Der var mange nye ansigter til lørdagens fernisering i Galleri Rasch i Rønne. Gæsterne var forældre og bedsteforældre til udstillerne, som havde deltaget i en sommerbilledskole. Formanden for galleriet håber, at sommerskolen kan være med til at gøre galleriet mere synligt. Foto: Klaus Holsting

En fornøjelig uge på galleri i Rønne: Billedskole blev en tilfældig succes

KULTUR

Det var lidt en tilfældighed, der gjorde, at Galleri Rasch i Rønne i den forgange uge har været vært for en sommerbilledskole for børn. Da planlægningen var på plads, og galleriet skulle til at annoncere tilbuddet, lagde corona landet ned. Alligevel så formand og underviser Per Jensen tilbage på en fornøjelig uge, da der lørdag var fernisering på en udstilling med nogle af elevernes værker.

– Det har bragt meget mere med sig, end jeg havde forventet, fortalte den pensionerede billedkunstlærer, da Bornholms Tidende kiggede forbi.

Måske fordi han ikke rigtig vidste, hvad han skulle forvente. Da han underviste, var det på gymnasiet. Sommerskolens elever var 8-15 år, så det var en ny oplevelse for den ellers rutinerede underviser.

– Jeg synes, niveauet har været helt enormt. Jeg er så forundret over, hvor meget man egentlig kan få otteårige til at gøre, hvor god en fantasi de har, og hvor gode de er til at fastholde de ideer, de har. De er lynhurtige til at tænke, de går i gang med det samme, lød det fra Per Jensen.

Torsdag var sommerbilledskolen på ekskursion for at lave kunst med naturmaterialer – Der gik ikke ret mange sekunder, før de havde fundet ud af at samle grankogler og mos og grene, fortæller Per Jensen, som er formand for Galleri Rasch og en af sommerbilledskolens undervisere. Foto: Klaus Holsting

Tog over efter billedskolen

Initiativet til sommerskolen kom fra Erik Schuldt, som er medlem af foreningen Galleri Rasch. Som medlem af en intern arbejdsgruppe har han arbejdet med at finde ud af, hvordan foreningen kan aktivere lokalerne i Bornholms Tidendes tidligere trykkerihal om sommeren.

– Han har haft kontakt til en sommerskole under Aalborg Kunstmuseum, og han har talt med Ben Woodhams fra billedskolen her. Så fandt vi ud af, at billedskolen ikke havde tænkt sig at lave nogen sommerskole i år, og så besluttede vi os for, at det var noget, vi kunne prøve at gøre, fortalte Per Jensen lørdag eftermiddag.

Håbet var på den ene side at synliggøre galleriet og på den anden side at få et lille overskud til driften.

– Det her har været en sjov måde at gøre det på. Vi har ikke gjort regnskabet op endnu, men jeg tror, der bliver et lille overskud. Vi kommer ikke ud med røde tal på bundlinjen, så meget kan jeg sige, fortalte Per Jensen.

Et helt forkert tidspunkt

Oprindeligt var det planen at lave et hold på 20 elever. Det endte på 24, og alligevel måtte Galleri Rasch afvise børn og oprette en venteliste. Det har givet Per Jensen og resten af bestyrelsen blod på tanden. Det er således tanken at gentage sommerbilledskolen næste år, måske med to hold.

– Vi blev opfordret til at lave en eller to sommerskoler mere i år, men det kan vi ikke, for nu starter udstillingssæsonen for alvor, og så går det slag i slag, forklarede Per Jensen.

Oplevelserne med sommerskolens elever har overbevist den pensionerede billedkunstlærer om, at der er noget galt med den måde, billedkunstundervisningen i skolen er planlagt på.

– De otte- til tiårige er meget spontane i den måde, de går til tingene på. Når de så bliver lidt ældre, så sker der ofte det, at de ikke rigtig tør, for så kan de ikke tegne pænt, synes de. Lige præcis på det tidspunkt, hvor vi skal være der som voksne vejledere for børnene i deres udvikling med hensyn til at tegne og male og så videre, der stopper billedkunstundervisningen i skolen. Det er på et helt forkert tidspunkt, sagde han i forbindelse med lørdagens fernisering.