– Vi fik ideen for tre uger siden og står nu og er klar. Kunsthåndværkerne skal bare komme med deres egen arbejdskraft og lyst til at sælge deres værker, siger Carsten Aalling, direktør for Møbelfabrikken. Foto: Elisabeth Krogh

Hjælpepakke til de små kunsthåndværkere: Kom og udstil gratis i Kunst Arkaden

IVÆRKSÆTTERI

– Det er vores coronahjælpepakke til Bornholms små sårbare og hårdtkæmpende kunsthåndværkere og startups, siger direktør Carsten Aalling fra iværksætterhuset Møbelfabrikken i Nexø.

Fra fredag kan mindre kunsthåndværkere og startsups nemlig ganske gratis få stillet salgsplads til rådighed i et over 200 kvadratmeter stort udstillingslokale på Møbelfabrikken.

Under navnet Kunst Arkaden kan de rykke ind med hver deres lille stand og sælge deres værker. Møbelfabrikken har sørget for de fysiske rammer og sørger også for markedsføring af konceptet.

Carsten Aalling har taget initiativ til Kunst Arkaden for at hjælpe de mindre kunsthåndværkere.

– En stor gruppe af iværksættere og startups, blev overset i corona-nedlukningen. De var for små til at få hjælp. Det her er til de usete små, som ikke har kunnet få nogen former for hjælpepakker på nogen som helst måder. Nu har vi lavet rammerne. “Butikken” står klar, nøglen er givet, og så kan de sådan set bare give den fuld gas, siger Carsten Aalling.

Ideen er, at kunsthåndværkerne selv står for Kunst Arkaden og en frivillig koordinator, som selv er kunsthåndværker på Møbelfabrikken, hjælper med at koordinere.

Møbelfabrikken står for markedsføring af Kunst Arkaden. Foto: Elisabeth Krogh

Kunsthåndværkerne styrer selv

– Konceptet er meget enkelt. Møbelfabrikken har sørget for rammerne, og så giver vi det som et eksperiment til kunsthåndværkerne. Så må de lave en selvstyrende gruppe, som bare skal sørge for at få det bedste ud af den mulighed her. Det er omkostningsfrit for dem, som vil samarbejde om at køre Kunst Arkaden i sommer. Målet er klart; sælg, sælg, sælg, tjen nogle penge, skab kontakter og øg netværket og kendskabsgraden for den enkelte kunstner, siger Carsten Aalling.

Hver kunstner får sit eget område til at profilere sine produkter, image og stil, og på den måde kan mange forskellige kunsthåndværkere samarbejde i et fællesskab om at drive Kunst Arkaden.

– Så selvom der er mangfoldighed og meget forskellig kunst, kan de markedsføre deres egen profil.

Målet er ti kunsthåndværkere i fællesskabet. Møbelfabrikken har tilbudt Kunst Arkaden til kunsthåndværkerne på Møbelfabrikken og har også henvendt sig til for eksempel Acab.

– De har selvfølgelig også Gudhjem Mølle, men alle kunsthåndværkere på Bornholm er velkomne til at indgå i det her fællesskab og gennem fællesskabet her få mest muligt ud af sommeren og få solgt nogle af deres værker, siger Carsten Aalling.

Koster penge for iværksætterhuset

Møbelfabrikken har kastet omkring 10.000 kroner ind i projektet til banner, plakater, skilte og arbejdsløn.

Hvorfor gider I gøre det her?

– Det passer lige nøjagtigt ind i Møbelfabrikkens dna som Bornholms iværksætterhus. Jeg har forsøgt flere forskellige tiltag for, at vi kunne hjælpe de usete små, som ikke har kunnet få nogen former for hjælpepakker på nogen som helst måder, og prøvet at få dem hjulpet via samarbejde med politikere og andet erhverv. Det er bare ikke rigtig lykkedes, og så var det egentlig bare, at jeg besluttede mig for at sige: Ok, det lykkedes så ikke, men så kan vi i hvert fald stille en butik og materialer til rådighed. Det er det, vi investerer i det her – og det er i hvert fald det mindste, vi kan gøre for vores kunsthåndværkere. Det er jo nu, det er juli og august. Det er her, at vores kunsthåndværkere har alle mulige chancer for at få deres livsnødvendige salg, så de har noget at leve af til vinter.

– Og så fordi vi elsker jo, at der kommer folk her, og at der er liv på Møbelfabrikken, og vi er også modige nok til at eksperimentere, for det her bliver da også en form for eksperiment. Hvordan det lykkes, om man kan få sådan et fællesskab til at fungere så lynhurtigt.

Kunst Arkaden vil have åbent fra onsdag til søndag, og foreløbig er der ikke nogen slutdato på.