Det lokale slagteri Hallegaard i Østermarie er igen kommet i modvind. Foto: Jacob Jepsen

Halter Hallegaard igen?

Åh nej ikke igen! Sådan var der sikkert flere der tænkte, da vi i torsdags kunne fortælle, at det meget omtalte lokale slagteri Hallegaard i Østermarie, igen er kommet i modvind. Slagteriet er kendt for sit kød af høj kvalitet. Men også for et periodisk vaklende økonomisk fundament.

LEDER

Åh nej ikke igen! Sådan var der sikkert flere der tænkte, da vi i torsdags kunne fortælle, at det meget omtalte lokale slagteri Hallegaard i Østermarie, igen er kommet i modvind. Slagteriet er kendt for sit kød af høj kvalitet. Men også for et periodisk vaklende økonomisk fundament.

Slagteriet var i efteråret og vinteren 2019 ramt af en voldsom økonomisk nedtur, og driftsselskabet bag Hallegaard blev kort før jul erklæret konkurs. Fire investorer gik ind og sikrede slagteriet og genåbnede det. De fire investorer blev derpå købt ud igen og Hallegaard rekonstrueret med nye ejere.

Så langt så godt.

Men en af investorerne har siden arbejdet frivilligt for slagteriet. Det er dyrlæge Bente Johansen, der siger, hun i en periode på tre måneder har lagt 30 timer om ugen i slagteriet. Men den 10. marts forlod hun helt Hallegaard. Og i går stod hun frem med en yderst bemærkelsesværdig forklaring over for Bornholms Tidende.

– Jeg vil gerne have, at der er styr på tingene. Dyrevelfærd, hygiejne og lovgivning; tingene skal være i orden. Det var ikke det, jeg oplevede i de måneder, jeg var på Hallegaard.

Det er jo en alarmerende melding. Bente Johansen har arbejdet som veterinær for Fødevarekontrollen og har i tre år været tilsynsførende for netop Hallegaard Slagtehus. Den funktion stoppede hun i, da hun i vinters skød 50.000 kroner i Hallegaard for at redde slagteriet.

 

Bente Johansen bør konkretisere
hvad hun har set, så myndighederne
kan undersøge forholdene

 

Jørgen Hallegaard, stifter af slagteriet, ejer i dag halvdelen af Hallegaard. Han har kun et skuldertræk til overs over for kritikken.

– Hun valgte at gå. Og så er den sådan set ikke længere i min optik, var hans reaktion over for Bornholms Tidende blandt andet.

Situationen er uholdbar. Kritikken om, at der ikke har været godt nok styr på for eksempel dyrevelfærd og hygiejne, er på den ene side alarmerende. Men på den anden side ikke konkret nok til, at forbrugerne kan orientere sig og vurdere, hvor alvorligt det er. Bente Johansen bør konkretisere, hvad hun har set, så for eksempel myndighederne kan undersøge forholdene.

Og Jørgen Hallegaard kan ikke bare feje kritikken af banen. Dertil er Hallegaard alt for hårdt ramt på troværdigheden i forvejen på grund af det tumultariske forløb sidste vinter.

Ud over Jørgen Hallegaard ejes slagteriet i dag af August Lund, der er ejer og stifter af Cofoco-kæden, der på sin hjemmeside fremhæver, at den holder den idealistiske fane højt.

”Vi søger altid mod at gå forrest i at løfte niveauet for vores branche, gøre bæredygtighed, dyrevelfærd og økologi til en selvfølge,” lyder det blandt andet.

I februar 2020 lod en glad August Lund sig fotografere sammen med Jørgen Hallegaard, da de slog sig sammen i ejerskabet. Måske de snart skulle ses igen og tage sig en alvorlig samtale.

Vi vil gerne vide, hvad der er op og ned.