Klima-aftale på plads: Bornholm bliver en af verdens første energiøer

Klima-aftale på plads: Bornholm bliver en af verdens første energiøer
Rønne Havn. Foto: Per Frost
| ABONNENT | 22. JUN 2020 • 03:16
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
22. JUN 2020 • 03:16
Et næsten enigt Folketing indgik natten til mandag en klimaaftale. En del af aftalen er, at det nu ligger fast, at Bornholm bliver energiø.

– Vi etablerer to energiøer. En på Bornholm og en på en kunstig ø i Nordsøen. Vi sikrer Power-to-X, så den strøm, der laves på havet, kan omsættes, sagde klimaminister Dan Jørgensen (S), da aftalen blev præsenteret i nat af partierne. Danmark skal nu have verdens to første energiøer på i alt 5 GW, og der skal investeres i CO2-fangst og grønne brændstoffer. Derudover fremrykkes etableringen af en yderligere havvindmøllepark på ca. 1 gigawatt ved Hesselø. Grøn varme bliver billigere, og sort varme bliver dyrere. Individuelle olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med varmepumper og grøn fjernvarme. Der skal flere ladestandere til elbiler, og industrien skal omstilles gennem energieffektiviseringer, grøn strøm og mere biogas.Det er nogle af hovedelementerne i aftalen. Alle Folketingets partier minus Nye Borgerlige er med i aftalen på energiområdet.

Klimaaftalen kom på plads efter næsten otte timers forhandlinger, som begyndte søndag ved 17-tiden hos finansminister Nicolai Wammen (S).
Den netop indgåede aftale indeholder CO2-reduktioner for 3,4 millioner ton. Regeringens udspil lagde op til to millioner ton.

Etablering af energiøer skal i gang straks

Aftalen betyder, at Danmark som det første land i verden begynder etableringen af to energiøer inden 2030 – en ved Bornholm på 2 gigawatt og en i Nordsøen på 3 gigawatt.

Energiøerne skal ikke kun producere strøm, men også på sigt kunne tilkoble teknologier, der kan lagre eller omdanne den grønne strøm til grønne brændstoffer (såkaldt ”Power-to-X”), fremgår det af Finansministeriets pressemeddelelse om den indgåede aftale.

Energiøerne skal sikre, at Danmark i de kommende år kan elektrificere flere dele af samfundet og samtidig bidrage til, at alle danske husstandes og virksomheders strømforbrug er dækket af grøn strøm. Strømmen fra energiøerne kan desuden eksporteres til vores nabolande og dermed bidrage til den grønne omstilling i Europa.

Arbejdet med at komme i gang med energiøerne skal sættes i gang omgående, fremgår det af aftalen.
 

Fakta

Den netop indgåede klimaaftale indeholder følgende initiativer:
Etablering af verdens første energiøer
Overgang til markedsdrevet udbygning af solceller og landvind
Investeringer i fremtidens grønne teknologier: Power-to-X og fangst af CO2
Grøn omstilling af industrien
Støtte til biogas og andre grønne gasser
Energieffektiviseringer
Grøn omlægning af varmeafgifter
Fremme af udnyttelse af overskudsvarme
Udfasning af individuelle olie- og gasfyr
Grøn fjernvarme
Bæredygtighedskrav til biomasse til energi
Grøn transportpulje
Grøn skattereform

Kilde: Finansministeriet