Bornholms Andelsmejeri i Klemensker. Arkivfoto: Berit Hvassum.

Bestyrelsen har det afgørende ord på et andelsmejeri

Torsten Wetche er næstformand i bestyrelsen på Thise Andelsmejeri i Midtjylland. Thise Andelsmejeri blev i 2004 udpeget som smittekilde i forbindelse med et udbrud af E. coli, en smitsom bakterie, der ligesom campylobacter kan give diarré, kvalme og opkast.

Torsten Wetche har været andelshaver siden 1998. Han siger om bestyrelsens rolle i forhold til den daglige drift:

– Hvis man for eksempel har et problem med holdbarhed, så løser man problemet. Man kigger på det og finder årsagen.

Hvis man ikke kan løse problemet selv, søger man hjælp eksternt, siger Wetche.

– Vi har også udfordringer indimellem, og når det sker, så trækker vi på Mejeriforeningens rådgivere. De har stor faglig ekspertise og er rigtig gode til at hjælpe.

Skulle der opstå uenighed om strategien, er det bestyrelsen, der har det afgørende ord, siger næstformanden i Thise Andelsmejeris bestyrelse.

– Ultimativt er det bestyrelsen, der ansætte direktøren. Men det skal helst være sådan, at der er dialog mellem ledelse og bestyrelse baseret på gensidig forståelse og respekt. Ellers kan man ikke drive en virksomhed, siger Torsten Wetche.

Dette er især væsentligt i et andelsselskab, siger han.

– Der er jo det specielle forhold for andelsmejerier, at vi andelshavere stort ikke har forstand på mejeridrift. Vi må forlade os på, at direktionen har den nødvendige mejerifaglige kompetence, siger Torsten Wetche, der er en af 108 andelshavere på Thise Andelsmejeri.

Andelsmejerier:

I 1890 var der 900 andelsmejerier i Danmark. I dag er der 26, hvoraf en indre del er private.

Der har tidligere været 18 mejerier på Bornholm.

I dag er Bornholms Andelsmejeri det eneste tilbageværende mejeri på Bornholm.

Arla Foods er med sine mere end 9.000 andelshavere, hvoraf cirka 2.500 er danske, det største mejeri i Norden og det sjettestørste mejeri i verden.