Arne Ipsen udgav i 2018 “Fiskerne i Hasleglansen. Minder om en bornholmsk bys fiskere og deres havn”. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Journalist og forfatter: Fiskerne bør have et museum

HISTORIE

Fiskeriet har været et så betydningsfuldt erhverv i Hasle, at fiskerne bør have deres eget museum. Det mener journalist og forfatter Arne Ipsen, der snart fylder 79 år.

Arne Ipsen, der er født og opvokset i Hasle, husker fra sin barndom, at der var tre hovederhverv i området: Der var dem, der arbejdede på Hasle Klinker, der var avlsbrugerne, og så så var der fiskeriet.

Arne Ipsen har skrevet adskillige lokalhistoriske bøger. Blandt de seneste er “Fiskerne i Hasleglansen. Minder om en bornholmsk bys fiskere og deres havn”. Han fortæller, at det var under arbejdet med denne bog, at han for alvor fik øjnene op for, hvor meget fiskeriet har betydet for Hasle. Det gav ham ideen til et museum eller en permanent udstilling om de gamle fiskere i Hasle, Helligpeder og Teglkås.

– Det er måske så meget at kalde min idé et museum. Det jeg tænker på er en væg med billeder og nogle historier om fiskerne. Der er jo andre steder, hvor man kan se motorer og redskaber, siger Arne Ipsen med henvisning til Bådmotorklubben Columbus’ udstilling på Hasle Havn.

Arne Ipsen håber, at det kan lade sig gøre at finde et lokale i Hasle til formålet – og helst i nærheden af havnen.

– Jeg har ikke fået respons fra de forskellige institutioner, jeg har henvendt mig til. Men sagen er ikke ligetil, specielt ikke i en krisetid. Jeg håber på, at sagen kan undersøges, når der, forhåbentlig inden længe, er lidt mere overskud, siger Arne Ipsen.

Arne Ipsen har boet ovre siden 1962, men har hele tiden bevaret en tæt tilknytning til Bornholm og især hasleområdet. Han var således med til at etablere Herolds Mindesamling og med til at stifte Hasle-Egnens Lokalhistorie og det lokalhistoriske arkiv.