Foto: Jens-Erik Larsen

Pas på – det er svanetid

– Vi udsender ikke en advarsel om det, men det nok en god idé at være opmærksom på dem, siger vagthavende hos Bornholms Politi efter lørdagens “redningsaktion” på Østre Ringvej i Rønne.

Her ville en svanefamilie krydse den befærdede vej for at komme fra en sø til en anden. TV 2/Bornholm fortæller, at flere borgere stoppede op for at forsøge at hjælpe de to voksne svaner og deres tre unger med at komme over vejen. En politipatrulje kom til hjælp og spærrede for en stund trafikken, hvorefter svanerne kunne komme over vejen.

Det er en tilbagevendende begivenhed på denne tid af året, at svanefamilier kan give lidt udfordringer i trafikken. Det er noget af et syn, når svanefamilien fra Snorrebakkesøen spankulerer igennem rundkørslen for at komme hen til de mindre søer langs med Østre Ringvej. Mange bilister har oplevet at måtte stoppe op, og cyklister har risikeret at blive nappet i haserne af svanefar, der passede på ungerne.

Svaneparret i Snorrebakkesøen var fraværende sidste år, men er tilbage i år, hvor der blev udklækket fire unger, hvoraf der dog nu kun er tre tilbage.

Søndag morgen var den gal igen på ringvejen, fortæller en læser til avisen. Bilisterne oplevede, at svanerne gik midt på den ene kørebane, en voksen svane forrest og en bagest med de tre unger mellem sig, og de var ikke til sinds at flytte sig for trafikken. Så bilisterne måtte pænt vente, til svanerne havde nået deres mål.

Knopsvanerne har gode vilkår på Bornholm, og man har i år set, at svaner har slået sig ned på lidt utraditionelle steder. Det skete på Gudhjem Havn, hvor projektet dog led en krank skæbne, da reden med seks æg blev skyllet væk.

Børge Henningsen har fulgt med i livet i en svanerede på Søndre Bådehavn i Rønne, hvor der i weekenden var tre unger, mens et fjerde æg manglede at blive udruget.