Mårten og Månberg-selfie.

Der e gång i den på Café Tjærnamælk i Klømensker

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj så godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den ide, at Mårten & Månberg skujle hå en hel sida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes en gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

Hår I hørt den om den bornholmska mælk? Nej, det e og ligemejet får den e dårlig! Der e gång i den på Cafe Tjærnamælk i Klømensker, Bornholms Andelsmejeri, hvor de slås me utætta kartoner, dårlig holdbårhed og listeria i kopattana. De e muligvis sjyl i, at 100 bornholmera ble lajt ned i pinsan, hvilkad e 19 mera end Månbergs farmor djorde i pinsan ’47, men la det nuv lidja. Vi handler helst lokålt, men royaliteten røjer sgu alse når mælken e udløvet ingan en når kassa et og e blevet te yoggort når en pakker den ned i possan. Andelsmejeriet e på trods åf flera henvendelser ligeglå me kritik og sjyder hela sjylen på Arla, som jo må snyda saj te en længere holdbårhed. Tjæra Cafe Tjærnemælk – Mårten & Månberg handler som sajt helst lokålt. Men hvis vi vil knaldas i endan, så melder vi os ing i BornSwingers og får tåget røven der og ønte i tjøledisken. Tå nuv kritikken te jer – så e I her og om 100 år.

 

De sjyler saj på hustågana og venter kunj på at cafekunderna blinker me øjen, så de kanj dykka deras bleja hovd dirajkte ned i chilimayoen!

 

Apropos cafeer, så hår cafeejerna på Stora Tor i Rønna endelig fået djæster ijen ette at Tjina-snotteren Corona fik ødelajt hela foråret. Desværre får dom e ed ønte kunj hr. og fru kakkelbord som hår sneget saj ød te nakkos og kåla bajera – det hår og dyrerigets svår på endahu, mågerna. De sjyler saj på hustågana og venter kunj på at cafekunderna blinker me øjen, så de kanj dykka deras bleja hovd dirajkte ned i chilimayoen! Hva kanj en djora ved ed, spår cafeejerna? Ja, det viser saj, at regionskommunans i 2004 hadde Ronnie “Die Hard” Ipsen frå teknisk stova på amtet ødda me luftbøssans får at lava ventilationshuller i kræet, men heller ønte det kunje kommunan klåra. Må vi foreslå at vi henter Bornholms svår på John Rambo, Erik A. Lårsen ød åf hjemmebaren, tebåga frå pensionen og opretter et AMU-kursus i rullefaldsteknikker og sniperkvælning får 25 frivilliga på Cirkusplådsen i Rønna og en gång får ajle får styr på den bestand! Så kanj pølsevogn servera Dø Måga I Kano, Cafe Gustav får bornholmska hotwings på menuen og Svåneka Chokoladeri tjører fyjlta chokolåder me mint og måga – føj får i helgede, men allijevel!

Sidst på programmet hår vi saltvandsbaskerna frå Rønna Svømmehal og kajlet motionisterna, som e pisfårbangada på svømmehallens ledelse over lukningen åf bassinet fram te etteåret grungad renovering åf hallens tåg. Jørn-Ole Kristoffersen, formajn får hjerteforeningen på øn, mener at der ska tænkas folkesunghed i en djenåbning og at en lukning alse ønte fremmer folkesungheden. Tjæra Jørn-Ole – ve duv hva der heller ønte frammer sungheden? At få 50 aspestplåder i hovd, mens en lidjer og tjør 100 meter hjem i ærmbask! Helt ærligt, på et eller anget tispunkt ska loftet jo lavas kær og i meltiden kanj duv og dina ligesingada jo mødas på Rønna Hamn, hoppa i havet og baska rungt der, hvis ellers I tår at smida tøjet åf fåra får at mågerna kommer og bider jer i snappasing!

Det va alt får horrana får denna gång. Og te jer som skaver jer over vårans måda at stava bornholmsk på hver evig enesta gång at detta udkommer e der kunj og saj: vi ses ijen om en månad!

Horrana

 

 

Mårten og Månberg

er en bornholmsk satireduo, som du kan se meget mere til på facebook.com/martenmanberg

Mårten og Månberg skriver i Bornholms Tidende en gang om måneden.