Gamle mejeri Godthåb, Knudsvej Rønne. Foto: Algot.

Fem af Knudskers sogns store landmænd tog i 1889 initiativ til at oprette et andelsmejeri

Fem af Knudskers sogns store landmænd tog i 1889 initiativ til at oprette Mejeriet Godthåb med beliggenhed på Knudsvej i Rønne. Et bymejeri med konsumsalg ville altid give større udbytte til andelshaverne end et landmejeri, hvor den største indtægtskilde udelukkende kom fra smørsalget.

8. november 1889 begyndte driften på mejeriet, og den fortsatte der, indtil man i 1951 indviede det nye mejeri på Almindingsvej i Rønne.

Godthåb voksede med årene; dels kom der flere og flere andelshavere til, dels blev to privatmejerier sammensluttet med Godthåb: I 1898 var det Kjøllers Fællesmejeri i Lille Madsegade i Rønne, og i 1966 overtog man Karselns mejeri i Østergade.

I starten havde mejeriet gadehandel med trækvogne, men i 1896 anskaffede man hestekøretøjer. Det første mælkeudsalg var en butik i selve mejeriet. Senere fik man udsalg i Søndergade, Østergade, Torvegade, og i 1930-erne erhvervede man flere ejendomme, så man i alt havde 12 mejeriudsalg i Rønne.

Bornholms øvrige 18 andelsmejerier havde fra sidst i 1950-erne prøvet at få Godthåb med i det samarbejde, der i 1963 mundede ud i Bornholms mejerisammenslutning – uden Godthåb. Først i 1970 kom Godthån med i samarbejdet, og de Bornholmske mejerier blev da sluttet sammen under én betegnelse: Bornholms Andelsmejeri, med beliggenhed i Klemensker. Godthåbs bestyrer, Leif Olsen, blev fra 1970 direktør for Bornholms Andelsmejeri.

Bygningen som i dag ligger længere nede af Knudsvej, hvor facaden ligner det gamle mejeri, var blandt andet indrettet som bolig for mejeristerne. 4-fags huset mellem de 2 bygninger, som også ligger der i dag, var mejeribestyrerbolig.

Gamle mejeri Godthåb, Knudsvej Rønne. Foto: Algot. Knudsgade i Rønne 2020. Foto: Berit Hvassum