I Snogebæk tændes bålet, men det skal nydes på afstand, fortæller Anders Mortensen og Morten Qwist. Foto: Jens-Erik Larsen

Få overblikket: Det bliver en helt anderledes sankthansaften

De fleste sankthansarrangementer rundt om på øen er aflyst.

SANKTHANS

De fleste sankthansarrangementer rundt om på øen er aflyst.

Blandt andet Nexø, Allinge, Sandvig, Svaneke, Hasle, Aakirkeby, Aarsballe og Østerlars har aflyst de traditionsrige sankthansfester med bål. I Rønne bliver der heller ikke noget sankthansarrangement i år.

Nogle få steder markeres midsommeren alligevel. I Snogebæk kan man nyde bålet siddende i sin bil.

I Friskoven holdes Sommer Solhverv. Her gøres dog opmærksom på forsamlingsforbuddet på over 50 personer. Også på Christiansø holdes sankthansaften – med venlig afstand og uden bal på månen. Til gengæld saluteres med kanonerne, når Ertholm afsejler tirsdag eftermiddag.

 

Sankthansbålet skal nydes her fra p-pladsen, hvor deltagerne skal blive i deres biler. Foto: Jens-Erik Larsen

Snogebæk laver drive in-sankthans

– Vi forventer op til 25 meter høje flammer, for det er det største bål, vi har haft nogen sinde, siger Anders Mortensen fra Snogebæk Havns bestyrelse.

Havnebestyrelsen har taget initiativ til, at sankthansbålet i Snogebæk bliver tændt tirsdag aften. Men en helt almindelig sankthansaften bliver det ikke, for bålet skal nydes fra egen bil på parkeringspladsen mellem Arnes Hytte og Levertranfabrikken. I stedet for at samles om bålet, bliver det nemlig et drive in-sankthansbål.

– Hele pladsen bliver lavet til parkeringsplads, så folk skal blive i bilerne, hvor der er flot udsigt til bålet, forklarer Morten Qwist og Anders Mortensen. Ideen er de blevet inspireret til fra drive in-begivenheder, der har været holdt andre steder i landet – eksempelvis til koncerter eller fodbold.

– Sankthansbål er jo en ret populær begivenhed, og siden forsamlingsforbuddet stadig er gældende, fandt vi på denne idé. Vi har talt med politiets coronaafdeling, og de siger god for ideen, fortæller Morten Qwist.

Grænsen kommer til at gå ved den gamle skanse, hvor der bliver spærret af. Deltagerne skal blive i deres biler, mens 20-30 frivillige sørger for bålet og afspærringen.

– Vi prøver at styre det lidt og sørge for en liniær parkering, så folk kan se bedst muligt, og bålet bliver tændt omkring klokken 21.

Båltændingen har ikke været planlagt i lang tid, men taget som en hurtig beslutning, da Snogebæks bål allerede er omkring seks meter højt, og foreningen kun har tilladelse til at tænde det sankthansaften.

– Det skal væk, inden det bliver efterår, og fordi det risikerer at blive alt for stort, hvis folk bliver ved at køre på. Og så skal vi jo også have plads til vores solhvervsbål til december, forklarer Anders Mortensen.

Der bliver ikke sunget fælles midsommervise, men deltagerne i biler er selvfølgelig velkomne til at gøre det, lyder det fra arrangørerne.

 

Kildebørnene i Svaneke og Aarsdale går glip af et minde for livet, men Marcus Lundqvist er glad for, at der i Aarsdale holdes et alternativ til festen. Her med sin mor Mia Lundqvist. Foto: Elisabeth Krogh

Alternativ Kildefest i Aarsdale

Årets kildebørn i Aarsdale og Svaneke går i år går glip af et helt specielt minde for livet, fordi årets kildefester er aflyst.

I Svaneke er Kildefesten helt aflyst, mens kildebørnene i Aarsdale sammen med deres forældre har valgt at arrangere en anden form for kildefestfejring.

– Vi kalder det en alternativ kildefest, siger Mia Lundqvist, mor til Marcus, som samme med Per Lundqvist er tovholdere på arrangementet.

I stedet for at mødes på den blomsterpyntede kildeplads syd for Aarsdale og efterfølgende om sankthansbålet, så bliver Aarsdales Kildefest i år uden bål og foregår på pladsen foran Høkeren.

Kildefesttraditionen holdes i hævd i både Svaneke og Aarsdale efter helt faste forskrifter år efter år, hvor de børn, der året efter bliver konfirmander – kaldet kildebørnene – pynter festivalpladsen med blomsterranker og sammen med deres forældre og frivillige står for sankthans/kildefesterne i henholdsvis Svaneke og Aarsdale.

Søndag hentede kildebørnene i Aarsdale, som de plejer, blomster rundt i byen, og mandag aften binder børnene og deres forældre blomster på kilder og pynter pladsen ved Høkeren op med dem. Tirsdag fra 14 til 17.30 sælger kildebørnene kaffe, hjemmebagte kager og popcorn på pladsen.

– Det har været svært at vide, hvad man må og ikke må, forklarer Mia Lundqvist, men forældrene mener, at arrangementet nu er forsvarligt.

Det hele foregår udendørs, hvor alle kan holde afstand og fortrinsvis sidde sammen med dem, man kender.

På pladsen ved Høkeren er der bedre plads end i parken, og det gør det lettere at skabe afstand.

– Og vi stiller borde op med afstand, forklarer Marcus.

Man må også gerne købe kaffe og kage som take-away, og sidde på havnen, eller hvor man nu har lyst til at være.

Selvom der bliver arrangeret en alternativ fejring i Aarsdale, er det stadig lidt skuffende at være kildebarn i en coronatid.

