Foto: Berit Hvassum

De er kommet tilbage for at tage afsked

Fællesskabet og højskolestemningen indfandt sig igen i denne uge på Bornhoms Højskole efter tre måneder på absolut vågeblus.

“Welcome back" stod der på et banner ved indgangen, da skolen i mandags bød 18 hjemsendte elever tilbage til en tre dage lang afslutning med oprydning, opsamling og afskedsfest på programmet. I dag spredes de 18 elever igen for alle vinde.

HØJSKOLE

Fællesskabet og højskolestemningen indfandt sig igen i denne uge på Bornhoms Højskole efter tre måneder på absolut vågeblus.

“Welcome back” stod der på et banner ved indgangen, da skolen i mandags bød 18 hjemsendte elever tilbage til en tre dage lang afslutning med oprydning, opsamling og afskedsfest på programmet. I dag spredes de 18 elever igen for alle vinde.

– De er kommet tilbage for at tage afsked, siger en lærer over frokosten i spisesalen.

Mandag kom der liv i spisesalen igen. Fotos: Berit Hvassum

Fremtiden er usikker

Tre af de fem hjemsendte lærere har sammen med forstander Niels Glahn haft tæt kontakt med eleverne i ugens løb, men erkender samtidig, at coronanedlukningen har gjort elevgruppen til en særdeles selvkørende enhed.

– De nåede at etablere et stærkt fællesskab i de otte uger, der gik, inden de blev sendt hjem. De har stort set beskæftiget sig selv, og det har stillet krav til os lærere på et højere niveau, fortæller keramiklærer Simon Lund Koefoed, der har været tilbage på højskolen, siden den nye forstander tiltrådte for en måned siden.

Det samme gælder billedkunstlærer Lene Degett og Rikke Lehrskov Andersen, der leder højskolens smykkeværksted.

De tre lærere blev sammen med skolens øvrige lærere afskediget kort efter coronakrisens udbrud, men deres kontrakter udløber først den 30. september.

De ti elever, som har tilbragt de meste af karantænen på højskolen, ønskede de hjemsendte velkommen tilbage med dette banner.

Indtil videre er lærergruppens fremtid usikker. Niels Glahn oplyser, at Bornholms Højskoles bestyrelse har besluttet at tage en tænkepause i forhold til højskolens fremtid.

– Vi tager en snak i bestyrelsen om højskolens profil efter sommerferien. Jeg er sikker på, at vi finder på noget godt, siger Niels Glahn, der overtog ledelsen efter Allan Gardersøe i begyndelsen af maj.

På grund af usikkerheden omkring coronaens effekt besluttede bestyrelsen allerede i foråret at droppe efterårets lange kurser og udelukkende udbyde korte kurser i resten af 2020.

De tilbageværende elever har tilbragt de ti uger i karantæne med at istandsætte højskolens gamle drivhus. Drivhuset dannede rammen om onsdagens afskedfsest for de 18 elever på Bornholms Højskole. Fra venstre Toshiko fra Japan, Marielle fra Sverige og Garam fra Sydkorea.

 

Jeg vil gerne fremhæve
det gode frem for det negative

 

Sebastian Flokkmann fra Norge var egentlig tilmeldt smykkekurset, men blev under nedlukningen så glad for at arbejde i højskolens køkken, at han har besluttet sig for at tage på madlavningskursus i København efter ferien.
– Jeg besluttede mig for at blive på skolen under nedlukningen. Vi var ti tilbage fra starten, så blev det mindre og mindre. Vi lavede selv mad, eksperimenterede i køkkenet, plukkede ramsløg i skoven, tog på ture til stranden og Opalsøen og Dueodde. Det gik fremad, uden lærere. Det var virkelig godt at komme lidt væk fra skolen. Det var til tider vældig intenst med virkelig mange indtryk. Alt det der skete på skolen på én gang (udskiftning på formandsposten og forstanderposten, red.). Men jeg vil gerne fremhæve det gode, fremfor det negative. Jeg ønsker ikke at fremstille det som om det var ledelsens fejl. Men det var svært på mange måder. Det var en periode hvor skolen gik igennem alt muligt, og hvor mange ting ændrede sig. Jeg blev tvunget til at finde nye måder at være kreativ på, blandt andet i køkkenet, hvor jeg for eksempel lærte at lave pesto og barbecuesauce til grillen. Så jeg lærte nye måder at være kreativ på. At skabe noget selv. Det var en form for frihed, men med lidt rammer. Og ja, lidt anderledes end det man havde forestillet sig. Men jeg har fået nogle virkelig gode venner. I morgen (torsdag, red.) er vi fem der tager i sommerhus i Aakirkeby, derefter skal jeg på Suhrs Madlavningskole i København. Så man kan sige at coronakrisen har givet mit liv en ny retning.