Arkivfoto: Berit Hvassum

Bornholm fortjener et stort fiskerimuseum

Det var ikke nogen stor historie, vi havde på side 15 i gårsdagens avis. Men budskabet var vigtigt og rigtigt: Fiskerne bør have et museum!

På sin vis er det jo begrædeligt, at vi skal hylde havfiskeriets betydning som en museumsgenstand. For det indikerer jo også, at vi taler om en svunden æra. Noget, der engang drev Bornholm gennem en helt unik storhedstid. Og som i dag ligger døende hen, fordi Østersøen af både forklarlige og uforklarlige grunde er blevet til maritimt brakvand, som ingen stort set kan leve af.

LEDER

Det var ikke nogen stor historie, vi havde på side 15 i gårsdagens avis. Men budskabet var vigtigt og rigtigt: Fiskerne bør have et museum!

På sin vis er det jo begrædeligt, at vi skal hylde havfiskeriets betydning som en museumsgenstand. For det indikerer jo også, at vi taler om en svunden æra. Noget, der engang drev Bornholm gennem en helt unik storhedstid. Og som i dag ligger døende hen, fordi Østersøen af både forklarlige og uforklarlige grunde er blevet til maritimt brakvand, som ingen stort set kan leve af.

Det er Arne Ipsen, født op opvokset i Hasle, der har født tanken om et museum. Eller som han beskedent udtrykker det:

– Det, jeg tænker på, er en væg med billeder og nogle historier om fiskerne.

Arne Ipsens ambition er en udstilling om de gamle fiskere i Hasle, Helligpeder og Teglkås. Det er naturligt, for han er født op opvokset i Hasle og har blandt andet skrevet bogen ”Fiskerne i Hasleglansen. Minder om en bornholmsk bys fiskere og deres havn.”

Men Bornholm bør tænke større og for eksempel skele til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, der ud over fiskeriets historier også rummer akvarium og inddrager beretningen om Esbjerg som offshore-by.

I dag ligger historien om Bornholm og havet omkring spredt ud over en række museer og samlinger. For eksempel har Bådmotorklubben Columbus en udstilling på Hasle Havn, og en række lokalhistoriske afdelinger har registreret dele af historien. For eksempel Gudhjem By og Museumsforening, Bornholms Museum, der har en afdeling for søfart og skibe, ligesom Nexø Museum har fokus på fiskeriets betydning.

Men måske fordi de forskellige byer på Bornholm i den grad har en egen stolt identitet, som de lokale museer dyrker og viser frem, har Bornholm aldrig fået det store samlende museum om fiskeriet, havet og samspillet mellem mennesker og natur.

Det er synd og skam. Bornholm har mange frivillige kræfter, der kunne tage initiativet til at samle sig og finde den rette placering. Et Bornholmsk Fiskerimuseum kunne både blive stedet, hvor vi værner om vores fælles identitet ved at kigge bagud med respekt for fortiden. Og en scene, hvor naturen inddrages og bruges til for eksempel undervisning. Samt en perspektiverende udstilling, hvor hele visionen om at omdanne Bornholm til en grøn ø ved hjælp af vindkraft og opførelse a såkaldte energi-øer vises frem for både os selv og alverdens turister.

Arne Ipsens beskedne ønske var at finde et lille lokale i Hasle i nærheden af havnen. Endnu har han ikke fået respons, hvilket han forklarer med at vi er i en krisetid. Lad os opfordre til, at han snart får svar og at andre aktører melder sig på banen.

Historien om Bornholm og havet er en stolt fortælling, der ikke er slut. Den fortjener at blive bundet sammen og vist frem, så vi både bevarer stoltheden over fortiden og ser fremtiden klarere.