Knivstikkeri i en lejlighed ved Lille Torv i Rønne sidste år, hvor en yngre mand er kommet alvorligt til skade. Foto: Berit Hvassum.

Knivstikker fra Lille Torv skal udvises

Politi

33-årige Mohammed Kadham Al-Sayigh skal udvises af Danmark. Det besluttede Østre Landsret tirsdag, da retten tirsdag stadfæstede en byretsdom fra oktober 2019.

I byretten blev Mohammed Kadham Al-Sayigh kendt skyldig i at være hovedmanden bag det knivoverfald i en lejlighed på Lille Torv i Rønne, der fandt sted om aftenen den 30. juli sidste år. Et overfald, som ifølge politiet var nøje planlagt og led i et opgør om narkogæld.

Ved byretsdommen blev Mohammed Al-Sayighs rolle i knivoverfaldet takseret til to års ubetinget fængsel med efterfølgende udvisning af Danmark og indrejseforbud i 12 år. Det var denne dom, Al-Sayigh havde ønsket at få omstødt i Østre Landsret, men det lykkedes ikke. Landsretten fastholdt byrettens dom.

I landsretten ændrede Mohammed Al-Sayigh den forklaring, han i oktober 2019 havde afgivet i byretten i Rønne. Han forklarede nu, at han kun havde spillet en mindre rolle i knivoverfaldet, og at det var hans to medgerningsmænd, Lucas Philipp Maximillian Savel og Martin Lundal Kocman, der havde været hovedmændene i overfaldet. Dette fik imidlertid ikke Østre Landsret til at ændre strafudmålingen.

Mohammed Al-Sayigh kom til Danmark i maj 1998, hvor han blev familiesammenført med sin far, der tidligere var kommet til Danmark og havde fået asyl som politisk flygtning. I 1999 opnåede han selv permanent opholdstilladelse.

Afspærring efter knivstikkeriet den 30. juli. Foto: berit Hvassum

Da han i oktober 2019 blev dømt for knivoverfaldet i Rønne, var han allerede tidligere dømt for mere end 30 forskellige lovovertrædelser, som han havde begået siden 2015. Heriblandt doping, trusler, besiddelse af euforiserende stoffer, adskillige overtrædelser af våbenloven og for at køre bil, mens han var påvirket af stoffer. Og i forbindelse med to af hans tidligere domme var han allerede idømt en betinget udvisning af Danmark, som han havde “stående i banken”.

I byretten forklarede Al-Sayigh, at han ikke har nogen uddannelse, og at han de seneste fem år har ernæret sig ved sort arbejde. Han erkendte desuden at have været fuldgyldigt medlem af rockerbanden Satudarah. Ifølge eget udsagn forlod han dog banden i foråret 2019 og flyttede til Bornholm, fordi han mente, at han var “blevet for gammel til det game” og ønskede at holde sig ude af kriminalitet.

Mohammed Al-Sayighs beskikkede forsvarer, advokat Jakob Buch-Jepsen ønsker ikke at udtale sig om landsrettens dom.

– Det har hverken jeg eller min klient nogen interesse i at sige noget om, lyder hans kortfattede kommentar til Bornholms Tidende.

Foto: Berit Hvassum

Med landsrettens dom har Mohammed Al-Sayigh opbrugt de normale ankemuligheder, der er i sådan en sag, og Jakob Buch-Jepsen forventer ikke at hans klient vil forsøge at få prøvet sagen ved andre instanser.

– I sådan nogle sager, er der to skud i bøssen, og dem har han brugt nu, forklarer Jakob Buch-Jepsen.

Anklager Andreas Ritzau Kjærulff, der repræsenterede Statsadvokaten i Landsretten, er tilfreds med dommen.

– Dommen er en fuldstændig enslydende med den dom, der blev afsagt i byretten, og den ligger fint i forlængelse af den praksis, domstolene har vist de senere år, hvor de er blevet mindre tilbageholdende med udvisininger. Det kan jeg kun være tilfreds med, siger han til Bornholms Tidende.

Fakta:

Den 30. juli 2019 bliver en 31-årig mand overfaldet med kniv i en lejlighed på Lille Torv i Rønne. En af de tre gerningsmænd bliver selv såret ved overfaldet og bliver kort efter anholdt af politiet. Få dage senere anholder politiet yderligere to personer.

Det er disse tre personer, som i oktober 2019 bliver kendt skyldige i overfaldet ved byretten i Rønne.

Her bliver to af dem idømt henholdsvis to år og femten måneders ubetinget fængsel. Den sidste person, som politiet mener er hovedmanden bag overfaldet bliver idømt to års ubetinget fængsel med efterfølgende udvisning af Danmark og indrejseforbud i 12 år. Det var denne dom, som Østre Landsret tirsdag stadfæstede.