Arkivfoto: Elisabeth Krogh

Japaner har stor ejerandel i bornholmsk havbrug

Musholm A/S, som ejer en stor del af Bornholms Havbrug, har siden den 1. juli 2019 været ejet 100 procent af det japanske holdingselskab Okamura Foods. Okamura Foods Co. Ltd er en japansk akvakultur-, fiske- og handelsvirksomhed og ejer i Danmark blandt andet akvakulturvirksomheden Musholm A/S på Vestsjælland.

Derigennem ejer den japanske virksomhed omkring 40 procent af Bornholms Havbrug A/S. Den reelle ejer er Koichi Okamura, som har næsten 40 procent af stemmerettighederne.

HAVBRUG

Musholm A/S, som ejer en stor del af Bornholms Havbrug, har siden den 1. juli 2019 været ejet 100 procent af det japanske holdingselskab Okamura Foods. Okamura Foods Co. Ltd er en japansk akvakultur-, fiske- og handelsvirksomhed og ejer i Danmark blandt andet akvakulturvirksomheden Musholm A/S på Vestsjælland.

Derigennem ejer den japanske virksomhed omkring 40 procent af Bornholms Havbrug A/S. Den reelle ejer er Koichi Okamura, som har næsten 40 procent af stemmerettighederne.

Øvrige aktionærer i Bornholms Havbrug har siden starten i 2014 været Thor Gunnar Kofoed, som indtil februar 2019 også var direktør i selskabet, samt Ocean Prawns A/ S, Bornholms Brand A. m. b. a. og KHH 2004 Holding ApS, som er ejet af Klaus Hjorth Hansen, Nexø Vodbinderi.

Bestyrelsesformand er Kristian Barslund Jensen, Ocean Prawns A/ S, og derudover sidder Niels Dalsgaard, Musholm A/ S, Thor Gunnar Kofoed og Klaus Hjorth Hansen, Nexø Vodbinderi, i bestyrelsen.

 

Planen lever

Investorerne bag Bornholms Havbrug håber stadig på at kunne etablere et havbrug ud for Nexø. Det siger Niels Dalsgaard, som i februar 2019 overtog direktørposten i Bornholms Havbrug efter Thor Gunnar Kofoed, til Bornholms Tidende.

– Vi hæfter os ved, at miljøministeren ønsker en bæredygtig akvakulturudvikling. Det mener vi, at vi kan levere, siger Niels Dalsgaard, som hævder, at havbrug har et “meget, meget lavt klimaaftryk”.

 

Etablerer nye dambrug og havbrug i Japan

I Japan har Okamura Food fiskeindustri med fabrik og etablerer nye dambrug og havbrug i Japan med dansk opdrætsteknologi og rådgivning fra Musholm og Løjstrup Dambrug, fremgår det af Musholm A/S’ hjemmeside.

De to største aktionærer i det samlede Okamura Foods er Koichi Okamura og Niels Dalsgaard, der er direktør for Bornholms Havbrug og for Musholm A/S.

Okamura Foods er også et japansk handels- og forarbejdningsselskab.

Mere japansk interesse

I 2015 udviste også den japanske fødevarekoncern Nichirei interesse for havbruget i Nexø.

Saltet ørredrogn er en delikatesse i Japan, og hvis Bornholms Havbrug fik permanent tilladelse til at opdrætte ørred i havbrug ud for Nexø, så var Nichirei en mulig aftager af rogn fra ørrederne, fortalte Shiro Adachi, indkøbschef i koncernen, dengang. Nichirei ville dog selv stå for forarbejdningen af fisken i Nexø, hvis planerne blev en realitet.

– Okamura udvikler akvakultur, positivt at investere i Danmark, mener Niels Dalsgaard.