Foto: Jacob Jepsen

Forening bag slagtehus nedlagt: ‘Vi klarer os lige så godt uden’

– Vi skal have et slagteri for de lokale producenter på Bornholm, sagde Bente Johansen, da det i december var lykkedes for hende og en håndfuld andre investorer at redde Hallegaards slagtehus ud af boet efter det konkursramte Kadeau.

Kort tid efter gik den pensionerede dyrlæge, der selv avler fritgående slagtesvin, i gang med at stifte en producentforening for de bornholmske leverandører. Omkring 30 bornholmske kvæg-, gede- og fåreavlere tilsluttede sig Hallegaard Slagtehus Leverandørforening på den stiftende generalforsamling i Vestermarie Foreningshus i februar 2020.

Bente Johansen indtog formandsposten, mens de øvrige bestyrelsesposter blev besat af hobbyavler Jim Maar, Jan Seerup fra Hammershuslam og Hannah Bro fra Store Bjerregaard i Vestermarie.

I dag, fem måneder senere, er Hallegaard Slagtehus Leverandørforening formelt nedlagt efter en længere proces med høringsfrister med mere.

FØDEVARER

– Vi skal have et slagteri for de lokale producenter på Bornholm, sagde Bente Johansen, da det i december var lykkedes for hende og en håndfuld andre investorer at redde Hallegaards slagtehus ud af boet efter det konkursramte Kadeau.

Kort tid efter gik den pensionerede dyrlæge, der selv avler fritgående slagtesvin, i gang med at stifte en producentforening for de bornholmske leverandører. Omkring 30 bornholmske kvæg-, gede- og fåreavlere tilsluttede sig Hallegaard Slagtehus Leverandørforening på den stiftende generalforsamling i Vestermarie Foreningshus i februar 2020.

Bente Johansen indtog formandsposten, mens de øvrige bestyrelsesposter blev besat af hobbyavler Jim Maar, Jan Seerup fra Hammershuslam og Hannah Bro fra Store Bjerregaard i Vestermarie.

I dag, fem måneder senere, er Hallegaard Slagtehus Leverandørforening formelt nedlagt efter en længere proces med høringsfrister med mere.

– Jørgen mente ikke, at han kunne bruge en sådan forening til noget, siger Bente Johansen til Bornholms Tidende.

Mangler rå arbejdskraft

Jørgen Toft Christensen bekræfter, at leverandørforeningen, som han selv var medinitiativtager til, ikke længere er aktiv.

– Vi klarer os lige så godt uden, siger han og påpeger desuden, at slagtehuset i øjeblikket kæmper med personalemangel og derfor har svært ved at slagte for de lokale.

– Jeg må sige nej til alt returslagteri i øjeblikket. Jeg mangler en slagter, mindst, siger Jørgen Toft Christensen, der står alene i slagteriet hver mandag sammen med en medhjælper fra Aalborg, der er under oplæring.

Dertil kommer, at Jørgen Toft Christensens nye medejer på Hallegaard har førsteret til slagtehuset. August Lund, der købte sig ind i Hallegaard i februar, driver madimperiet Cofoco med 12 restauranter i København, og her planlægger man langt ud i fremtiden, fortæller Jørgen Toft Christensen.

– Vi slagter simblegårdsgrise til Cofoco i øjeblikket. Vi skal levere 500 flæskestege til jul og 25.000 grillpølser til nytår. Al returslagtning er vi nødt til at lukket ned. Der lyder ramaskrig (fra de lokale producenter, red.) fordi jeg ligger og pakker til nogle andre gårdbutikker. Men jeg kan ikke servicere de lokale. Vi har været nødt til at skære ned på aktiviteterne i slagtehuset. Vi mangler simpelthen rå mandskabskraft.

Jørgen Toft Christensen. Foto: Jacob Jepsen

Flaskehals i højsæsonen

Thor Kure, der har avlet økologisk kvæg på Mønstergård i Østermarie siden 1987, bakker op om slagtehuset og Jørgen Toft Christensen, selv om slagtehuset i øjeblikket er lukket for lokale slgtninger.

– Jørgen gør hvad han kan inden for de givne omstændigheder, og vi avlere ved jo godt, at der er flaskehals på slagteriet i højsæsonen. Så vi prøver at få slagtet inden skoleferien, så kødet er klar i butikkerne, siger Thor Kure.

Han nåede ikke at få glæde af Hallegaard Slagtehus Leverandørforening.

– Vi prøver at køre vores forretning i eget regi og får slagtet så meget som muligt på Hallegaard slagtehus. Det er fortsat en vigtig medspiller for avlerne på Bornholm, siger han.

 

BAGGRUND

Ejer og stifter af Cofoco-kæden, August Lund, købte sig i begyndelsen af februar 2020 ind i Hallegaard og ejer nu Hallegaard sammen med Jørgen Toft Christensen.

Rent formelt købte August Lund sig ind i det ejendomsselskab, der ejer bygninger og jord på Hallegaard.

Driftsselskabet bag Hallegaard, som var delvist ejet af den daværende ejergruppe bag Kadeau, blev før jul erklæret konkurs, og slagtehuset blev lukket ned.

Et hold af mindre investorer gik i første omgang ind for at sikre Hallegaard og købte aktiverne ud af konkursboet og genåbnede i sidste uge slagtehuset.

Det var Kurt Espersen, tidl. hospitaldirektør Bornholms Hospital, dyrlæge Bente Johansen, advokat Eskil Nielsen og Morten Pedersen, Torvehal Bornholm, der i første omgang gik ind som investorer. De fire investorer er nu købt ud igen.

August Lund driver Cofoco-koncernen med mere end 650 medarbejdere fordelt på blandt andet restauranter, hoteller og en stor cateringvirksomhed.