Hans Jørgen Jensen og Solveig Rosenkilde Nielsen med tegninger og beskrivelser af idéen om et varmtvandsbassin i Gudhjem Svømmehal. Foto: Allan Rieck

De første 8,2 millioner kroner til varmtvandsbassin er nu på plads

SVØMNING

Gudhjem Svømmehal har netop fået godkendt deres ansøgning om økonomisk støtte hos Sparekassen Bornholms Fond. De får en million kroner til projektet med et varmtvandsbassin, og det er formanden for Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholm, Hans Jørgen Jensen, meget tilfreds med.

– Det er vi så glade for. Vi kan kun sige hurra. Det er superdejligt, siger han.

Der er lang vej fra idé til projektplan til et færdigt bassin. Fonden har i over et år arbejdet på projektet med at få en tilbygning med et varmtvandsbassin til Gudhjem Svømmehal. Fondens bestyrelse har brugt meget tid på at få udarbejdet et idéoplæg til projektet med billeder og beskrivelser. Idéoplægget skal nemlig bruges til at søge de fondsmidler, der skal gøre ideen om en tilbygningen til en realitet.

– Det har været en lang sej kamp at få det på plads, men nu er det klar, og vi har fået søgt de lokale fonde. Vi har fået 200.000 kroner af Brødrene Larsen (Brødrene E., S. og A. Larsens Legat, red.), 500.000 kroner af Bornholms Brand og nu en million af Sparekassen Bornholms Fond. Sammen med de tidligere donationer betyder det, at vi nu er oppe på 8,2 millioner kroner. Det er vigtigt at få de lokale fondes støtte, fordi det viser, at der er opbakning til projektet i lokalsamfundet. Det betyder meget, når man arbejder med fundraising og skal søge støtte fra de landsdækkende fonde. Der er større sandsynlighed for, at de også vil støtte, når de lokale fonde gør, siger Hans Jørgen Jensen.

Der er et stort behov

Hele projektet kræver ifølge Hans Jørgen Jensen cirka 27 millioner, men projektet er delt i to faser. Der er selve varmtvandsbassinet, som skal etableres i en tilbygning til den nuværende svømmehal, og teknikken til at drive det. Det er første fase og kommer til at koste cirka 20 millioner.

De resterende penge skal finansiere fase to, som er at lave et yderligere omklædningsrum, der er handicapvenligt, og hvor der skal laves selvstændig indgang til varmtvandsbassinet. Ifølge idéoplægget til projektet er målet at etablere et varmtvandsbassin på ni gange 12 meter i “et sanseligt rum med tilhørende, velegnede omklædningsfaciliteter, med fokus på at skabe rum for et nyt socialt fællesskab for alle”.

 

Der er et stort behov for et varmtvandsbassin,
og det behov har eksisteret i en årrække nu

 

Ifølge Hans Jørgen Jensen er der et stort behov for netop det på Bornholm.

– Der er et stort behov for et varmtvandsbassin, og det behov har eksisteret i en årrække nu. Et varmvandsbassin, som kan bruges af en bredere brugergruppe. Det er folk med handicap og gigtplagede borgere, som ikke har adgang til et varmtvandsbassin nu. Det er også fremtidige besøgende og mødre, der ønsker at gå til babysvømning. Når vi får varmtvandsbassinet, kommer vi til at have et andet serviceniveau, end vi har nu. For eksempel kommer vi også til at kunne lave genoptræning for dem, der har hæmmet bevægeapperat og som ikke kan tåle for koldt vand, fortæller Hans Jørgen Jensen.

Ifølge idéoplægget forventer Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholm, at et nyt varmtvandsbassin med tilhørende servicefaciliteter vil medføre cirka 25.000 nye besøgende årligt.

Mere lokal støtte

Hans Jørgen Jensen fortæller, at næste skridt nu er at søge de større fonde.

– Nu skal vi søge fondene uden for øen. Vi har været i dialog med Bornholms Regionskommune om kommunens opbakning. De har tidligt i forløbet givet tilsagn til, at de vil sikre fortsat drift af svømmehallen og bistå os med fondsansøgninger, så det er det, vi står overfor at skulle nu, siger han.

 

Støtteforeningen vil i løbet af efteråret
stå for en lokalindsamling af sponsorater
og donationer og lave støttearrangementer
med for eksempel musik og anden underholdning

 

Udover fondsmidlerne vil støtteforeningen til Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholm, der bidrager økonomisk med donationer og frivillig arbejdskraft til hallen, også arbejde for at indsamle flere penge til projektet. Hans Jørgen Jensen fortæller, at støtteforeningen i løbet af efteråret vil stå for en lokalindsamling af sponsorater og donationer og lave støttearrangementer med for eksempel musik og anden underholdning.

Hvis drømmen om varmtvandsbassinet går i opfyldelse, og hvis Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholms plan holder, vil tilbygningen med varmtvandsbassinet stå færdigt 1. januar 2022.