Svaneke. Foto: Historiske Huse

To af Danmarks Smukkeste Steder er på Bornholm: Svaneke og Slusegårds Mølle med i ny guide

Svaneke og Slusegårds Mølle er med i ny guide over Danmarks Smukkeste Steder, udvalgt af foreningen Historiske Huse.

Udflugtsmålene i den nye guide er udvalgt blandt 110 vindere og nominerede kandidater i en række “skønhedskonkurrencer” for historiske bygninger og miljøer med titlen ”Danmarks Smukkeste,” som Historiske Huse har stået bag siden 2011.

Svaneke blev valgt som Danmarks Smukkeste Købstad i 2013, og Slusegårds Mølle var nomineret til Danmarks Smukkeste Vandmølle sidste år.

Slusegårds Mølle. Foto: Historiske Huse

Som en service til alle dem, der i år holder ferie i deres sommerhuse, eller skal finde nye udflugtsmål i Danmark, har organisationen Historiske Huse nu lavet en online guide med 20 af de smukkeste steder og seværdigheder over hele landet. Det er for eksempel herregårde, vandmøller, præstegårde, købstæder og andre kulturhistoriske steder. Der er tale om truet kulturarv, som ejere og frivillige ildsjæle gennem mange år har passet og beskyttet, så de i dag er smukke og velbevarede kulturmiljøer. Alle stederne i guiden er flere hundrede år gamle, og de ligger spredt ud over hele landet – ofte omkranset af unik natur – hvor de udgør fysiske beviser på store dele af vores danmarkshistorie.

– Alle vindere og nominerede i Danmarks Smukkeste-konkurrencerne er steder og miljøer, som ikke kan genskabes, hvis først de forsvinder fra landkortet. Vi har skabt konkurrencen ”Danmarks Smukkeste” inden for historiske bygninger og miljøer netop for at minde om de utrolige kulturmiljøer, vi har i landet og for at give et skulderklap til alle dem, der er med til at bevare disse steder. Konkurrencerne har været med til at skabe opmærksomhed, interesse og en kæmpemæssig lokal stolthed, og med guiden håber vi, at endnu flere danskere vil unde sig selv en eller flere af de særlige kulturoplevelser, som kun fås i Danmark, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse

Den nye guide – ”Danmarks smukkeste Steder” – kan findes på historiskehuse.dk.