Festivalen er aflyst – men musikken kan (måske) spille lidt alligevel

Festivalen er aflyst – men musikken kan (måske) spille lidt alligevel
Olav Elvang, tidligere mangeårig formand for Østersøjazz, samt nuværende formand, Svend-Erik Nielsen, håber, at festivalen kan poppe op med jazzmusik trods aflysningen. Foto: Elisabeth Krogh
| ABONNENT | 3. JUL 2020 • 08:07
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
3. JUL 2020 • 08:07
FESTIVAL

Om få uger skulle gader og torve i Nexø have summet af jazzmusik og glade mennesker, når musikerne indtog scenerne til den 25. udgave af Østersøjazz-festivalen.

Men allerede for længe siden måtte bestyrelsen i Østersøjazz aflyse årets festival med henvisning til coronavirussen.

Måske bliver det dog alligevel muligt, at der popper lidt jazzstemning op i byen, fortæller formand Svend-Erik Nielsen og Olav Elvang, tidligere formand gennem 23 år.

– Vi har altid haft festivalen i uge 31, og vi ved, at en del orkestre er på Bornholm, så hvis vi må, har vi talt om, at vi måske kunne samle nogle af dem på torvet en dag, helst i den uge, hvor jazzfestivalen plejer at være, siger Svend-Erik Nielsen.

Det er også en mulighed, at Østersøjazz vil stå bag arrangementer i efteråret, men det er stadig på planlægningsstadiet.

– Vi ved jo ikke, hvad der sker, og om man må noget i efteråret.

Østersøjazz arrangeres udelukkende af frivillige kræfter, og de frivillige havde set frem til at fejre festivalens 25-års jubilæum i år med et brag af en fest.

– Vi havde hele programmet på plads med bands fra blandt andet Australien, Norge, Polen, Tyskland og USA, så vi var kommet langt i planlægningen, da vi måtte aflyse, men vi var ikke i tvivl om, at vi måtte aflyse, og at vi var nødt til at melde ind tidligt til musikerne, forklarer Olav Elvang.

Også af hensyn til de sponsorkroner, som festivalen modtager fra mange sider, var Østersøjazz-bestyrelsen nødt til hurtigt at tage en beslutning, om man skulle aflyse festivalen eller ej.

– Vi er jo nødt til at være ærlige og redelige, og vi har ikke taget mod sponsorater i år, men håber selvfølgelig, at sponsorerne vil støtte os til næste år, siger Olav Elvang.

Blandt andet Erhvervsgruppe Øst (nu Østlandet), Nexø Borgerforening og mange mindre erhvervsdrivende støtter årligt jazzfestivalen.

Holder skindet på næsen

Den aflyste festival vælter dog ikke budgettet for Østersøjazz-foreningen.

– Musikerne har accepteret aflysningen. Det har været positivt, at ingen har krævet penge på grund af aflysningen. Vi har også på forhånd forsøgt at genbooke dem til næste år, siger Svend-Erik Nielsen.

Ud over udgifter til musikerne har festivalen ikke de store udgifter, da alt arbejde udføres af frivillige, som ikke skal have løn.

– Og fordi vi møder stor beredvillighed fra Nexø og har et tæt samarbejde med Erhvervsgruppen (Østlandet), tilføjer Svend-Erik Nielsen.

Festivalen er non-profit og går stort set i nul hvert år.

– Dog er der lige til en medhjælpermiddag til de frivillige, fortæller de to bestyrelsesmedlemmer.

Generationsskifte

Jazz-festivalen kunne godt snart bruge et generationsskifte. Mange kræfter har været med i alle 25 år. Blandt andet Olav Elvang selv, men også kasserer Gert Møller-Jensen har gennem alle årene lagt et kæmpearbejde i foreningen.

– Vi er kun få i bestyrelsen. Mange vil gerne give en hånd med, men det har været et kronisk problem at få uddelegeret arbejdet. Vi er blevet bedre til at tage mod folk og give ansvar for enkelt-opgaver videre, siger Svend-Erik Nielsen.

– Det er et vigtigt perspektiv, at selvom det nogle gange er nemmere at gøre tingene selv, så er det vigtigt at delagtiggøre og inddrage folk, når festivalen skal bæres 100 procent af frivillige kræfter, siger Olav Elvang.


Musikerne vil gerne til Nexø

Bestyrelsen bag ØstersøJazz arbejder nu på at gennemføre 25-års jubilæumsfestivalen i 2021 og håber at kunne genbooke de fleste af navnene.

Blandt andet det australske band The Magnificence, som ØstersøJazz havde fået mulighed for at booke i 2020, fordi bandet skulle på skandinavisk turne.

Festivalen håber på at kunne få så mange fra programmet 2020 med over på 2021-programmet som muligt.

Normalt er det ikke svært for ØstersøJazz at få gode musikere til festivallen i Nexø.

– Musikerne vil gerne herover, og vi kan ofte indgå gode kontrakter, fortæller Olav Elvang.

ØstersøJazz arbejder også hele tiden på at udvikle festivalen.

Der er planer om udveksling af unge musikere fra de baltiske lande, og arbejdes også på et større samarbejde med andre spillesteder på øen.

– Måske vi på et tidspunkt kunne få en ødækkende festival. Det er en vision, som har ulmet i mange år, siger Svend-Erik Nielsen.