Vaccinationen er gratis og tilbydes personer i risikogrupperne, der ikke er vaccineret inden for de sidste seks år. Foto: Allan Rieck

Det forebygger lungebetændelse: Alle over 65 år kan vaccineres mod pneumokokker

SUNDHED

Et af modsvarene mod alvorlige sygdomstilfælde, hvis coronavirusepidemien blusser op senere på året, er en vaccine, der forebygger lungebetændelse, blodforgiftning og hjernebetændelse (meningitis) forårsaget af pneumokokker.

Indtil nu har vaccinen kun været tilgængelig for særligt sårbare befolkningsgrupper, men fra 15. juni vil den blive udvidet til at omfatte alle over 65 år, annoncerede sundhedsminister Magnus Heunicke forleden.

Hos de praktiserende læger har man afvist flere ældre, der gerne ville vaccineres, men ikke hidtil har været i betragtning.

– Jeg havde egentlig først forventet, at det vile komme til efteråret, men det kommer så nu. Der har været interesse fra mange, fortæller Rikke Hjorth Westh, læge i Allinge og formand for de praktiserende læger på Bornholm.

Efter det er lykkedes at få 300.000 ekstra dosis pneumokokvacciner til landet, har ministeriet udvidet målgruppen. Hvis man er under 65 år og anses for at være i en risikogruppe, for eksempel som kronisk syg, er man også omfattet af tilbuddet om at få gratis vaccination mod pneumokokker.

Vaccinationen er gratis og tilbydes personer i risikogrupperne, der ikke er vaccineret inden for de sidste seks år. Man skal bestille hos egen læge, hvis man ønsker at blive vaccineret.

Pneumokokker er bakterier, og vaccinen mindsker risikoen for, at sårbare patienter kan blive ramt af en alvorlig pneumokok-infektion samtidig med, at de også er i risiko for at blive hæmmet af covid-19.