Teltene er blevet overhalet af udviklingen: 'Det er fuldstændig galimatias'

Teltene er blevet overhalet af udviklingen: 'Det er fuldstændig galimatias'
Formand Erik A. Larsen fra Bornholms Ældreråd opfordrer regionskommunen til at beholde de midlertidige besøgstelte ved øens plejecentre, selvom der åbnes for indendørs besøg i denne uge. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. JUL 2020 • 20:14
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
1. JUL 2020 • 20:14
ÆLDRE

Udviklingen har næsten nået at overhale regionskommunen i forhold til at besøge pårørende på øens plejecentre. Mens der stadig bliver sat besøgstelte op ved de syv plejecentre og rehabiliteringscenter Sønderbo, har regeringen besluttet at åbne for indendørs besøg på alle landets plejecentre. Det er en udvikling Bornholms Ældreråd byder velkommen, selvom formand Erik A. Larsen synes, situationen er lidt absurd.

– Det er fuldstændig galimatias, det der er sket. Kommunen kan ikke gøre for, at der pludselig bliver åbnet. Det er fint nok, det er alle tiders, synes jeg. Nu kan man komme ind og besøge sine ældre pårørende igen. Men nu står vi lige pludselig med de telte, og man kan formentlig ikke bare aflevere dem og få pengene tilbage, siger han.

På vegne af ældrerådet anbefaler han da også kommunen at beholde teltene i de seks uger, de må stå ved plejecentrene som midlertidige foranstaltninger.

– Så kan man se, hvordan tingene udvikler sig hen over sommeren, siger Erik A. Larsen, som kom med den samme anbefaling til kommunens servicedirektør i forbindelse med et møde tirsdag.

I lyset af Nordjylland

Det er kommet bag på Erik A. Larsen, at regeringen allerede har lettet på de besøgsrestriktioner, der har gjaldt for plejehjem og -centre siden midten af marts.

– Jeg havde ikke set, at det ville komme så hurtigt, slet ikke set i lyset af det, som er sket i Nordjylland. Vi kan se, at det blusser lidt op enkelte steder, blandt andet herovre, hvor der er flere, der bliver testet positive, siger han.

Derfor synes han og ældrerådet, at kommunen skal lade teltene stå, så der ikke opstår en situation, hvor der pludselig bliver konstateret noget på et plejecenter, så det bliver lukket, og så man igen ikke kan komme ind og besøge.

– Så det er anbefalingen fra Bornholms Ældreråd, lyder det fra formanden.

Overhold restriktioner

Det er ikke kun kommunen, der får en anbefaling med på vejen af ældrerådsformanden. Det gør pårørende til beboere på plejecentrene også.

– Når man besøger, så skal man selvfølgelig overholde de restriktioner, som det pågældende plejecenter har udstukket, således at vi ikke oplever, at der blusser en ny epidemi op et eller andet sted. Selvfølgelig skal folk have lov til at komme og besøge deres pårørende, det har vi råbt på længe. Man skal bare overholde de restriktioner, der er der, siger Erik A. Larsen.

Han var selv med Bornholmslinjen mandag aften og konstaterede, at folk tager lettere og lettere på de anbefalinger, myndighederne har udstukket for at undgå smittespredning.

– Folk stod op og ned ad hinanden i køen i stedet for at vente lidt. Det er lidt mærkeligt, synes jeg, at folk ikke respekterer det lidt mere stadigvæk, men det gør de ikke. Jeg håber, der er forståelse for det på vores plejecentre, og det tror jeg også, der er. Folk ved godt, hvad det drejer sig om. Det er slemt, og vi skulle nødigt have en ny nedlukning af samfundet, siger han.