En samling af 12 egetræer udgør Vestermarie Folkeskovs nye egearboret, som byborgmester Julia Dolleris indviede fredag eftermiddag. Landskabsforvalter Morten Bach Jørgensen fra regionskommunen har været med til at udvælge træerne, som han kort præsenterede. Foto: Klaus Holsting

Byens borgmester klippede snoren: Vestermarie har fået et egestående arboret

NATUR

Der var folkefest i Vestermarie, da byen fredag eftermiddag indviede den nyeste del af sin folkeskov. Fra nær og lidt fjernere strømmede folk til for at se, hvad det nu var, borgerforeningen og regionskommunen havde fundet på. Svaret var en række nyplantede træer ud til Kirkemøllevejen, og tilsammen udgør de 12 træer folkeskovens nye egearboret.

Det er landskabsforvalter Morten Bach Jørgensen, som i samarbejde med Birkholm Planteskole på Sjælland har udvalgt egearterne i arboretet. Planteskolen har fortalt, at det er de 12 arter, der kan gro i Danmark.

– Så på den måde kan vi bryste os af, at det burde være et af Danmarks største egearboreter, siger han til Bornholms Tidende.

Landskabsforvalter Morten Bach Jørgensen fortalte om træerne i arboretet. Foto: Klaus Holsting

Som en botanisk have

Arboret kommer af det latinske ord arboretum, der betyder sted med træer. Morten Bach Jørgensen kalder det en forstbotanisk have. Det er et område, hvor man har til formål at fremvise et antal træer og buske, og Vestermarie har valgt at fokusere på eg, blandt andet fordi en af byens gader hedder Egene.

– Man kunne have taget alle mulige temaer op i et arboret, men det passede fint med eg. Det der gør det til et arboret, det er, at man skilter med, hvilke arter det er. Ellers kan man kalde enhver have et arboret. Det er botanisk have-ideen med, at man har samlet nogle planter, og så fortæller man om planterne, siger Morten Bach Jørgensen, som præsenterede arboretet for de cirka 50 fremmødte.

Vestermaries egen borgmester, Julia Dolleris, klippede den røde snor.

Udbredt ved Middelhavet

Nogle af egearterne i arboretet er det allerede muligt at opleve på Bornholm. Stilkeg er den art, folk er vant til at møde i skoven. På Bornholm vokser der desuden vintereg, og de er ifølge landskabsforvalteren de to eneste reelle danske arter.

I skovene er der også igennem tiderne plantet en del rødeg, som har et flot rødt løv om efteråret, og frynseeg er det muligt at se i parker rundt omkring i landet, blandt andet i Østermarie. Endelig forestiller Morten Bach Jørgensen sig, at en del bornholmere kender steneg, som er ret udbredt i middelhavsområdet.

– På latin hedder den quercus ilex, og ilex er kristtornslægten, så bladene minder faktisk lidt om kristtornblade, de har bare ikke samme torne som kristtornen, fortæller han.

Til de fremmødte sagde han, at arboretet næsten kommer hele verden rundt, bortset fra troperne, da tropiske træer ikke kan gro på disse breddegrader.

Ikke så store

Der er allerede et arboret i Almindingen, som er større end det nye egearboret i Vestermarie. Der er også flere arter i Almindingen, men uden at være 100 procent sikker så tror Morten Bach Jørgensen, at Vestermarie har nogle egearter, som Arboretet i Almindingen ikke har.

– Nogle af dem kan ikke blive særlig store i Danmark. De kan måske blive fire-fem meter, for det er uden for deres naturlige vokseområde, siger han.