Drab kobles sammen med global racismedebat

Drab kobles sammen med global racismedebat
Torsdag aften lå der adskillige blomsterbuketter ved drabsstedet i Nordskoven ved Rønne. Foto: Holger Larsen
| ABONNENT | 26. JUN 2020 • 13:01
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
26. JUN 2020 • 13:01
Af:
kasper rasmussen
DRAB

De seneste dage har der været spekuleret intenst i, om den 28-årige bornholmer, der tirsdag morgen blev fundet død, har været udsat for en hadforbrydelse.

Teorien skyldes, at manden har en tanzaniansk mor og dansk far, og at han blandt andet fik "trykket et knæ mod hans halsregion", som det fremgår af den begæring, som Bornholms Politis chefanklager Benthe Pedersen Lund læste op i retten onsdag, før dørene ved grundlovsforhørene blev lukket for pressen.

Oplysningen om knæet har fået adskillige profilerede racismebekæmpende organisationer og meningsdannere til at kæde drabssagen i Nordskoven sammen med den højaktuelle sag fra USA, hvor afroamerikanske George Floyd mistede livet efter hårdhændet behandling af en politibetjent, der placerede et knæ på Floyds hals og derved kvalte manden.

Desuden kan man på en af de to fængslede brødres Facebook-side finde oplysninger, der indikerer, at han interesserer sig for racepolitik. Hans coverbillede på Facebook bærer teksten "White Lives Matter" – en direkte modreference til bevægelsen Black Lives Matter, der kæmper for sortes rettigheder og bekæmper antiracisme og politivold rettet mod sorte.

Netop Black Lives Matter Danmark satte i går gang i spekulationerne på organisationens Facebook-side:

"Tanzania-dansk 28-årig brutalt myrdet med knæ på halsen på Bornholm. Han blev færdig som ingeniør. For sorte mennesker eller personer af afrikansk afstamning, så kan det være psykisk og fysisk voldsfremkaldende at lykkes exceptionelt med noget som helst. Han var FOR professionel. Det må man heller ikke være. Get your knees of our necks – (få jeres knæ væk fra vores halse)" skriver organisationen i et Facebook-opslag, der blev lagt online natten til torsdag med et link til en artikel fra Ekstra Bladet.

Aktivisten Amalie Have opfordrede sine over 100.000 følgere på Instagram til at gøre danske medier opmærksom på det brutale drab.

"To hvide, danske mænd dræber brutalt en tanzaniansk/dansk mand tirsdag morgen på Bornholm – og der er tæt på INGEN mediedækning," skrev hun på engelsk (Bornholms Tidendes oversættelse).

Enhedslistens folketingsmedlem Rosa Lund knyttede i går også drabet sammen med racisme.

"Det her er så hjerteskærende! Alle mine tanker går til mandens pårørende. Der er behov for en massiv indsats mod racisme. Det burde stå lysende klart for alle nu," skrev Rosa Lund på Facebook.

Ifølge Bornholms Politi er der ikke noget, der tyder på, at det brutale overfald har noget med offeret og de fængslede brødres hudfarver at gøre.

– Eftersom grundlovsforhøret foregår bag lukkede døre, kan vi ikke sige ret meget om efterforskningen. Men jeg kan godt sige, at vi efterforsker relativt bredt. Men der er ikke noget, der peger i retning af racisme lige nu og her, sagde Henrik Schou til Bornholms Tidende torsdag eftermiddag.

 
 

Udpluk fra debatten på de sociale medier

Black Lives Matter Danmark, på Facebook:

"Tanzania-dansk 28-årig brutalt myrdet med knæ på halsen på Bornholm. Han blev færdig som ingeniør. For sorte mennesker eller personer af afrikansk afstamning, så kan det være psykisk og fysisk voldsfremkaldende at lykkes exceptionelt med noget som helst. Han var FOR professionel. Det må man heller ikke være. GET YOUR KNEES OF OUR NECKS." (Tag jeres knæ væk fra vore halse, red.)

Philip Sampson, journalist, hvis opslag er delt på Black Lives Matters Facebook-side:

"Dødsårsagen alene – der giver mindelser om det nylige drab i USA på den sorte George Floyd – skulle være grund nok til, at drabet på Bornholm fik stor opmærksomhed i de danske medier. Særligt, når man betænker, at offeret var brun. Men af en eller anden grund har de danske medier stort set ignoreret drabssagen. (...)

"Jeg kan som journalist godt forstå, at de danske medier træder varsomt med denne sag – her hvor den falder midt under den ophedede diskussion om strukturel og andre former for racisme i lyset af George Floyd-drabet. Men at tirsdagens drab på den 28-årige farvede ingeniør nærmest ties ihjel i de danske medier, bliver sværere og sværere for mig at forklare. Ikke mindst overfor mange sorte og brune mennesker i Danmark, der i disse dage og timer er fortørnede, forbløffede, chokerede, forskrækkede og nedslåede over drabet og den i deres øjne nærmest forudsigelige reaktion i medierne."

Afro Danish Collective, nydannet organisation, på Facebook:

"Afro Danish Collective er dybt rystede over, hvad der beskrives som brutal vold med døden til følge fra to hvide danske borgere mod en ung afrodansker på Bornholm. Blandt andet drages der paralleller til mordet på George Floyd, hvor der nævnes, at det unge offer er blevet tvunget ned med et knæ på hans hals som noget af den afstumpede og brutale adfærd mændene påførte offeret. Vi vil følge sagen tæt."

Amalie Have, aktivist og influencer skriver på Instagram til +100.000 følgere (original tekst er på engelsk og er oversat af Bornholms Tidende):

"To hvide, danske mænd dræber brutalt en tanzaniansk/dansk mand tirsdag morgen på Bornholm – og der er tæt på INGEN mediedækning."

Politikere og medier anser IKKE dette drab som racemotiveret, selv om en af brødrene åbenbart er en kendt "white supremacist" – (en person, der tror på hvidt overherredømme, red.). Han havde tidligere i juni opslået White Lives Matter på Facebook og støtter Paludan. En anden undskyldning for, at dette mord ikke er en racemotiveret hadforbrydelse er, at drabsmændene og offeret kendte hinanden. Dette er virkelig latterligt, da blomstrende racisme i mellempersonlige forhold opretholder den institutionelle racisme. Drabsmændene er for øjeblikket varetægtsfængslet, men manglen på dækning viser, at sortes kroppe ikke er værdsat i Danmark. Jeg sender kondolencer og et løfte om at søge retfærdighed til offerets familie. Danmark - vågn op.

Rosa Lund, folketingsmedlem, Enhedslisten, skriver på Facebook:

Det her er så hjerteskærende! Alle mine tanker går til mandens pårørende. Der er behov for en massiv indsats mod racisme. Det burde stå lysende klart for alle nu.