Arkivfoto: Allan Rieck.

Fødevarestyrelsen tester mink for covid-19

Embedsdyrlæger fra Fødevarestyrelsen fandt i sidste uge to positive covid-19-prøver, da de testede 46 mink på en minkfarm i Nordjylland. Det viser undersøgelser fra Statens Serum Institut.

Da det er første gang, at der er konstateret coronasmitte i en dansk minkbesætning, har regeringen ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at den smittede minkbesætning, som i alt tæller 11.000 dyr, skal aflives. Det sker for at minimere risikoen for en eventuel smittespredning, meddeler Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har efterfølgende igangsat en screening af 120 minkbesætninger landet over.

– Screeningen skal vise os, om de første fund var enkeltstående tilfælde, eller om der er tale om en mere udbredt smitte i minkbesætningerne. Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne skal bruge resultaterne i den videre håndtering af covid-19 blandt dyr og mennesker, udtaler Fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Prøverne på den nordjyske minkfarm blev udtaget, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste Fødevarestyrelsen om covid-19-smitte i den familie, som driver minkfarmen.

Erik Haahr Pedersen er en af i alt tre minkalvere på Bornholm, og han har ikke hørt fra Fødevarestyrelsens embedslæger i den forløbne uge:

– Jeg tror, de tester mest på farme i Nordjylland, siger han til Bornholms Tidende.

Screeningen foretages efter, at der i maj blev konstateret smitte fra menneske til mink på 13 hollandske minkfarme.