Direktør for virusramt rejseselskab fastslår, at man lever op til alle regler: Gæsterne har jo også ansvar

Mindst fire turister er blevet testet positiv for covid-19 efter hjemkomsten fra en grupperejse med Nilles Rejser til Bornholm. Heriblandt er et ægtepar i 70'erne, som er indlagt med alvorlige symptomer, skrev Nordjyske mandag. Nyheden har skabt debat om, hvorvidt parret eller andre om bord på bussen var smittet inden afrejsen fra Jylland, men det er ifølge busselskabets direktør, Miriam Bisgaard Christiansen, uvist.

TURISME

Mindst fire turister er blevet testet positiv for covid-19 efter hjemkomsten fra en grupperejse med Nilles Rejser til Bornholm. Heriblandt er et ægtepar i 70’erne, som er indlagt med alvorlige symptomer, skrev Nordjyske mandag. Nyheden har skabt debat om, hvorvidt parret eller andre om bord på bussen var smittet inden afrejsen fra Jylland, men det er ifølge busselskabets direktør, Miriam Bisgaard Christiansen, uvist.

– Det er selvfølgelig en mulighed, at de blev smittet, inden de steg på bussen. De kan være smittet på Bornholm, på et af spisestedere eller færgen. Vi ved det ikke, og det finder vi aldrig nogensinde ud af, siger direktøren til Bornholms Tidende og understreger, at Nilles Rejser er i tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hun fastslår, at det ikke er rigtigt, at nogle af gæsterne viste tegn på sygdommen under opholdet på Bornholm.

– Det har intet på sig, siger Miriam Bisgaard Christiansen og tilføjer, at gæster generelt har et ansvar før og under en rejse.

– Hvis man i disse tider føler sig sløj på en tur, vil man så ikke kontakte rejselederen? Som ansvarlig gæst skal man selv reagere, og over for vores gæster gør vi også opmærksom på, at de har et ansvar. Vi har som rejsebureau et stort ansvar, men det har gæsterne også. Det har vi allesammen, når vi bevæger os ud i disse coronatider.

 

Vi har ikke som rejsebureau gjort noget forkert og har overholdt retningslinjerne til punkt og prikke

 

Miriam Bisgaard Christiansen understreger, at hun ikke mener, at Nilles Rejser har fejlet under busturen i midten af juni.

– Vi har ikke som rejsebureau gjort noget forkert og har overholdt retningslinjerne til punkt og prikke. Om vi skal gøre mere eller mindre – vi gør i forvejen alt, hvad vi kan.

Nilles Rejser vil dog som konsekvens af sagen fra midten af juni lade deres chauffører teste hyppigere.

I debatten på Nordjyskes Facebook-side foreslås det, at alle passagerer skal fremvise en negativ coronatest forud for en busrejse. Denne model, der rækker ud over retningslinjerne, er direktøren ikke tilhænger af, medmindre alle busselskaber bliver omfattet af nye regler.

Hvad synes du om forslaget om at kræve en test forud for rejser?

– Vi sender gæster over til jeres ø. Er I testet, bærer I mundbind? Hvis vi skal testes, skal I vist også testes.

 

Som udgangspunkt fylder vi busserne. Det må man rent faktisk godt, bare man sidder med ansigtet i samme retning, hos os i køreretningen

 

Spørgsmålet er baseret på, at man sætter sig ind i en bus og kører igennem landet i mange timer.

– Dermed insinuerer du også, at smitten er i bussen, og det ved hverken du eller jeg. Smitten kan være på Bornholm ved et af de steder, vi har besøgt. Og derfor spørger jeg, om de mennesker, der er ansat på seværdighederne, er testet for corona eller bærer mundbind. Det tror jeg ikke. Vi følger alle regler og retningslinjer, som fagfolk har orienteret os om.

Jeg tænker blot, at det også kunne ses en mulighed for jer, fordi I vil kunne gardere jer mod, at I får passagerer med, der ikke på forhånd har levet op til det ansvar, som du selv var inde på?

– Det kan jeg godt følge dig i. Men baseret på én sag er det måske for tidligt at vurdere. Det er klart, at hvis der kommer flere sager, så må myndighederne måske ind og kigge på det en gang til. Vi kan ikke begynde at tage sagen i egen hånd.

Nilles Rejser har tirsdag sendt en halvfyldt bus med 20 turister til Bornholm. Men hvis det nordjyske rejseselskab havde solgt flere pladser, ville alle sæder være besat, fortæller direktør.

– Det må man rent faktisk godt, bare man sidder med ansigtet i samme retning, hos os i køreretningen. Som udgangspunkt fylder vi busserne, siger direktøren.