Toilettet ved Christiansøfarten på Gudhjem Havn. Foto: Jacob Jepsen

Lukkede toiletter skaber frustration på Gudhjem Havn

GUDHJEM

På havnen i Gudhjem er der indtil videre kun åbnet et ud af seks offentlige toiletter. Der er tale om handicaptoilettet, som ligger inderst i huset med toiletter. Det skaber kø foran toilethuset og eftersigende situationer, hvor tissetrængende personer i stedet tisser i området uden for eller direkte i havnen. Rederiejer Søren Danig, der sejler med træskibet M/S Thor mellem Gudhjem og Helligdommen, er frustreret over situationen.

– Problemet er, at der er seks toiletter derinde, og kommunen kun vil holde det ene, nemlig handicaptoilettet, åbent. Så nu står folk uden for toiletterne i en stor klump og venter på, det bliver ledigt, eller også tisser de udenfor ved klipperne. Det er ikke turistvenligt, og det giver ikke mening at holde fem toiletter lukket og et åbent, siger han.

Han mener, situationen er helt uholdbar, især nu hvor turisterne er begyndt at komme i Gudhjem.

– Det er en belastning for havnen, at man holder toiletterne lukkede. Der er en grund til, at der er seks toiletter her. Det er fordi, der jo er et behov for mere end et toilet. Så det giver et pres på havneområdet i øjeblikket. Mit problem er så også, at hvis der kommer nogen, som vil sejle med og som skal på toilettet inden afgang, så ved jeg ikke, hvor de skal gå hen, siger Søren Danig.

Politisk beslutning

På kommunalbestyrelsesmødet den 28. maj blev det efter anbefaling fra Center for Ejendomme og Drift besluttet, at det kun var handicaptoilettet i toilethuset ved havnen, der skulle åbnes. Årsagen til det var, at man i Center for Ejendomme og Drift ikke mener, man kan holde den nødvendige afstand i den smalle gang i toilethuset. Center for Ejendomme og Drift har i stedet sat skilte op, hvor de henviser til de offentlige toiletter ved den store parkeringsplads på Ejnar Mikkelsensvej, toilettet ved tanken på Helligdomsvej og toilettet ved parkeringspladsen ved Gudhjem Svømmehal, som er åbne. Men ifølge Søren Danig løser det ikke problemet ved havnen.

– Det er tydeligvis her, folk står og venter. Det er simpelthen ikke holdbart, som det er nu. Spørgsmålet er så, om det er af smittehensyn eller økonomihensyn, at de fem andre toiletter her på havnen skal forblive lukkede. Det er mit indtryk, at det er af ren økonomihensyn. Det er i hvert fald ikke af hensyn til smitterisiko, for nu står folk i en stor klump og venter ude foran det ene toilet, og det er jo ikke specielt godt, siger han.

Opfordrer til politisk pres

Han har været i dialog med Bjarne Freund-Poulsen, der er Centerchef for Ejendomme og Drift. De har diskuteret de forskellige muligheder, og Bjarne Freund-Poulsen har henvist til beslutningen om kun at åbne bestemte offentlige toiletter, som blev vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. maj. Søren Danig er ikke tilfreds med den nuværende situation og har i gruppen ”Gudhjem” på facebook opfordret andre til at skrive direkte til borgmester Winni Grosbøll (s) eller viceborgmester Morten Riis (EL), hvis de er utilfredse med toiletsituationen på havnen i Gudhjem.

– Det gør jeg, fordi Bjarne (Freund-Poulsen, Centerchef for Ejendomme og Drift, red.) siger, at det er en politisk beslutning. Og når det er politikerne, der beslutter, så plejer det at hjælpe, hvis der kommer pres fra deres vælgere, siger Søren Danig.

Arbejder på løsning

Bjarne Freund-Poulsen fortæller til Bornholms Tidende, at han og hans medarbejdere arbejder på at finde en løsning hurtigst muligt.

– Vi er ved at undersøge, hvad vi kan gøre. Der er forskellige muligheder, som jeg ikke vil uddybe, men jeg kan sige, at vi kigger seriøst på sagen og prøver at finde en løsning i løbet af næste uge, siger han.

Han forstår problematikken og frustrationen i Gudhjem, men siger også, at der er flere hensyn at tage i den nuværende situation.

– De her coronatider gør, at der altså også skal tages hensyn til nogle medarbejdere. Der er ikke nok plads i gangen ved toiletterne (på Gudhjem Havn, red.) til, at det er forsvarligt at have rengøringspersonale gående der samtidig med, at der er nogen, der benytter toiletterne. Der er ikke plads nok til, at man kan holde den nødvendige afstand, siger han.