DLAM Nyker Maskinforetning 1975. Foto: Algot.

Fra motor til pedalkraft i Nyker

I 1984 rullede den første Christianiacykel ud af Christiania Smedie. Det var en gave fra Lars Engstrøm til sin kone Annie.

Christianiacyklen blev en del af grundlaget for, hvordan Christiania kunne være en bilfri by midt i København, og der er nu mere end 40.000 ladcykler i København.

Designet på de første cykler ligger stadig til grund for den moderne Christianiacykel, men den er blevet trimmet og perfektioneret, så vægten er i bund, kalecherne har fået vinduer, flere farver og man kan nu få en cykel med elmotor, så større afstande eller krævende bakker, ikke står i vejen for, at man lader bilen stå i garagen, eller helt skiller sig af med den.

Christiania Cykler laver også specialbyggede cykler til særlige formål, så som taxakørsel, ældrekørsel og kørestolstransport, men også til kaffe-, is og fiskesalg. Sovecykler til hjemløse, musikcykler med indbyggede højtalere og meget, meget mere.

Christianiacyklerne bliver produceret på Bornholm. Efterfølgende bliver cyklerne samlet på Christiania, hvor det første frø blev lagt tilbage i 1970erne.

Kilde: christianiacykler.dk

DLAM Nyker Maskinforetning 1975. Foto: Algot. Christiania Bikes 2020. Foto: Jens-Erik Larsen