2020 er også for Opklaringsbataljonen blevet et meget anderledes år end ventet, erkender chefen, oberstløjtnant Nicolai Abildgaard. Foto: Berit Hvassum

Travl tid på kasernen: To hold skal til Afghanistan

Forskellige steder i det tidligere Jugoslavien, Albanien, Eritrea, Irak, Afghanistan...
Soldaterne fra den bornholmske opklaringsbataljon på Almegårds Kaserne har været indsat på brændpunkter flere steder i verden. Snart skal de af sted igen.

FORSVAR

Forskellige steder i det tidligere Jugoslavien, Albanien, Eritrea, Irak, Afghanistan…

Soldaterne fra den bornholmske opklaringsbataljon på Almegårds Kaserne har været indsat på brændpunkter flere steder i verden. Snart skal de af sted igen. Endnu en mission i Afghanistan venter. Først skal 2. eskadron af sted, og de bliver afløst af 1. eskadron.

III Opklaringsbataljon på Bornholm leverer samtidig med forberedelserne til Afghanistan støtte til andre myndigheder i forbindelse med grænsekontrol på Rønne Havn og covid-testcentret på DGI-stadion. Tidligere på året har man også hjulpet med grænsekontrol andre steder i landet. Internt på kasernen er det bataljonen, der står for hovedvagten. Det er opgaver, der tilsammen “suger” 22 mand i døgnet, oplyser bataljonschefen, oberstløjtnant Nicolai Abildgaard.

Operation Vidar

Dertil kommer, at bataljonen i 2020 stiller med hærens bidrag i det østlige Danmark til Operation Vidar – en indsatsstyrke, som skal operere inden for landets grænser, når det bliver nødvendigt.

– Vi har en deling på 12 timers beredskab i forhold til nationale kriser. Det kan være en terrorhændelse eller andet. Vi har 35 mand specialuddannet til opgaven. De kan godt holde fri og få noget sol. Men de kan ikke tillade sig at drikke øl, og de kan ikke holde ferie eller tage ud at rejse, så længe de indgår i beredskabet, siger Nicolai Abildgaard.

Det betyder, at det hele med bataljonschefens ord er “kogt lidt sammen”. Coronanedlukningen har også betydet, at soldater blev hjemsendt, at nogle blev hentet tilbage til forskellige opgaver med grænsekontrol med videre, og så skulle man i gang med træningen til Afghanistan – selv om det betød, at man var nødt til at afvige fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Det tager tid

På grund af sikkerhedstruslen i Afghanistan skal enheden være i stand til at slås på et højt niveau. Og det tager tid at lære.

– For at blive klar til at tage af sted har de behov for at blive uddannet, så de både kan løse deres opgaver på professionel vis og tage vare på deres egen og deres samarbejdspartneres sikkerhed. Forsvaret har lang erfaring med at gøre soldater klar til disse opgaver, og det kan ikke gøres på kort tid, sagde hærchef Michael Lollesgaard i den forbindelse til ritzau.

Situationen har ført til, at bataljonen har varslet en del soldater om, at de kan få ændret deres ferie.

– Alle kommer til at holde deres ferie, men nogle kommer til at flytte deres ferie. Det styrende har været, at de to eskadroner, der skal til Afghanistan, holder deres ferie som planlagt. Det er os, der bliver herhjemme, der måske kommer til at flytte rundt på nogle ferieuger, siger Nicolai Abildgaard.

 

 

90

Det er cirka 90 soldater fra 2. lette opklaringseskadron, der skal til Afghanistan sidst i juli, hvor de bliver en del af Resolute Support Mission hold 13.

Resolute Support er ledet af Nato og har bidrag fra mange lande. Missionen er i Afghanistan på mandat fra FN’s sikkerhedsråd.