Seksårige Julius er en ferm målmand, og hans attitude er bare i orden. Foto: Berit Hvassum

‘Jeg har set en, der hele tiden redder boldene. Det er ham fra FC Barcelona’

FODBOLD

– Jeg har set nogle gode målmænd på youtube. Jeg har set en, der hele tiden redder boldene. Det er ham fra FC Barcelona.

Målmandshandskerne virker lidt store på seksårige Julius Holm, der skynder sig at fortælle, at han den 12. august fylder syv år. Hans attitude i målet kunne godt tyde på, at han følger godt med, når han har mulighed for at se idolerne på skærmen.

Julius er i denne uge på fodboldskole i Klemensker, der er hans hjemmebane, sammen med 27 andre børn. Fodboldskolerne landet over er for børn i alderen 6-15 år. Normalt er der udsolgt i Klemensker, men coronaen har taget toppen af interessen – også fordi der længe var tvivl, om skolen blev til noget.

– Jeg synes, fodbold er sjovt, og jeg bliver bedre. Og så kan vi komme ind i svømmebadet, få slik og spise mad, opremser Julius fordelene ved at bruge den første sommerferieuge på fodboldskole.

De små er i overtal

Har du fået nye venner?

– Ja, alle de andre, siger Julius og slår hånden ud mod gruppen af de yngste børn, hvor han er med og tilføjer:

– Undtagen de store.

De små er så absolut i overtal i Klemensker. Glimrer de store børn ved deres fravær, er der til gengæld fire piger med i år. En af dem er otteårige Maise Tolstrup fra Aarsballe.

– Jeg er med, fordi jeg kan lide at spille fodbold. Jeg spiller i RIK. Jeg vil gerne lære at være målmand. Det har jeg bare lyst til, siger Maise.

Hvordan går det?

– Det er gået fint. Det er fedt, og min kusine og fætter er også med.

Hvad har du lært?

– Jeg har lært at spille med ydersiden og at lave nogen “højdere”. Vi har også lært at spille til hinanden, fortæller Maise Tolstrup.

Christina Orina Saleh hygger sig med at være træner på fodboldskolen i Klemensker. Mange på Bornholm vil nok også huske hende som en talentfuld ungdomsløber. Foto: Berit Hvassum

Fire trænere

– De er bare så søde, siger Christina Orina Saleh, der er en af de fire trænere i Klemensker.

Den 28-årige træner er ligesom Julius på hjemmebane:

– Jeg var 11 år, da jeg startede med at spille med drengene i Klemensker, for der var ikke noget pigehold, fortæller Christina Saleh denne forblæste tirsdag eftermiddag.

Christina Saleh spiller nu i B1908 på Amager, hvor hun også er træner for et hold U13-piger:

– Jeg tænkte, at det kunne være meget sjovt at prøve at være træner på en fodboldskole, og så kunne jeg også komme lidt hjem til Bornholm.

– Børnene her er lidt yngre end dem, jeg normalt træner. Nogle af de øvelser, jeg har forberedt, er ikke helt for deres niveau. Så vi gør det lidt nemmere. I dag har vi trænet helt almindelige indersider, “halvliggere”, tæmninger og rigtig meget småspil og kamp, for det er det, de helst vil .

– De bliver rigtig trætte. Klokken 13 i går kunne de slet ikke mere. Så vi gik over til at skyde straffespark, så de ikke skulle løbe så meget, fortæller Christina Saleh.

Fodboldskole skal også være sjov, for det er børnenes sommerferie. Foto: Berit Hvassum

De skal have det sjovt

En dag i fodboldskolen varer fra kl. 9 til 15 med et par pauser og en lidt længere frokostpause undervejs. Man slutter hver dag af med en lille evaluering.

Hvad er målet med fodboldskolen?

– For de små er det mest, at de har det sjovt, og at de er med til så meget som muligt. Nogle af dem, der kan lidt mere teknisk, vil vi gerne prøve at hjælpe til at kunne lidt mere. Jeg synes, det er sjovt at spille fodbold og lære fra mig. Børn er sjove. De siger nogle gange nogle sjove ting. Når man kan se, at nogen af dem bliver bedre til for eksempel at jonglere, er det fantastisk.

– Jeg synes, at nogle af dem er gode i forhold til deres alder. De kan sparke overraskende hårdt til bolden, siger Christina Saleh, der også i uge 32 skal være træner på en fodboldskole – nemlig på hendes anden hjemmebane, i B 1908 på Amager.

– Jeg har fundet ud af, at der ikke skal være alt for mange øvelser i løbet af en dag. De bliver trætte, siger Christina Saleh om de foreløbige erfaringer fra Klemensker.

 

 

Maise Tolstrup har blandt andet lært at lave “højdere”. Foto: Berit Hvassum

126 børn på fodboldskole

Der er solgt 126 billetter til de tre bornholmske fodboldskoler. Lokalt mærker man også, at coronarestriktioner længe gjorde det usikkert, om sommerferietilbuddet kunne gennemføres, og at nogle forældre måske er tilbageholdende med at lade deres børn deltage.

– Vi har 28 børn med. Det er nogle færre, end vi plejer at have. Men det er generelt på landsplan, siger Henning Jensen fra Hasle Idrætsforening, som står bag fodboldskolen i denne uge i Klemensker. Her havde man udbudt 48 billetter.

I næste uge har Knudsker Idrætsforening fodboldskole med 36 deltagere, og i uge 29 topper Viking Fodbold med 62 deltagere.

Det betyder, at man i Viking kun har to ledige pladser, men det har også været en kamp at nå dertil, siger lederen af Vikings fodboldskole, John Zawada.

– Jeg kan ikke mindes, at det har været så svært at få solgt billetterne. Vi har trukket på alle de netværk, vi kunne – andre klubber og skoler, fortæller John Zawada.

I Knudsker havde man 96 billetter til salg:

– Jeg tror ikke, at vi havde solgt så mange, selv om der ikke havde været corona. Det er syv år siden, at vi sidst har haft fodboldskole. Jeg tror, det vil gå nemmere for os næste år, for så ved man, at vi har fodboldskole i uge 28, siger Brian Thorsen, formand for Knudsker IF Fodbold.

Fodboldskolerne er underlagt forskellige restriktioner. Det gælder for eksempel under frokosten, hvor man spiser i mindre grupper. De voksne giver børnene maden, og så skal alt sprittes af, inden næste hold kommer ind for at spise. Det giver både et større behov for frivillige hjælpere og ekstra udgifter.

– Vi havde søgt om tilskud fra DIF’s frivillighedspulje til de ekstra udgifter, men har lige fået afslag, siger John Zawada.

 

 

 

17

Det er 17. år i træk, at Hasle Idrætsforening arrangerer fodboldskole. Man har igen i år valgt, at det skal være i Klemensker, hvilket skyldes, at man her har mulighed for at lokke deltagerne med en tur i Klemensker Svømmebad, når det er slut med dagens fodboldøvelser.

Der holdes DBU fodboldskoler over hele landet i skolernes sommerferie.