En 28-årig mand blev for godt en uge siden fundet dræbt ved denne bålhytte i Nordskoven. Siden da har venner lagt blomster og hilsner ved bålhytten. Foto: Berit Hvassum

Anklager regner ikke med at fortælle om dødsårsag og motiv før retssag

DRABET I NORDSKOVEN

I den offentlige debat om drabet på en 28-årig dansk-tanzaniansk bornholmer er der blevet givet stor opmærksomhed til det faktum, at de anholdte brødre ifølge sigtelsen blandt andre bestialske handlinger trykkede et knæ ned mod offerets halsregion – en metode, der sammenlignes med drabet på den sorte amerikaner George Floyd, der døde i politiets varetægt.

Chefanklager Benthe Pedersen Lund fortæller, at Bornholm Politi – efter hendes viden – endnu ikke har modtaget obduktionsrapporten, og hun siger i samme ombæring, at Bornholms Politi ikke kommer til at give nogen oplysninger om rapportens resultater, hvorfor den 28-årige mands dødsårsag næppe vil komme fra i lyset før en retssag.

I mandagsavisen omtalte vi, at forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen på Facebook havde kaldt det “smagløst”, at “beskrive tortur og dødsvold som en personlige relation, der er gået fuldstændig galt” med reference til Benthe Pedersen Lunds udtalelser om politiets efterforskning og viden om motivet. Samme forfatter, og mange andre, kritiserer politiet for ikke at tage indicierne på racisme seriøst nok. Chefanklageren, der udtaler sig på vegne af Bornholms Politi og drabsefterforskerne, afviser at forholde sig til kritikken.

Benthe, da I finder ud af, at en af dem, I har anholdt, har en hagekorstatovering, hvad sætter det gang i af trin i efterforskningen?

– Det kan jeg ikke svare på. Det korte af det lange er, at vi har et motiv. Det er det, som jeg har refereret til og sagt, at det ikke har noget med racistisk baggrund at gøre. Jeg kan ikke sige mere.

Kritikerne af jer fremfører, at en racistisk grundholdning kan spille ind på drabet, uagtet at der er et andet motiv. Hvordan indgår denne måde at tænke på i politiets efterforskning, når man har disse indikationer på racisme?

– Du ved godt, hvad jeg vil svare.

Jo, det har jeg på fornemmelsen, men jeg vil godt have lov til at stille spørgsmålet, så I kan forsvare jer over for den kritik, der bliver fremført.

– Jeg tror, at tingene bliver mere klare, når vi offentligt kan sige, hvad motivet er.

Kommer det til at ske før en retssag?

– Nej. Det tror jeg ikke.

Kan du forestille dig en situation, hvor presset bliver så stort, at I er nødt til at oplyse mere?

– Nej. Det mener jeg simpelthen ikke er noget, som jeg kommer til at sige, før man hører det i retten, slutter Benthe Pedersen Lund.