Politikernes ambitioner vil afgøre hvor meget de er nødt til at spare

Politikernes ambitioner vil afgøre hvor meget de er nødt til at spare
Winni Grosbøll. Arkivfoto: Allan Rieck.
| ABONNENT | 27. JUN 2020 • 12:04
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
27. JUN 2020 • 12:04
Så er det her igen. Denne gang er det mindre end før, på kun 15 millioner kroner, og al erfaring viser, at langt de fleste forslag ender med at blive kasseret: Kommunens sparekatalog over mulige steder at skære udgifter væk, når kommunalbestyrelsen sidst i august skal tale sig til rette om næste års budget.

Bornholm har i år fået bedre vilkår for at skaffe balance i kommuneregnskabet uden at skulle spare. Det sørgede først og fremmest reformen af kommunernes udligning for i starten af maj.

Kort efter lukkede regeringens økonomiaftale med Kommunernes Landsforening det sidste lille hul i næste års bornholmske husholdningsbudget, som der ifølge borgmester Winni Grosbøll (S) netop nu er et lille plus på.

Som det ser ud nu, har kommunalpolitikerne en smule ekstra penge til rådighed næste år. Først 19. juli har regionskommunen dog alle de tal, der skal til for at kunne se kommunens bundlinje for næste år.

Winni Grosbøll kan og vil dog ikke garantere, at sparekataloget ender med ikke at blive brugt, eller blot at det ikke vil blive brugt i særlig stor stil.

– Det ved jeg ikke. Lige nu ser det fornuftigt ud, men det kommer også an på kommunalbestyrelsens ambitionsniveau: I hvor høj grad man vil sætte ekstra penge af til at opprioritere nogle indsatser. Men som udgangspunkt skal vi ikke ud og finde store besparelser, siger hun.

Ønsker for 7,5 millioner

Med sparekataloget følger nemlig også et andet katalog, der handler om det stik modsatte, nemlig om at bruge flere penge. "Udvidelsesforslagene", som de hedder i kommunalt sprog, kommer fra kommunalbestyrelsens forskellige udvalg. Skal man virkeliggøre alle ønskerne, vil det tilsammen koste godt 7,5 millioner kroner.

– Indtil nu har kommunalbestyrelsen ikke haft ro til at have ambitioner i større stil. Men hvis vi skal lave nogle investeringer i for eksempel de mindste børn, skal vi nok også ud og finde nogle penge et andet sted, siger Winni Grosbøll.

De to dyreste ønsker fra de politiske udvalg er socialudvalgets mål om at sætte to millioner kroner i fortsat at tilbyde voksenelevløn til nye sosu-elever over 25 år med det formål at få flere elever til at søge ind på uddannelsen – og ideen om at sætte godt to en halv million kroner i en sammenhængende indsats for unge.

Hertil kommer, at kommunen også har planer om at bygge og renovere næste år. Anlægsforslagene summer tilsammen op i lige under 14 en halv million kroner.

Planerne om at omforme Store Torv i Rønne tegner sig for godt en tredjedel, for udgiften er sat til til fem millioner kroner næste år – og yderligere 10 millioner i 2022. Andre store klodser er nye udearealer til Åvangsskolen i Rønne (knapt 2,4 millioner) og energirenovering (tre millioner).

– Der ligger også en del anlægsønsker, og så kommer kommunalbestyrelsens partier jo nok også med nogle ønsker, som vi så også skal ud og finde penge til, siger Winni Grosbøll.
Lige nu ser det fornuftigt ud, men det kommer også an på kommunalbestyrelsens ambitionsniveau: I hvor høj grad man vil sætte ekstra penge af til at opprioritere nogle indsatser. Men som udgangspunkt skal vi ikke ud og finde store besparelser

Winni Grosbøll (S), borgmester

Valgår taler imod at spare

Årets sparekatalog er også fortællingen om, hvor meget der allerede er sparet i de seneste år.

Næsten alle de spareforslag, der for alvor kan give kommunalbestyrelsen penge at jonglere med, har det træk til fælles, at de vil kunne mærkes alvorligt for større eller mindre grupper af borgere. Tommelfingerreglen siger, at jo større konsekvenser et forslag er, vil få for jo større et antal af borgere, desto mindre sandsynlighed er der for, at forslaget bliver gennemført.

Det gælder ikke mindst for det kommende budget, fordi næste år er valgår. Næste års budget vil være en del af det sidste og mest friske indtryk, som kommunalpolitikerne skal møde vælgerne med i november næste år.

Politikere skærer kun stort ned i det sidste budget før et valg, hvis de ikke har nogen anden udvej. Det taler for, at i hvert fald næsten alle de mest vidtrækkende forslag i sparekataloget bliver kasseret af kommunalbestyrelsen.

Det meste oplagte er, at det gælder forslaget om at skære 1,4 millioner kroner på de klippekort, som beboerne på Bornholms plejecentre har til rådighed til ekstra aktiviteter efter eget valg. Forslaget vil betyde, at beboerne ikke længere får en halv time om ugen til ekstra aktiviteter, men kun 20 gange en halv time på et år.

Klippekortet blev allerede forringet med 20 procent som en del af dette års kommunebudget, både Ældre Sagen og Bornholms Ældreråd var vældig skuffede – og de ældre og deres pårørende udgør en stor vælgergruppe.

Meget er urealistisk

Nogle spareforslag kolliderer med, at kommunalbestyrelsen faktisk gerne vil gøre en større indsats på det område, der vil blive berørt.

Det gælder for eksempel forslaget om at spare 800.000 kroner på at give folkeskolerne færre penge til projekter. Projekterne har hidtil været en del af arbejdet med at gøre Bornholms folkeskole mere attraktiv i konkurrencen med fri- og privatskolerne.

Andre forslag bliver usandsynlige, fordi de ikke vil spare mange penge, men til gengæld vil skuffe mange vælgere. Blandt dem er ideen om en lukkedag mere i daginstitutionerne. Det vil spare 208.000 kroner om året, men prisen vil være utilfredshed blandt bornholmske forældre.

Det samme gælder forslaget om at fjerne den ordning, der skal lette overgangen for børn, der skal starte starte i skole. Ordningen har været en succes i de tre år, hvor den har eksisteret, og at spare 188.000 kroner vil for mange politikere sandsynligvis ikke være nok til at sluge de reaktioner, der godt kunne følge med.

I hovedsagen kan politikerne kun finde små beløb i sparekataloget, hvis de udelukkende kan acceptere forslag, der ikke vil få konsekvenser for mennesker ude på Bornholm. Her og der er der penge og puljer, som ingen har søgt. Men at høste den slags lave frugter på træet vil ikke frigøre store midler for politikerne.

Hvordan kommunalbestyrelsen vælger at lægge det store budget-puslespil vil stå klart på budgetseminaret den 27. og 28. august. Foreløbig er sparekataloget nu sendt i høring frem til 12. august. Det samlede materiale ligger på kommunens hjemmeside.