I år er det 20. sæson: Tovbanen er åbnet

I år er det 20. sæson: Tovbanen er åbnet
Tovbanen ved Opalsøen er åbnet. Foto: Berit Hvassum.
| ABONNENT | 28. JUN 2020 • 17:30
| ABONNENT
28. JUN 2020 • 17:30
Lørdag formiddag stod Jørgen Bloch klar ved sin vogn i kanten af Opalsøen. Hans forlystelse Tovbanen åbnede til sin 20. sæson på en solrig dag med mange actionparate besøgende, der stod klar før åbningstidspunktet klokken 10.

– Det er første dag i sæsonen, men her er allerede mange besøgende. Når vi kommer til juli, plejer der at være ret stor kø hele dagen, fortæller han.

Jørgen Bloch startede Tovbanen, fordi han selv havde interesse for udendørsforlystelser i smukke omgivelser. Han solgte på et tidspunkt konceptet til en interesseret køber, men købte rettigheder tilbage igen for seks år siden, fordi han ikke syntes, den nye ejer kørte Tovbanen ordentligt. Siden har Jørgen Bloch arbejdet på at forbedre banen til hver sæson.

– Hvert år har vi lavet nye tiltag for at gøre oplevelsen pænere og forlystelsen mere brugervenlig. Jeg har blandt andet udviklet et bedre bremsesystem, så man bedre kan styre farten. Det er en ret populær forlystelse, og vi oplever mange gange, at folk, der har prøvet det, kommer igen året efter, når vi åbner, fortæller han.

Smukkeste arbejdsplads

Jørgen Bloch har rettighederne til at drive svævebanen fra Opalsøen i år og næste år med, inden det skal i udbud igen. Jørgen Bloch er oprindeligt uddannet politimand, men arbejder i dag som vagt og freelance klatreinstruktør på Sjælland ved siden af arbejdet med Tovbanen. Sæsonarbejdet på Bornholm har en helt særlig plads i hans puslespil af forskellige arbejdsopgaver, og han håber at vinde udbuddet på rettighederne til svævebanen igen om to år.

– Det her er Danmarks smukkeste arbejdsplads. Det er så dejligt at arbejde her, og vi har gode medarbejdere og en god, afslappet tone overfor hinanden. Jeg synes, vi har opbygget noget godt her. Det er ærgerligt, hvis der kommer en anden og afbilder alt det, jeg har lavet, og så bare kører videre med det, siger Jørgen Bloch.


Sagen om skader

Der har ikke kun været smukke, ubesværede sommerdage på Tovbanen de sidste 20 år. I 2018 kom det frem, at i hvert fald fem personer var kommet til skade efter svæveture over Opalsøen. Politiet lukkede Tovbanen ned, efter Bornholms Hospital havde henvendt sig og oplyst dem om de tilskadekomne personer, der havde prøvet Tovbanen. Det kom helt bag på Jørgen Bloch, fordi de tilskadekomne havde henvendt sig på skadestuen og ikke til ham.

– De kom ikke til os, så jeg fik det først at vide senere. Det var så ærgerligt, og jeg var ked af, at vi havde pralet med god sikkerhed uden at vide, at der var nogen, der havde slået sig, siger Jørgen Bloch.

Skaderne var primært omkring kønsorganerne, og det kan have haft betydning for gæsternes lyst til at fortælle om det, mener Jørgen Bloch.

– Det handlede nok om, at skaderne var omkring de nedre dele. Det er jo ikke sjovt at skulle gå hen til os og fortælle, men vi ville gerne have vidst det, så vi kunne have gjort noget før. Det er da ikke sjovt, at nogen er kommet til skade hos os, siger han.

Mere sikkerhed

Tovbanen åbnede igen efter lukningen, Teknologisk Institut godkender nu banen hvert år og kommer også på uanmeldte besøg for at se, at alt kører, som det skal. Som tidligere politimand er Jørgen Bloch glad for, at hans forlystelse bliver tjekket grundigt.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at der ikke sker skader. Jeg er den sidste, der er interesseret i, at der sker ulykker. Så ville jeg jo miste alt det, jeg har bygget op, siger han.

Jørgen Bloch har lavet flere forandringer for at undgå, at nogen kommer til skade på Tovbanen.

– Sidste år tilføjede vi en tværstang på tovbanen, så der er mindre risiko for, at man drejer rundt, når man er på vej ned. Vi fandt også ud af, at man inden for vandskisport havde set de samme skader på underlivet. Der havde man minimeret skaderne ved at bruge neoprenshorts. Så vi købte 300 neoprenshorts, og nu skal alle gæster have dem på, når de kører ned. Vi har ikke haft lignende skader siden, fortæller Jørgen Bloch.


Børnenes favorit

Målgruppen til Tovbanen er bred. Ifølge Jørgen Bloch kan alle, der selv kan træde ud fra klippen, i princippet klare turen, men lovgivningsmæssigt skal man være seks år gammel. Den ældste gæst indtil videre har været 82 år. Jørgen Bloch fortæller, at forlystelsen især er et hit hos børn, der er på ferie på Bornholm.

– Der er mange børn, der bliver bidt af det og vil prøve igen, lige så snart de er kommet ned. Vi har også armbånd, som de får på, og de armbånd redder ferien for mange. Nogen tør måske ikke i første forsøg, men så kommer de igen næste dag med armbåndet på, og så lykkes det som regel, siger han.

Tovbanen får også besøg af mange skoleklasser, og en elev fra en af de skoleklasser, har med 16 ture på en enkelt dag stadig rekorden, fortæller Jørgen Bloch. Tovbanen har åbent frem til den 9. august 2020.