Ghettoanimation med bornholmsk forbindelse

Ghettoanimation med bornholmsk forbindelse
Filmskaberne bag Blokhavn præsenterede filmen søndag aften for det bornholmske publikum. De tre Gigis-medlemmer Troels Unneland, Adrian Hosseinpour og Sorena Sanjari har taget opstilling i midten og flankeres af Hyæne Films Daniel Mühlendorph (tv.) og Robin Hounisen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 29. JUN 2020 • 10:15
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
29. JUN 2020 • 10:15
KULTUR

– Det er så dejligt at se så mange i biografen. Velkommen tilbage.

Biografdirektør Viki Petersen kigger ud på en godt fyldt sal med mange tweens og unge teens – børn og unge i 10-16-årsalderen.

De er søndag aften taget i Rønne Bio for at se animationsfilmen Blokhavn og møde filmskaberne Gigis – et kunstnerkollektiv, der har store følgerskarer på video- og musikstreamingtjenesterne.

– De har haft stor succes på Youtube. Nu er de også gået til det store lærred i Rønne Bio, fortæller Viki Petersen stående foran lærredet.

At tre af de fem Gigis-medlemmer afslutter premiereugen i Rønne Bio, hænger sammen med, at filmen er produceret af Hyæne Film med Daniel Mühlendorph, der netop er hjemvendt til Allinge, ved roret.

Filmen foregår på en ghettoskole i kvarteret Blokhavn. I en af de første scener får klassen en ny elev, Rasmus, og det skal Ali, Hassan, Ahmed, Abdi og Musti – de fem shababs – lige vænne sig til.

– Der er allerede fucking fire danskere i klassen, siger en af hovedkaraktererne med den karakteristiske hurtigsnak, som kræver, at man følger godt med.


Revisor og skolelærere

Før projektoren bliver tændt, introducerer Gigis deres første spillefilm.

– Filmen viser, hvad vi har oplevet i vores opvækst. Og hvis nogle forældre tænker "sådan snakker vores børn da ikke i skolen", så tager I fejl, siger Adrian Hosseinpour.

Han har lagt stemmer til ti af karaktererne i filmen og har også været med til at skrive sangene, som leveres af kendte musikere som Burhan G og Kewan.

– Jeg var revisor før det her, men nu er vi gået all in, fortæller Adrian Hosseinpour.

Hans to sidemænd, Troels Unneland og Sorena Sanjari, er begge uddannet skolelærere, men det er også fortid.

– Fordi det er sjovere at lave tegnefilm, som Troels Unneland siger.


Blokhavn har været to år undervejs, når manuskriptskrivningsfasen regnes med. Det har kun været muligt for Hyæne Film at lave en animationsfilm i spillefilmslængde på grund af Gigis-drengenes passion.

– Den eneste måde, det kan lade sig gøre på, er, at de laver det hele hjemme i kælderen, fortæller Daniel Mühlendorph.

Efter en opstilling til ære for Bornholms Tidendes fotograf uden for Rønne Bio skynder Gigis-trioen sig retur til biografsalen. De vil gerne opleve publikummets reaktion.

– Dem, vi har inviteret i dag, er mest unge. I Imperial var det et meget ældre publikum, og der grinede de andre steder. En animationsfilm skal have flere lag, så mange aldersgrupper får noget ud af den, og det har Blokhavn også, forklarer Daniel Mühlendorph.

Og det er i øvrigt ikke kun ghettoaccent, man kan høre i filmen. Veteranskuespilleren Kjeld Nørgaard, der er født i Rønne, lægger stemme til en præst – på bornholmsk.

 
 

Mühlendorph: Vi har taget en kæmpe chance

Blokhavn havde premiere i torsdags – også i Rønne Bio. Hyæne Film løb en risiko ved at lade Blokhavn få premiere så kort tid efter, at biograferne er genåbnet, fortæller producent Daniel Mühlendorph.

– Vi har taget en kæmpe chance ved at lægge os som den første film, siger han.

– Nu har corona for de fleste i filmbranchen været forfærdelig, men det er en mulighed for os, siger Mühlendorph med henvisning til den begrænsede konkurrence fra andre film.

Trods sommervejret har billetsalget til Blokhavn de første dage været lovende, fortæller den bornholmske producent. Der er solgt over 12.000 billetter de første fire dage.

Rønne Bio mærker tydeligt, at sommerprogrammet er mere fattigt end sædvanligt, fordi filmene til det globale publikum holdes tilbage, så længe man i mange lande – især USA – ikke kan gå i biografen. Derfor tror biografdirektør Viki Petersen også, at Blokhavn kan trække mange ind i salen.

– Jeg kan mærke, at folk er sultne, men der er ingen film til dem, siger Viki Petersen.

– De rykker dem hele tiden. Disney har flyttet Mulan, og Christopher Nolans Tenet er lige blevet udskudt – nu til august, fortæller han.