På en netauktion den 23. juni solgte Bruun Rasmussen en række breve, bøger og fotografier, som giver et intimt indblik i det nære venskab mellem forfatteren Dan Turèll og journalisten Jacob Ludvigsen, som gennem mange år var bosat på Bornholm.

Jacob Ludvigsens Dan Turèll-artefakter blev solgt for godt 110.000 kroner

AUKTION

På en netauktion den 23. juni solgte Bruun Rasmussen en række breve, bøger og fotografier, som giver et intimt indblik i det nære venskab mellem forfatteren Dan Turèll og journalisten Jacob Ludvigsen, som gennem mange år var bosat på Bornholm og i øvrigt blandt andet var manden bag de kendte Squash-reklamer med Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard.

Lærke Bøgh, som er afdelingsleder i bøger, breve og manuskripter hos Bruun Rasmussen, fortæller, at auktionen på i alt 36 numre gik fint.

– Der blev udsolgt, siger hun.

– Dan Turèll er også en af de få danske digtere, der har et dedikeret samlerpublikum, så det er derfor, man kan lave en hel auktion, der handler om ham – og selvfølgelig også Jacob Ludvigsen. Auktionen tog udgangspunkt i deres venskab, men det er frem for alt Dan Turèll, der har trukket, for hans forfatterskab er den dag i dag stadig levende blandt visse læsere og samlere.

 

“Dette brev indeholder mere end de fleste …”.

 

Den samlede vurdering af de 36 numre lød på cirka 105.000 kroner, hvilket blev overgået af det endelige resultat på godt 110.000 kroner.

– Så samlet set var det et fint salg, siger Lærke Bøgh.

På bruun-rasmussen.dk kan man læse, at Ludvigsen og Turèll mødtes allerede i 1965 gennem Ludvigsens far, Holger, som arbejdede i Det Berlingske Hus sammen med Dan Turèll. Mødet udviklede sig siden til et livslangt venskab og ikke mindst professionelt samarbejde, hvorfra Jacob Ludvigsen har gemt private fotos, personlige breve og sjældne udgivelser.

– Jacob Ludvigsens samling giver ikke blot et regulært blik ind i et godt gammeldags og nært venskab mellem to ualmindeligt kreative sjæle, men også ind i en svunden tid, hvor der var ret højt til loftet – både menneskeligt og kunstnerisk. Derudover er Turèll én af de få danske digtere, som der er et stærkt samlerpublikum til, siger Lærke Bøgh i forbindelse med omtalen på hjemmesiden.

L.S.D.

Videre står der, at der blandt auktionens udbud er en lang række kuriøse genstande – blandt andet et brev sendt fra Dan Turèll til Jacob Ludvigsen med titlen “L.S.D. Post” og skriften: “DETTE BREV INDEHOLDER MERE END DE FLESTE”. Og det må man sige ja til, for klistret på brevet finder man blandt andet en 25-øre, tobak, en klat lim, en papirklips, en tændstik og ikke mindst det, der har været en LSD-kapsel – markeret med tekst og pile.

På auktionen kunne man også byde på et tibetansk horn, en slags “kammerathorn”, som var et fysisk bevis for venskabet mellem de to kammerater. Turèll og Ludvigsen havde købt hver sit eksemplar i Jorcks Passage i København, og når Turèll besøgte Ludvigsen på Bornholm, blev der truttet løs i de gamle tempelhorn.

– I sig selv var de tibetanske horn måske ikke så interessante, men de bliver det, fordi de kobler sig til en historie om de to, og hornet blev solgt for 2.000 kroner, siger Lærke Bøgh til Bornholms Tidende.

 

 

Det dyreste

Det dyreste, der blev solgt på netauktionen, var denne håndskrevne digtsamling, “Changes of Light”, på fem sider, som gik for 20.000 kroner, men faktisk var vurderet til 30.000 kroner.

Der er tale om et original omslag af Kirsten Turèll, og dette specifikke eksemplar var skrevet af Dan Turéll til Jacob Ludvigsen.

Forsiden på eksemplaret adskiller sig fra andre eksemplarer, Bruun Rasmussen har solgt af dette værk.