissy sig permanent på Bornholm, og butikken blev deres levevej. Der blev også tid til at udvikle en spændende klippehave, og om vinteren blev eksotiske rejsemål besøgt. Vagn Aage genoptog i de senere år sin interesse for at male.

Hvide Hus drives i dag af en datter og en svigersøn, Solvej og Stig Poulsen.

Børnene beskriver Vagn Aage Pedersen som et positivt og meget samvittighedsfuldt menneske. Alle blev modtaget med stor gæstfrihed i hjemmet.

Vagn Aage Pedersen blev enkemand i 2006.