Politikere siger ok til ny lokalplan i Allinge

Politikere siger ok til ny lokalplan i Allinge
Allinge. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. JUN 2020 • 17:12
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
10. JUN 2020 • 17:12
ALLINGE

Et udkast til en ny lokalplan for Allinge har lige været i høring, og Bornholms Regionskommune modtog i den forbindelse otte høringssvar. Tre af høringssvarene har givet anledning til mindre ændringer i lokalplanen, og da de var blevet tilføjet, besluttede politikerne i økonomi-, erhvervs- og planudvalget tirsdag eftermiddag at anbefale kommunalbestyrelsen at vedtage lokalplanen.

Det fortæller formand for udvalget, borgmester Winni Grosbøll (S).

– Det er et arbejde, der har været i gang i lang tid, i samarbejde med borgerforeninger og andre. Nu har lokalplansudkastet så været i høring, og økonomiudvalget anbefaler lokalplanen videre til endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen, siger Winni Grosbøll.

Pegede på vidt forskellige problemer

Høringssvarene fra borgere havde forskellige ærinder. Nogle påpegede geografiske eller historiske fejl i lokalplansudkastet. Et handlede om, at en sommerhusejer ville sikre sig, at hans hus fortsat kunne have sommerhusstatus. Et udtrykte ønske om, at den nye lokalplan skal påpege, at det er muligt at lave såkaldte niveaufrie adgange til eksempelvis dårligt gående.

To høringssvar havde karakter af kommentarer og meningstilkendegivelser. Det ene gik på, at politikerne i arbejdet med at bevare Allinge også skal huske at give plads til udvikling. Det var skrevet af Rasmus Nielsen, ejer af Grønbechs Hotel. Den anden kommentar var sendt ind af Finn Rasmussen, som frygter, at de mange krav til, at husene skal renoveres med særlige – dyre – byggematerialer, vil presse folk med lave indkomster ud af byen.

Skal tage højde for nye byggematerialer

Kasper Astrup Eriksen påpegede desuden i et høringssvar, at den nye lokalplans fokus på særlige byggematerialer ikke tager højde for, at der i de kommende år sandsynligvis vil blive udviklet nye byggematerialer, der kan generere energi. Man kunne for eksempel forestille sig en ny slags tagpap med indbyggede solceller.

Den mangel er – sammen med de faktuelle misforståelser – blevet rettet i den nye "Lokalplan nr. 096 for bevaring og videreudvikling af Allinge."

For at lokalplanen kan blive vedtaget skal en teknisk detalje være på plads: Politikerne skal også vedtage et komuneplantillæg, og et sådant har derfor også været i høring. Der kom et høringssvar til udkastet til et kommuneplantillæg. Det begræd, at butikslivet nu skal centeres i Allinges bymidte, så det ikke længere vil være muligt at åbne en dagligvarebutik i det øvre Allinge. Eksempelvis i det tidligere andelsvaskeri.