Farvel til en 'stærk profil'

Farvel til en 'stærk profil'
Anders Fløjborg stopper med øjeblikkelig virkning som regionskommunens børne- og ungechef efter to år i jobbet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 12. JUN 2020 • 12:16
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
12. JUN 2020 • 12:16
”Der er behov for en anden lederprofil til at drive kommunens center for børn og familie videre i dets udvikling.”

Sådan lød det fra Bornholms Regionskommune i en kortfattet meddelelse onsdag den 10. juni. Og med de ord var Anders Fløjborg efter såkaldt ”gensidig aftale” fortid i kommunen.

Hertil kan man lakonisk tilføje, at det var hurtigt, at profilen blev forkert.

For vi skal kun tilbage til april 2018, da den dengang 53-årige Anders Fløjborg blev ansat. Han kom med 14 års ledererfaring fra den kommunale sektor og en uddannelse som socialrådgiver og master of public management. Og kommunen var meget begejstret for ansættelsen.

– Anders Fløjborg har solid ledelseserfaring og er vant til at stå i spidsen for strategisk udvikling og forandring i offentlige organisationer. Han har desuden et indgående kendskab til flere af de store velfærdsopgaver, vi skal løfte i kommunen, lød det på kommunens vegne fra servicedirektør Johannes Nilsson, der i dag er kommunaldirektør i kommunen. Og om Anders Fløjborgs profil blev det direkte fremhævet:

– Det giver ham en stærk profil til den rolle, han skal have her i Bornholms Regionskommune. Jeg glæder mig til samarbejdet med ham.

Så på to år er Anders Fløjborg gået fra at være en stærk profil med stort kendskab til præcis de opgaver, Bornholms Regionskommune skulle løfte, til at ryge ud af klappen med en besked om, at hans profil ikke passer længere. Det skal blive spændende at se, hvilken profil der nu er brug for.

 
Hvorfor har Bornholm
så mange børn og unge,
der ikke trives? Og hvordan
ændrer vi den udvikling?

 

Imens vi venter, er det værd at dvæle ved, om det måske ikke først og fremmest er opgaven, der er uoverkommelig. Som Bornholms Tidende kunne berette i går, er der kommunalpolitikere, der mener, at man i jobbet som centerchef skal varetage rigtigt mange opgaver.

– Han har virkelig udført et stort stykke arbejde, så han har ikke fortjent at blive sendt herfra med kritik. Det har bare været en lidt for stor mundfuld på kort tid, lød det.

Allerede i januar kom det frem, at kommunens socialrådgivere ikke kan overholde lovens krav, fordi kommunen modtager et stærkt stigende antal underretninger om børn og unge, der ikke trives.

“Stigningen i antal underretninger på 25,9 procent i 2019 medfører en øget arbejdsmængde for sagsbehandlerne”, hed det i et sagsnotat i januar.

Det er også kendt viden, at det store arbejdspres betyder, at der både er højt sygefravær og stort frafald blandt socialrådgiverne. Det er desuden svært at tiltrække sagsbehandlere med de rigtige kompetencer.

Kan man løse de problemer med en ny profil? Nej. Der bliver ikke færre sager eller flere og mere kompetence socialrådgivere af at skifte Anders Fløjborg ud.

Der er ingen nem opskrift. Men politikernes fokus må være på hovedproblemet: Hvorfor har Bornholm så mange børn og unge, der ikke trives? Og hvordan ændrer vi den udvikling?