– Man føler lidt, man bliver snydt for noget. Mine søskende har jo fået “hele pakken”, siger Marcus, som har to ældre søskende, der har været kildebørn.

– Men det er meget dejligt, at der er noget, tilføjer han optimistisk.

Marcus’ mor synes, det er vigtigt at markere dagen, selvom det meste er aflyst.

– Det er en mulighed for at møde kildebørnene, og så tænker vi, at traditioner er lidt skrøbelige. Det er vigtigt at holde liv i dem, for tilflytterne kender dem jo ikke, så vi har været enige i, at vi måtte kunne finde ud af et eller andet. I år holder vi liv i traditionerne ved at gøre en lillebitte smule, siger Mia Lundqvist.

Hele seks kildebørn er der i år i Aarsdale, hvor fire er fra selve Aarsdale, en fra Nexø og en fra Randkløve.

Den alternative Kildefest i Aarsdale slutter, når der ikke er flere kager – eller senest kl. 17.30.

 

– Vi foreslår, at alle børn i hele Svaneke, og dermed også alle årets kildebørn, får lavet en lille ”kilde”, til selve sankthansaften, siger Eigil Jensen fra Kildefestkomiteen i Svaneke. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Svaneke aflyser bål, men håber på masser af kilder

Kildefesten i Svaneke er aflyst i år, og det er formentlig første gang, festen ikke bliver afholdt, mener Eigil Jensen fra Kildefestkomiteen i Svaneke.

Alle dette års kildebørn, som normalt deltager i hele opbygningen af Kildepladsen med kranse, heks, boder og den slags, kommer desværre ikke til at blive fejret.

– Til gengæld foreslår vi, at alle børn i hele Svaneke, og dermed også alle årets kildebørn, får lavet en lille ”kilde”, til selve sankthansaften.

– Til jer, der ikke kender til denne tradition, så handler det om, at man ved hjælp af tre eller fire lange pinde eller grene laver et lille stativ pyntet med blomster og blade. Opsatsen stiller man udenfor sit hus, med en lille skål nedenunder, med lidt vand i, så det minder om en kilde. Her kan forbipasserende så lægge lidt mønter til kildebarnet. I gamle dage gik pengene fra kilden til sko til kildebørnene, der skulle konfirmeres året efter. For ofte var det første gang, at børnene fik deres helt egne sko, netop når de blev konfirmeret, fortæller Eigil Jensen.

Kildefestkomiteen i Svaneke håber, at så mange børn som muligt, vil tage opfordringen op, så Svaneke tirsdag bliver en smuk kilde-smykket by.

I Svaneke ville der i år have været 21 kildebørn.

– Det er synd for dem, for det er noget, de ville have haft som minde resten af livet, siger Anne Marie Olsen, der står for kildebørnene i Svaneke.

 

Klemensker Land- & Byforening håbede indtil denne uge, at sankthansarrangementet kunne gennemføres, men melder nu, at festen desværre er helt aflyst. Arkivfoto

Klemensker håbede, men ender med aflysning

Der skulle have været børnefakkeloptog og båltale ved Finn Ole Nielsen ved sankthansaften i Præstemosen ved Klemensker. Og Klemensker Land- & Byforening håbede indtil denne uge, at det kunne gennemføres, men melder nu, at festen desværre er helt aflyst.

Selvom man godt må samles op til 50 personer, tør arrangørerne ikke gennemføre arrangementet.

– Vi må godt; men vi plejer at være cirka 200, så det går ikke, siger Irene Dunker, Klemensker Land- & Byforening.

Foreningen har forhørt sig, om det ikke kunne gå, hvis folk blot kunne se på bålet oppe fra skråningerne og Simblegårdsvej.

– Men meldingen er, at hvis der er mere end 50 personer, så udstedes der bøder til deltagerne, ikke til os som forening. Den risiko vil vi ikke løbe, så der bliver ikke noget bål, siger Irene Dunker.

Hun oplyser, at man i Klemenskers Facebookgruppe nu har opfordret folk til at hente materiale til egne sankthansbål i haver og lignende.

Efterfølgende vil foreningen enten leje en vognmand til at køre resten til Bofa. Eller arrangere en event, hvor man opfordrer borgere til at hjælpe med at køre det væk.

Bålet må kun afbrændes sankthansaften, og foreningen vil få en bøde ved afbrænding på andet tidspunkt, oplyser Irene Dunker.

 

 

Højst 50 om bålet

Ifølge politi.dk vil et sankthans-arrangement med bål, sang, tale mv. som udgangspunkt være omfattet af forbuddet mod arrangementer, hvor der er flere end 50 personer til stede samtidig.

Hvis der er tale om et sankthans-arrangement, hvor deltagerne i det væsentlige sidder ned, må der være op til 500 personer til stede.

Lørdag opfordrede Nationalt Beredskabscenter ved Rigspolitiet dog til, at sankthansforsamlinger holdes på under 50.

For selvom danskerne ifølge reglerne må samles op til 500 personer, hvis den væsentlig overvejende del sidder ned, som der står i retningslinjerne, så vil det være meget svært for arrangørerne at styre det, lyder det fra Nationalt Beredskabscenter ved Rigspolitiet.

Derfor opfordrer man til, at borgerne samles under 50 personer. Det fortæller John Jensen, vicepolitiinspektør ved Rigspolitiets nationale beredskabscenter til Ritzau lørdag.

Private må normalt ikke tænde større bål i egen have, men må dog godt sankthansaften tænde et sankthansbål, men skal følge regelsættet på regionskommunens hjemmeside om afstand til bygninger, marker og naturområder.