Pernille Boelskov. Foto: Martin Thaulow

‘Brudzonen’ er på gaden: Bornholmerkrimi er nu en trilogi

BØGER

Bo Tao Michaëlis er mangeårig boganmelder på dagbladet Politiken, og sidste weekend skulle han give sit bud på sommerlæsning i form af fem gode krimier, som foregår i det danske sommerland. Ud af fem anbefalelsesværdige krimier fortæller han om Bornholm, som nu har fået sin helt egen genre, bornholmerkrimien, hvor Pernille Boelskovs “Granitgraven” er den hidtil bedste af slagsen – og den første med præsten Agnethe Bohn som sjælesørger og snushane på verdens bedste danske klippeø.

Sådan.

Om han har læst alle tre krimier fra Pernille Boelskovs hånd om sjælesørgeren og snushanen vides ikke, men givet er det, at forfatteren netop har rundet trilogien af. Forleden udkom nemlig tredje bog i serien med Agnethe Bohn som hovedperson. Og – ikke mindst – Bornholm som hovedlokalitet.

Det er nemlig Pernille Boelskovs erklærede intention at skrive krimier, som kun kan foregå lige her, på Bornholm.

Kommer der flere i serien? Ja, det tror vi på. Forfatteren har nemlig fra starten af tænkt sig i hvert fald at skrive fire krimier om Agnethe Bohns spændende liv, fortæller hun denne dag, hvor hun tager sin mobil, mens hun spadserer rundt på Hammershus slotsruin.

Du er måske oppe for at researche til den fjerde krimi?

– Haha, ja, lad os sige det, svarer hun med vind i stemmen.

En mand som din krimikollega Jussi Adler-Olsen havde på forhånd planlagt 10 bøger om “Afdeling Q”, inden han gik i gang, hvordan har du selv grebet det an?

– Jeg havde jo som udgangspunkt tænkt, at der skulle komme fire bøger. Om der kommer flere, ved jeg ikke helt, nu må vi se, men jeg havde forestillet mig at lave en åben slutning i den fjerde, så den ikke nødvendigvis lukker det hele ned, siger Pernille Boelskov.

– Jeg havde ikke krimihistorierne på plads fra start, dem planlægger jeg fra bog til bog, men på det overordnede plan havde jeg en idé om, hvor de bærende karakterer skulle bevæge sig hen. Altså, præsten Agnethe Bohn og hendes fætter Lars Bohn Hansen, som er er politimand.

Nu har du skrevet tre bøger, er det blevet lettere eller sværere?

– Både lettere og svære. Lettere, fordi jeg har lært mine karakterer bedre at kende, sværere, fordi jeg nok stiller højere krav til mig selv i forhold til, hvordan det hele er skruet sammen, og hvordan plottene skal fungere. Nu har jeg en bedre idé om, hvad det rent faktisk er, jeg laver, hvor det i starten var noget med at prøve sig frem.

Hvordan opstår sine plots?

– Det er en lang proces. Jeg bruger nok trekvart år på at samle ideerne og få plottene til at fungere, og først derefter går jeg i gang med at skrive. I forhold til “Brudzonen” har jeg både researchet i forhold til illegale indvandrere, bornholmere, der udvandrede til Amerika i 1800-tallet og en række andre ting. Så snævrer jeg det hele ind efterhånden i forhold til krimiplottet. Først når alt det er på plads – ret detaljeret fra scene til scene – begynder jeg for alvor at skrive bogen.

Du har juletræet, som du så hænger pynten på?

– Ja, haha, sådan kan godt sige det, ler Pernille Boelskov.