Hjælpepakker ophører: 'Det bliver hårdt, hvis man ikke er 100 procent i gang'

Hjælpepakker ophører: 'Det bliver hårdt, hvis man ikke er 100 procent i gang'
De her pakker har ikke tilgodeset de små og mellemstore bornholmske virksomheder i det omfang, der var nødvendigt, mener Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 8. JUN 2020 • 10:44
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
8. JUN 2020 • 10:44
HJÆLPEPAKKER

29. august ophører de fleste af de økonomiske hjælpepakker, der har holdt hånden under virksomheder og lønmodtagere siden coronakrisen ramte Danmark i marts.

Det oplyste finansminister Nicolai Wammen (S), da han fredag havde forhandlet en plan for at udfase pakkerne på plads med arbejdsmarkedets parter.

Samtidig fortsætter muligheden for at få lønkompensation for de virksomheder, der er tvunget til at holde lukket forbud, der stadig er i kraft.

– For de virksomheder ophører ordningen, når forbuddet ophæves, sagde Nicolai Wammen.

DI: Til for lidt nytte på Bornholm

Hvor finansministeren kaldte hjælpepakkerne "en succes", ser billedet mere broget ud for Kenn Kjellberg, indehaver af Victor Vask og formand for Dansk Industri på Bornholm.

– De her pakker har ikke tilgodeset de små og mellemstore bornholmske virksomheder i det omfang, der var nødvendigt. I min egen virksomhed har jeg ikke kunnet få noget lønkompensation over hovedet, siger han.

– I marts var vi ikke det antal på arbejde, som vi normalt ville være. Så jeg kunne ikke sende 40 procent af mine medarbejdere hjem, for jeg har også en produktion, der skal køre.

– Det var der ikke nogen lønkompensation at hente for, og det er selvfølgelig lidt forargeligt, for vi har blandt andet været på arbejde for at holde hospitalet og plejecentrene kørende, siger Kenn Kjellberg.

Victor Vask står ikke alene med sit problem

– Det har været op ad bakke for mig, og det ved jeg, at det også har været for andre. Det er skuffende, at det ikke holdt vand, da politikerne sagde, at man ville gøre det, der var nødvendigt, siger Kenn Kjellberg.

– Vi skal nok klare det, men de skulle heller ikke have holdt samfundet lukket ned ret meget længere. Nu handler det bare om at få lukket op, så der kan komme gang i turismen.

– Efterhånden som de her ordninger bliver udfaset, bliver det hårdt, hvis man ikke er 100 procent i gang, og det er der næppe nogen, der er, siger Kenn Kjellberg.

Horesta: Fleksibel overgang bedre

Hos Horesta Bornholm ser formand Benny Schow ikke ubetinget positivt på, at ordningerne slutter, som de gør.

– Vi havde gerne set en mere fleksibel overgang. Der er en del steder, hvor man godt kan have behov for at kunne trække medarbejderne ind i nogle perioder, men ikke i andre, siger han.

– På Bornholm er vi måske begunstiget af, at højsæsonen nu kommer, så vi bedre kan bruge alle vores medarbejdere. Jeg regner med, at mange på Bornholm vil holde op med at gøre brug af lønkompensation. Men en del andre steder vil man sikkert stadig bruge ordningen, siger Benny Schou.