Et større renoveringsarbejde er nu i gang på Gudhjem Kirke. Menighedsrådet har fået cirka 300.000 kroner af Bornholms Provsti til at udskifte vindskeder, træluger, gennem gå fugerne i murværket og gøre noget ved skifertaget. Foto: Henrik Nielsen

Større renovering af kirken i Gudhjem

Der er kommet stillads op omkring Gudhjem Kirke. Det er menighedsrådet, der efter længere tids efterspørgsel nu har fået penge af Bornholms Provsti til et større renoveringsarbejde.

KIRKE

Der er kommet stillads op omkring Gudhjem Kirke. Det er menighedsrådet, der efter længere tids efterspørgsel nu har fået penge af Bornholms Provsti til et større renoveringsarbejde. Kirkens udvendige træværk skal skiftes, ligesom der skal gøres noget ved skifertaget, der flere steder er ret medtaget, og alle fuger i facaden skal efterses.

Johan Lorentzen sidder i menighedsrådet og er i øvrigt bygningskonstruktør, så han er projektleder på arbejdet.

– Egentlig var det meningen, at det var kirkens udvendige træværk, der skulle males, men da vi først fik kigget på det, kunne vi se, at meget af træet var ved at smuldre væk. Derfor giver det bedre mening at skifte det ud i stedet for at begynde at male på det, siger Johan Lorentzen.

Der er mange detaljer på den omkring 130 år gamle kirke, som renoveringsarbejdet nu skal tage hensyn til. Den lille trækugle på apsis skal udskiftes, og træsmeden i Gudhjem skal dreje en ny. Alene det vil koste i omegnen af 4.000 kroner, anslår Johan Lorentzen.

Mange detaljer

Det er særligt kirkens vindskeder og trælugerne i klokketårnet, der trænger til at blive udskiftet. Kirken er oprindeligt tegnet af Mathias Bidstrup og stod færdig i 1893. Noget af det nuværende træværk er måske ikke blevet skiftet siden da.

Johan Lorentzen fortæller, at arkitekten har haft et øje for detaljer. For eksempel er skiferne i taget skåret ud og lagt på forskellige leder og har forskellige farver, ligesom kirkens apsis er udstyret med en lille trækugle. Trækuglen er også mørnet igennem og skal skiftes ud. Det bliver gjort af træsmeden Hans Henning Pedersen fra Gudhjem.

– Det hele er ret detaljeret på mange måder. Det er ikke bare noget, der hurtigt er knaldet op, dengang Bidstrup tegnede det, siger Johan Lorentzen.

– Vi kommer ikke til at lave noget om på kirken, men vil gøre alt for at restaurere så nøjagtigt som muligt, siger han.

Udover facadearbejdet har kirken også fået renoveret dåbsrummet, som var angrebet af fugt. Det blev færdigt og stod klart til kristihimmelfartsdag.

Menighedsrådet har fået bevilget i omegnen af 300.000 kroner til renoveringen. Johan Lorentzen håber på, at det meste af arbejdet kan være klaret inden for en måneds tid. Stilladsarbejdet vil finde sted de næste uger, og når arbejdet når længere hen, vil der også blive behov for en stor lift til at nå det øverste træværk på kirketårnet, fortæller Johan Lorentzen.