Firben kan ændre boligområde

Firben kan ændre boligområde
Beboere hævder, at der lever fredede markfirben på et areal i Rønne Syd, hvor regionskommunen gerne ser et nyt boligområde opstå. Hvis det er rigtigt, kan det ifølge Danmarks Naturfredningsforening Bornholms formand resultere i et mere interessant byggeri. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 6. JUL 2020 • 07:44
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
6. JUL 2020 • 07:44
BYGGERI

Et benspænd, en forsinkelse eller en mulighed. Det er tre forskellige syn på det faktum, at regionskommunen skal undersøge, om der er markfirben på et areal i Rønne Syd, hvor den ønsker at tillade boligbyggeri. Hvis undersøgelsen viser, at de fredede dyr lever i området, kan det i yderste konsekvens stoppe boligplanerne. Det vil som minimum forsinke planlægningen, og griber kommunen det rigtigt an, kan det resultere i et mere interessant byggeri, mener formand Anna Sofie Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforening Bornholm.

– Det kan betyde, at der ikke kan bygges, sådan som kommunen havde regnet med. Det skal tænkes ind i byggeriet, og det kan give et bedre samspil med naturen, som gør byggeriet mere interessant, siger hun til Bornholms Tidende.

Anna Sofie Poulsen forestiller sig ikke, at enden på det hele bliver, at der ikke kan bygges, blot at der må bygges på en anden måde og måske i mindre omfang end planlagt.


Solindfald er vigtigt

Fredningen af markfirbenet betyder, at det ikke må samles ind eller slås ihjel. Det må heller ikke forstyrres med vilje, og dets levesteder må ikke beskadiges eller ødelægges.

De kraftige, kortbenede firben lever gerne på steder med bar, løs og gerne sandet jord med stor variation og forskellige planter, da det giver mulighed for mange insekter, for at solbade og for at kunne søge tilflugt for fjender. Variationen i landskabet gør det samtidig muligt for dyrene hurtigt at skifte mellem varme og kølige steder og dermed regulere deres kropstemperatur.

Markfirben solbader meget for derefter at kunne være aktiv i et kortere tidsrum for derefter igen at solbade og så videre. Det betyder ifølge Anna Sofie Poulsen, at et eventuelt boligbyggeri i Rønne Syd ikke må ødelægge solindfaldet til dyrene levesteder i området, da det er at regne som en beskadigelse.

En god proces

Efter at have talt med beboere i området er Anna Sofie Poulsen overbevist om, at der lever markfirben på det udpegede areal, der ligger i umiddelbar forlængelse af de eksisterende løkkekvarterer.

– De ved, hvor de her markfirben holder til, så det bør kunne lade sig gøre at få det afdækket, siger hun.

Det glæder hende, at kommunalbestyrelsen efter en indledende høring har besluttet, at området skal undersøges for markfirben, inden planlægningen af boligområdet fortsætter.

– Det er dejligt, at det nytter noget at komme med høringssvar, at der bliver lyttet og bliver ageret på det. Det kan kun glæde os, siger Anna Sofie Poulsen.

Kommunaldirektør Johannes Nilsson har her i avisen fortalt, at kommunen er i dialog med dem, som har skrevet høringssvar om forekomsten af markfirben, så undersøgelserne kan tage udgangspunkt i deres viden.

– Det lyder som en rigtig god proces. De har set firbenene og kan udpege stederne, lyder det fra Dansk Naturfredningsforening Bornholms formand.