Der bliver åbnet for både indendørs og udendørs besøg på plejecentrene i denne uge. Det har Ældre- og Sundhedsministeriet meldt ud, og det retter regionskommunen sig efter, siger formand Bjarne Hartung Kirkegaard fra social- og sundhedsudvalget. Her er det Nørremøllecentret i Nexø. Foto: Berit Hvassum

Plejecentre åbner for besøg

De sidste af de midlertidige besøgstelte er ikke kommet op ved de lokale plejecentre endnu, og måske når de ikke på plads alle sammen, inden regionskommunen åbner for indendørs besøg på plejecentrene.

ÆLDRE

De sidste af de midlertidige besøgstelte er ikke kommet op ved de lokale plejecentre endnu, og måske når de ikke på plads alle sammen, inden regionskommunen åbner for indendørs besøg på plejecentrene. Mandag meddelte Sundheds- og Ældreministeriet, at der fra torsdag som udgangspunkt frit kan aflægges besøg på både ude- og indendørs arealer på plejehjem, og det retter regionskommunen sig efter.

– Selvfølgelig gør vi, som ministeriet siger. Vi retter ind til højre, for det er landsplan, vi plejer at køre efter, så det gør vi også her, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, formand for social- og sundhedsudvalget.

Tirsdag morgen sætter ledelsen af det kommunale ældreområde sig sammen for at finde ud af, hvordan genåbningen mere præcist skal foregå.

– Man har tænkt sig at lukke op, for det er det eneste rigtige at gøre, men selvfølgelig under hensyntagen til alle mulige sundhedsfaglige anbefalinger, påbud og vejledninger, som der også står, siger Bjarne Hartung Kirkegård.

Lederne får besked

Af meddelelsen fra Sundheds- og Ældreministeriet fremgår det, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd under covid-19-epidemien stadig skal følges på plejecentrene.

– Som jeg læser det, så er det ligesom, når jeg går i brugsen; jeg spritter hænder, når jeg går ind, og når jeg går ud, og jeg prøver at holde afstand. Det er sådan, jeg læser det; jeg ved ikke, om det er sådan, men det er sådan, jeg opfatter det, lyder det fra Bjarne Hartung Kirkegaard.

Når ældreområdets ledelse har fundet ud af, hvordan genåbningen skal foregå, sender den en vejledning rundt til lederne på centrene.

– Så tager vi det derfra, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Ministeriet skriver, at det er vigtigt, at man ved besøg som pårørende til ældre på plejehjem og ældre i eget hjem får mulighed for at tilgå mundbind og eventuelt andre relevante værnemidler, hvilket indgår i en tidligere aftale om initiativer for svækkede ældre i forbindelse med covid-19.

Udbrud kan udløse forbud

Beboere på landets plejehjem har siden marts været underlagt besøgsrestriktioner for at beskytte dem mod coronavirus. I maj afsatte et flertal i Folketinget 100 millioner kroner til løsninger, så beboere på plejehjem og -centre kan få besøg af og bevare kontakten til deres pårørende, selvom der er besøgsrestriktioner. De nye besøgstelte er et resultat af den aftale.

De er en midlertidig foranstaltning, som efter planen skal blive stående i seks uger. Skulle de stå i længere tid, ville det ifølge kommunen kræve en byggetilladelse.

Får de nye retningslinjer indflydelse på, hvor længe de bliver stående?

– Teltene er på vej op, og sådan er det, for det var det, vi skulle, og så tænker jeg, at det nok er meget godt, de står der, for vi kan se, hvad der skete i Hjørring, og vi ser rundt omkring, at så blusser der et eller andet op, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Midt i juni blev 25 beboere og ansatte på et plejehjem i Hjørring konstateret smittet med coronavirus. Tre af beboerne er efterfølgende døde. I et sådant tilfælde kan Styrelsen for Patientsikkerhed udstede et individuelt påbud om besøgsrestriktion eller besøgsforbud, fremgår det af meddelelsen fra Ældre- og Sundhedsministeriet.