Hammershus. Foto: Berit Hvassum

‘Aldrig har vi været med en færge, hvor der var så mange passagerer med’

LÆSERBREV

Åbent læserbrev til Bornholmslinjen vedrørende Køge-Rønne-overfarten den 6. juli klokken 00.30.

Min mand og jeg var med færgen hjem til Bornholm fra Køge til Rønne natten mellem søndag og mandag.

Allerede ved opmarchpladsen i Køge fik vi en fornemmelse af, hvad der ventede os. Vi var der allerede cirka en time før afgang. Der holdt rigtig mange biler, campingvogne, mobile homes og flotte, store veteranbiler og ventede på at komme ombord på færgen.

Vores spådomme blev ikke gjort til skamme. Aldrig har vi været med en færge, hvor der var så mange passagerer med.

Vi var udstyret med tæpper og hovedpuder hjemmefra, for ”nu skulle der soves”. Ja, men hvor? Alle brikse og flysæder var allerede optaget, og kun ved et held fik vi to pladser ved siden af hinanden i flysædeafdelingen.

Jeg lukkede ikke et øje hele resten af natten og kom til at tænke på omkvædet i den gamle børnesang ”Jens Hansen har en bondegård”, ”…. Og det var vov vov her, snork snork der, host her, snork der alle vegne nys….”.

Men det kunne man måske grine lidt af – det værste var tanken om covid-19, for passagererne var vitterlig stuvet sammen som sild i en tønde, og alle steder, hvor der kunne klemmes en sovepose ind, lå der passagerer og sov. Det gjaldt både ved toiletindgangene, frie arealer, ved op- og nedgangene ved trapperne, gennemgangpassagerne med flere.

Man kunne måske godt undre sig over, hvor mange passagerer der var med denne sene afgang, som i øvrigt var forsinket cirka et kvarter.

Så tænkte vi, at ja, vi har jo godt nok været væk nogle dage og har måske ikke fulgt helt med i nyhedsstrømmen, så måske er alt ved det gamle igen, og corona er bortgået, for rederiet ville vel ikke stuve så mange mennesker sammen, hvis man fortsat skulle holde afstand

Eller ville det?

Stor er min overraskelse så, da jeg i Bornholms Tidende for i dag, mandag, læser en overskrift fra Bornholms Politi ”Covid-19 er i høj grad stadig en trussel”. Citat: ”Det er derfor vigtigt at huske på, at man skal undgå at forsamle sig steder, hvor der er mange andre til stede”.

Skal vi nu lade os teste igen eller gå i karantæne?

Merethe Borggaard
Sdr. Villavej 8, Rønne

 

Svar fra Bornholmslinjen
Vi har modtaget følgende svar fra Bornholmslinjens kommunikationschef Jesper Maack:

Det er skønt at se, at danskerne igen har mulighed for at bevæge sig rundt i landet. Der er mange mennesker med færgerne og hurra for det. Det er godt for Bornholm og for Molslinjen.

Det har helt sikkert set voldsomt ud på havnen i Køge. 19 campingvogne, tre autocampere, to specialtransporter, seks lastbiler, 113 cykler og 11 motorcykler på forholdsvis lille plads. Der har været fuldt hus – og sådan ser trafikken ud, når det bliver sommer, og turen går til Bornholm.

Men hvad så med covid-19? Faktisk er der jo ingen begrænsninger på, hvor mange billetter, vi må sælge. Den slags trafik har været holdt ude af de retningslinjer, regeringen har strøet ud over Danmark de hårde måneder. Hos Molslinjen sejlede vi helt fra begyndelsen med reduceret kapacitet med 50 procent. Vi solgte altså kun hvert andet sæde. Da Danmark så stille og roligt lykkeligvis begyndte at åbne, og busser, tog og metro igen måtte sælge alle pladser – så var vi stadig forsigtige. Vi justerede kapaciteten løbende til de 85 procent, som vi sejler med i dag.

Den omtalte tur var med Hammershus. Færgen har i alt 800 siddepladser. På turen var der 589 passagerer med – det efterlader 211 sæder. Vi har altså solgt små 74 procent af den maksimale kapacitet.

Alle kahytter var udsolgt på turen, så hvis alle gerne vil ligge ned, så er det klart, at der har været trængsel de steder, hvor der kan rulles en sovepose ud. Men umiddelbart burde det være muligt for den enkelte at skabe den nødvendige afstand også på denne tur. Det gode trick, hvis man bliver utryg, er at tage fat i besætningen. De hjælper altid gerne med at finde en god plads.