Arkivfoto: Berit Hvassum

Den har overhalet torsken som fiskernes hovedindtægt

– En tilbagegang på 4,8 millioner kroner i forhold til året før, men det kedelige er, at på Bornholm blev der kun landet for 8,5 millioner kroner. Det har så haft den konsekvens, at blandt andet Bornholms Fisk A/S har været nødsaget til at skære i medarbejderstaben; det betyder så igen forringelser for fiskerne. Det er ikke kun fiskerne, som bløder, det gør vores servicevirksomheder også, og kommer der ikke en håndsrækning fra Christiansborg, så frygter jeg for de virksomheder, som er medvirkende til at holde fiskeriet i gang, sagde Thomas Thomsen.

FISKERI

Hummerne har nu overhalet torsken som hovedindtægtskilde for de bornholmske fiskere, kunne Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening fortælle på foreningens generalforsamling mandag aften, og det er derfor vigtigt, at fiskerne kan søge i andre farvande, når der indføres totalforbud mod torskefiskeri.

– En del bornholmske fartøjer er ikke egnede til at drive fiskeri efter andre arter i andre farvande, og de er derfor særligt hårdt ramt, når der sådan bliver lukket for torskefiskeri midt på året. Her ville det havde klædt EU­-parlamentarikerne og nationale politikere, hvis de havde udvist rettidig omhu således, at de havde en plan eller hjælpepakke klar, når de går ind og stopper for fiskeriet og ikke giver fiskeren mulighed for at fange de fisk, som han er tildelt fra årets start.

Manglende landinger koster

Det samlede bornholmske fiskeri landede for 91,4 millioner kroner i 2019.

– En tilbagegang på 4,8 millioner kroner i forhold til året før, men det kedelige er, at på Bornholm blev der kun landet for 8,5 millioner kroner. Det har så haft den konsekvens, at blandt andet Bornholms Fisk A/S har været nødsaget til at skære i medarbejderstaben; det betyder så igen forringelser for fiskerne. Det er ikke kun fiskerne, som bløder, det gør vores servicevirksomheder også, og kommer der ikke en håndsrækning fra Christiansborg, så frygter jeg for de virksomheder, som er medvirkende til at holde fiskeriet i gang, sagde Thomas Thomsen.

 

Bornholmske fiskeres fangster

Torsk:
I 2019 landede bornholmske fiskere 1.640 tons torsk til en værdi af 21,6 millioner kroner. I 2018 var det 2.933 tons, til 30,1 millioner kroner. Mængden faldt med 44 procent. Gennemsnitsprisen steg fra 10,25 kroner til 13,19 kroner, en prisstigning på 28,7 procent. Gennemsnitsprisen på Bornholm lå på 9,00 kroner.

Rødspætte:
Der blev landet 661 tons rødspætter til 11 millioner kroner. Gennemsnitsprisen lå på 16,65 kroner. I 2018 var det 819 tons til 12,7 millioner kroner. Gennemsnitsprisen på Bornholm var 8,34 kroner.

Skrubbe:
De bornholmske fiskere landede 426 tons skrubber til 1,2 millioner kroner i 2019. Året før var det 680 tons til 2,3 millioner kroner. Prisen lå på 2,78 kroner, hvor den i 2018 lå på 3,44 kroner. Gennemsnitsprisen på Bornholm var 2,65 kroner.

Brisling:
Der blev landet 455 tons brisling på Bornholm, som var fanget af bornholmske fiskere. De havde en værdi af 640.000 kroner. Her var gennemsnitsprisen 1,41 kroner.

Laks:
I 2019 blev der landet 27 tons laks til en værdi af 1,3 millioner kroner. Gennemsnitsprisen var på 49,76 kroner pr. kilo. De 27 tons svarer til 6.013 laks.

Hummer:
558 tons hummer til en værdi af 28,7 millioner kroner. Gennemsnitsprisen lå på 51,37 kroner i 2019. I 2018 var det 372 tons til 20,9 millioner kroner. Her var gennemsnitsprisen 56,21 kroner.